O analiză financiară arată că vânzarea firmei clujene Fortech reprezintă una dintre cele mai mari tranzacții financiare care a avut loc anul trecut.
Compania clujeană Fortech, fondată de antreprenorul clujean Călin Văduva, a fost cumpărată de GlobalLogic Inc., o companie a grupului japonez Hitachi.
Conform acordului, Fortech va continua să funcționeze cu conducerea și personalul existent ca filială deținută integral de GlobalLogic. Tranzacția este supusă aprobărilor obișnuite de reglementare și se așteaptă să se încheie până la sfârșitul trimestrului IV calendaristic, 2022.
O analiză realizată de EY România privind evoluţia pieţei locale de fuziuni şi achiziţii în 2022 arată că, în România, această activitate a fost în contradicţie cu tendinţele globale şi regionale şi a avut o performanţă net superioară. Astfel, anul trecut, investitorii strategici au continuat să fie actorii dominanţi pe piaţa locală de fuziuni şi achiziţii, reprezentând 88% din total. Tranzacţiile interne au înregistrat o uşoară creştere, cu 119 tranzacţii (faţă de 112, în 2021), în timp ce numărul tranzacţiilor realizate de investitori străini (inbound) a crescut cu 38% de la an la an, până la un total de 119. În special, numărul tranzacţiilor outbound a crescut de peste două ori de la an la an, reflectând dorinţa sporită a investitorilor români de a efectua tranzacţii transfrontaliere.
Cele mai active sectoare în funcţie de volumul tranzacţiilor au fost tehnologia (19,4% din tranzacţii) şi sectorul imobiliar (16,3%), urmate de sănătate (11,2%), energie şi utilităţi (8,1%) şi produse industriale diversificate (7,8%).
Potrivit analizei, poziţia de top a fost inversată între tehnologie şi sectorul imobiliar faţă de anul 2021. În plus, activitatea de fuziuni şi achiziţii în domeniul sănătăţii a fost stimulată de corporaţiile bine capitalizate care au ieşit mai puternice din criza COVID, în timp ce companiile din domeniul energiei şi al utilităţilor au beneficiat de accelerarea tranziţiei energetice la nivel european.
Dimensiunea medie a tranzacţiilor a rămas stabilă, la 45 de milioane de dolari, dar sub nivelul maxim înregistrat în 2020. Cei mai activi investitori în funcţie de ţara de origine au provenit din Statele Unite ale Americii (11,6% din tranzacţiile inbound), Germania (8,3%), Marea Britanie, Belgia şi Polonia (6,6%, fiecare).
Cine sunt campionii tranzacțiilor
Analiza EY România arată că, în 2022, cele mai mari tranzacţii figurează achiziţionarea participaţiei de 50% în proiectul offshore Neptun Deep al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited de către producătorul român de gaze naturale Romgaz pentru 1,06 miliarde de dolari, achiziţionarea producătorului auto Ford România de către Ford Otosan Olanda pentru 785 milioane de dolari, cumpărarea portofoliului de birouri din România al CA Immo – care a fost achiziţionat de Paval Holding pentru 389 milioane de dolari, precum și achiziția companiei clujene Fortech, una dintre cele mai importante firme independente de inginerie digitală din România pentru o sumă estimată la 255 milioane de dolari de către GlobalLogic, o companie a grupului Hitachi. În top mai apare şi cumpărarea portofoliului NPL al Bank of Cyprus din România de APS Holdings Corporation pentru 158 milioane de dolari.
„tranzacţiilor au fost tehnologia (19,4% din tranzacţii) şi sectorul imobiliar (16,3%), urmate de sănătate (11,2%), energie şi utilităţi (8,1%) şi produse industriale diversificate (7,8%)”
Cîteva lucruri:
1. IT/codare/programare nu au nimic de-a face cu tehnologia.
2. Nici o investiție în ceva folositor oamenilor, măcr productiv.
IT? Supravegherea noastră, așa numita digitalizare
Imobiliare? Spălare de bani, stricarea rînduielilor cînd a avea un acoperiș la preț omenesc, plătit împrumutul cu un salar mediu în maxim 10 ani, ar trebui să fe un drept fundamental al omului
Energie? E vorba de intermediari, bișnițari, speculanți ce doar măresc, fără a face mare lucru, prețul curentului și al gazelor.
Sămătate? Sănătate? A treia cauză a mortalității în SUA este legată de malpraxis, greșeli medicale, iatrogeneză medcală (studiu https://www.(…)(.com/content/353/bmj.i2139)