Mai multi şefi de stat şi de guvern vor participa, astăzi, la Varşovia pentru ceremoniile care marchează împlinirea a 80 de ani de la declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, care a început la 1 septembrie 1939 printr-un atac al Germaniei naziste asupra Poloniei. Marii absenţi, preşedintele Donald Trump, care şi-a anulat prezenţa din cauza uraganului Dorian, şi liderul de la Kremlin, care nu a fost invitat, scrie adevarul.ro.

Reprezentanţi din aproximativ 40 de ţări, printre care aproape 20 de şefi de stat, vor participa duminică, la Varşovia, la ceremoniile organizate cu ocazia celei de-a 80-a aniversări de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. La evenimentele comemorative centrale din Polonia sunt aşteptaţi 250 de oaspeţi de rang înalt din Uniunea Europeană şi din ţările membre ale Parteneriatului Estic (Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Armenia şi Ucraina).   

Ungaria va fi reprezentată la această manifestare de preşedintele ţării, János Áder. În Piaţa Pilsudski din Varşovia vor ţine câte un discurs preşedintele Poloniei, Andrzej Duda şi preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Preşedintele american Donald Trump nu va participa la acest eveniment şi va fi reprezentat de vicepreşedintele Mike Pence, care va rosti un discurs.

Duda şi Steinmeier s-au deplasat, în zorii zilei de duminică, şi la Wielun, în vestul Poloniei, pentru a aduce un omagiu victimelor civile ale războiului, amintind că în noaptea de 1 septembrie 1939, forţa aeriană germană a aruncat 350 de bombe asupra oraşului polonez, provocând moartea a aproximativ 2.000 de oameni. Ei sunt primele victime civile ale războiului.    

În zorii zilei de duminică auv avut loc ceremonii de comemorare şi lângă Gandsk, în peninsula Westerplatte, care a fost atacată de Germania nazistă tot pe 1 septembrie şi este considerată ca fiind primul loc al bătăliei europene a celui de-al Doilea Război Mondial. La ceremonia de comemorare va participa şi premierul polonez Mateus Morawiecki. De asemenea, a fost invitat la Gdansk şi vicepreşedintele demisionar al Comisiei Europene, Frans Timmermans.  

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a cerut iertare victimelor agresiunii germane din 1939, în cadrul unei ceremonii la Wielun, mic oraş polonez unde au căzut primele bombe în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează duminică dpa şi AFP.  

„Mă înclin în faţa victimelor atacului de la Wielun. Mă înlcin în faţa victimelor poloneze ale tiraniei germane. Şi cer iertare”, a spus Steinmeier în germană şi poloneză, în prezenţa inclusiv a omologului său polonez.   Alături de numeroşi lideri de stat şi de guvern, Steinmeier se află în Polonia pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. La Wielun, el a fost însoţit de preşedintele polonez Andrzej Duda şi de primarul oraşului Pawel Okrasa, alături de alţii.  

Înainte de ivirea zorilor zilei de 1 septembrie 1939, trupele aeriene ale Germaniei fasciste au bombardat oraşul lipsit de apărare şi care nu se trezise la viaţă, care nu avea nicio importanţă militară. Au fost ucişi circa 1.200 de oameni. Primele bombe au căzut peste spitalul din oraş, care avea crucea roşie pe acoperiş. În jur de 75% din centrul oraşului Wielun a fost atunci distrus.      

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a cerut iertare victimelor agresiunii germane din 1939, în cadrul unei ceremonii la Wielun, mic oraş polonez unde au căzut primele bombe în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează duminică dpa şi AFP.  

„Mă înclin în faţa victimelor atacului de la Wielun. Mă înlcin în faţa victimelor poloneze ale tiraniei germane. Şi cer iertare”, a spus Steinmeier în germană şi poloneză, în prezenţa inclusiv a omologului său polonez.  

Alături de numeroşi lideri de stat şi de guvern, Steinmeier se află în Polonia pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. La Wielun, el a fost însoţit de preşedintele polonez Andrzej Duda şi de primarul oraşului Pawel Okrasa, alături de alţii.   Înainte de ivirea zorilor zilei de 1 septembrie 1939, trupele aeriene ale Germaniei fasciste au bombardat oraşul lipsit de apărare şi care nu se trezise la viaţă, care nu avea nicio importanţă militară. Au fost ucişi circa 1.200 de oameni. Primele bombe au căzut peste spitalul din oraş, care avea crucea roşie pe acoperiş. În jur de 75% din centrul oraşului Wielun a fost atunci distrus.   Atacul a marcat începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care au murit 6 milioane de polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei.  

„Al Doilea Război Mondial a început cu o crimă de război, un act de terorism împotriva populaţiei civile”, a spus Duda duminică în timpul discursului său de la Wielun. „Nu putem uita Al Doilea Război Mondial, chiar dacă martorii lui nu mai sunt… pentru a fi siguri că ceea ce s-a întâmplat la Wielun şi mai târziu, în multe alte locuri în Polonia şi în alte ţări, nu se va mai repeta niciodată”, a declarat Duda.  

Preşedintele polonez i-a mulţumit omologului său german că a ales să vină la Wielun pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, susţinând că aceasta va face ca mai mulţi germani să afle despre bombardamentul asupra acestui oraş.  

Steinmeier a recunoscut în discursul lui că prea puţin germani cunosc despre tragedia de la Wielun

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.