injecting injection vaccine vaccination medicine flu man doctor insulin health drug influenza concept - stock image

Noul an şcolar începe în mai puţin de o săptămână, iar medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a venit cu precizări despre cum se va desfăşura campania de vaccinare în şcoli.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că vaccinarea în rândul elevilor se poate face în trei moduri: fie la cabinetul medical şcolar, dacă acesta este echipa corespunzător, fie la centrul de vaccinare din zona unităţii de învăţământ, fie cu ajutorul echipelor mobile care vor fi trimise în şcoli. Valeriu Gheorghiţă a dat asigurări că niciun copil nu va fi vaccinat fără să existe acordul scris al aparţinătorilor (părinţi, bunici sau alte rude).

„Pentru invăţământul pre-universitar vaccinarea se face prin echipe mobile, fie prin arondarea centrelor de învăţămănt la centrul de vaccinare din zonă, fie prin centre proprii din cadrul unităţii de învăţământ. Ne dorim ca pentru fiecare unitate de învăţământ să fie deja stabilită modalitatea prin care se face procesul se vaccinare. Se va stabili un program de vaccinare. Se va alege unul dintre vaccinurile aprobate, Moderna sau Pfizer. Minorii vor fi însoţiţi la vaccinare de către aparţinători, iar toate vaccinările se fac după consimţământ. Formularul se găseşte pe platforma de vaccinare. S-au demarat acţiuni de informare în cadrul unităţilor de învăţământ. Noi avem o situaţie a cabinetelor medicale şcolare şi avem 146 de cabinete care au dotare completă. Aceste cabinete au inclusiv personal medical care poate derula activitatea de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Valeriu Gheorghiţă a vorbit şi despre doza trei de vaccin. Autorităţile şi-ar dori ca administrarea celei de-a treia doze să înceapă din octombrie, dar totul depinde şi de certificările venite de la EMA.

„Discutăm despre a treia doză de vaccin care are două etape distincte. Prima ar fi, o doză suplimentară pentru personale imuno-deprimate şi trebuie stabilite care sunt acele categorii şi mai există o variantă cu doza trei – boosterul, aplicabilă la 6 luni de la efectuarea dozei 2, la restul populaţiei. Pentru începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm această etapă cu condiţia să avem toate reglementările europene. Acoperirea vaccinală este de circa 31% la nivelul populaţiei eligibile, de peste 12 ani. La nivelul municipiului Bucureşti, acoperirea se apropie de 50%. Toate judeţele au rată a acoperirii vaccinale de peste 20%, mai puţin judeţele Giurgiu şi Suceava”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.

Sursa: observatornews.ro

Citește și: Un clujean de 25 de ani a murit, după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.