Metro Media Transilvania, una dintre societățile controlate de politicianul clujean PSD-ist Vasile Dîncu, a primit de la Secretariatul General al Guvernului, când instituția era condusă de Antonel Tănase, omul lui Ludovic Orban, un contract de peste 150.000 lei. Firma lui Dîncu va trebui să facă un studiu de piață care vizează turismul în România. Anterior, firma a mai câștigat contracte cu ANCOM, Consiliul Concurenței sau Consiliul Superior al Magistraturii.

În noiembrie anul trecut, Secretariatul General al Guvernului era condus de actualul parlamentar PNL Antonel Tănase, iar în fruntea Guvernului era Ludovic Orban. Atunci, Secretariatul General al Guvernului a atribuit contractul ”Achiziţia de servicii de cercetare cantitativă privind turismul identitar din România, în cadrul proiectului ”Analiza, eficientizarea și actualizarea cadrului legal în domeniul turismului” firmei Metro Media Transilvania din Cluj Napoca.  Inițial, valoarea estimată era de 300.000, dar firma PSD-istului clujean a primit contractul pentru jumătate din sumă, 152.900 lei, fără TVA. Metro Media Transilvania a primit contractul prin procedura selecției de oferte, în cadrul unei proceduri simplificate.

Datele de la Registrul Comerțului arată că Vasile Dîncu a achiziționat compania Metro Media Transilvania Studii Sociale Sondaje Marketing și Publicitate SRL în 6 februarie 2020. În 11 ianuarie 2021, Dîncu a cesionat societatea soției lui, Maria. Interesant este faptul că firma nu apare în declarațiile de avere sau de interese depuse cu ocazia candidaturii la alegerile parlamentare din decembrie 2020, nici în cele depuse odată cu preluarea mandatului de senator al României, în 18 ianuarie 2021.

Studiul de piață comandat de Secretariatul General al Guvernului are ca obiect  determinarea nivelului de satisfacție privind nivelul de trai, determinarea frecvenței călătoriilor în scopuri turistice în țară și în străinătate, determinarea preferințelor pentru destinații turistice interne versus cele internaționale, determinarea sezoanelor preferate pentru activități turistice, identificarea componenței grupurilor turistice, identificarea bugetului alocat pentru experiențe turistice, identificarea gradului de vizitare al unor categorii de obiective turistice din România, identificarea obiceiurilor de asigurare a hranei, cazării și transportului în cadrul experiențelor turistice din țară.

La acestea se adaugă determinarea preferințelor pentru categorii de experiențe turistice, identificarea potențialului de dezvoltare a unor servicii turistice în anumite zone geografice din țară, evaluarea serviciilor turistice și conexe din România, precum și creionarea percepțiilor privind zonele turistice reprezentative pentru identitatea națională și a punctelor forte și punctele slabe ale turismului din România. Proiectul își mai propune și conturarea profilelor turiștilor interni.

Contractele lui Dîncu

În 2018, ANCOM, condus la vremea respectivă de PSD-istul Sorin Grindeanu, a atribuit licitația ”Acord-cadru în baza căruia se vor încheia contracte subsecvente având ca obiect realizarea de studii de piață în rândul utilizatorilor finali de servicii de comunicații electronice, respectiv în rândul utilizatorilor finali de servicii poștale – persoane fizice și/sau juridice” firmei Metro Media Transilvania. ANCOM nu a negociat deloc contractul care a fost licitat de patru firme. Dacă estimarea inițială a valorii a fost de 3.552.000 de lei, Metro Media a câștigat licitația pentru exact aceeași sumă.

În 2019, CSM a decis să reformuleze Ghidul pentru relația cu ziariștii în cadrul unui proiect european a cărui valoare este de aproape 30 milioane de lei. O parte din acești bani au mers la conexiunile lui Vasile Dîncu.

CSM a atribuit prin procedură simplificată contractul privind „achiziția de servicii de efectuare a unui sondaj privind percepția publică, a justițiabililor și a profesioniștilor din domeniul juridic asupra sistemului judiciar/actului de justiție, analiza cauzelor nivelului de percepție pe cele trei paliere, precum și analiza principalelor surse de informare/canale de comunicare care generează percepția” firmei CC SAS SRL din Cluj Napoca.

Firma îi aparține, în proporție de 90% sociologului Septimiu Suciu, care este și administrator. În structura acționariatului, alături de Suciu, se mai regăsesc și soții Liana și Valeriu Inceu. Sociologul clujean este unul dintre apropiații lui Vasile Dâncu, fiind fost co-acționar cu politicianul clujean în cadrul Metro Media Transilvania. De asemenea, Septimiu Suciu a fost partener de afaceri cu soția lui Dîncu, Maria, în cadrul firmei Centrul de analiza economica și socială – CAES. Până în 2013, Suciu a fost director general la Metro Media Transilvania. În 2017, firma a mai câștigat, în tandem cu IRES, un contract de la Ministerul Cercetării și Inovării pentru realizarea de sondaje.

PSD-ist la PSD-ist trage

Când ocupa funcțiile de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, i-a dat fostului consilier județean clujean PSD, Traian Florinel Cuc, o licitație de peste jumătate de milion de lei pentru arhivarea documentațiilor AM POR (care au legătură cu fondurile europene, n.red.). Traian Florinel Cuc este patronul și administratorul firmei DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL, care se ocupă de arhivarea documentelor, și a câștigat licitația în asociere cu firma bucureșteană Certsign. Estimarea contractului a fost de 780.000 de lei, fără TVA, dar cele două firme au câștigat licitația cu o ofertă de 644.757 de lei, fără TVA.

Cuc a trebuit să își dea demisia din funcția de consilier județean după ce Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil pentru faptul că administrația județeană avea contracte cu Gentilia Construct, în timp ce soția fostului consilier făcea parte din acționariatul firmei.

Afaceri pentru clienți satisfăcuți

În 2010, Compania Metro Media Transilvania din Cluj-Napoca, care se ocupa cu studii de piață si cercetare socială a primit fonduri europene de 57.040 lei (peste 13.500 de euro) în vederea îmbunătățirii infrastructurii IT si de transfer de date a companiei. Proiectul a fost cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, valoarea totala a proiectului „MMT-Conexiune cu viitorul” fiind de 88.179 de lei (circa 21.000 de euro).

Dîncu a înființat acest institut de sondare a opiniei publice împreună cu Maria Semeniuc și Alexandru Suciu și s-a retras din structura acționariatului. Ulterior, cei doi au cesionat părțile lor sociale lui Emil Dănilă.

De asemenea, o altă afacere înființată de Dîncu, INSTITUTUL ROMAN PENTRU EVALUARE SI STRATEGIE IRES SRL, afacerea deținută, până anul trecut, de vicepremierul Vasile Dîncu, a câștigat trei contracte de la Enel Muntenia în valoare de peste 1,5 milioane de lei, fără TVA. Obiectul contractelor este un studiu privitor la ”satisfacerea clienților” racordați la rețeaua de energie a Enel.

CV de academician la ”uzina” SRI

Potrivit prezentării de pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Dâncu a fost până anul trecut președinte al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) (între timp a vândut IRES-ul unor afaceriști clujeni). A absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca; doctor în Sociologie (2008). A fost membru al Partidului Social Democrat (PSD) din 1999, activând în așa numitul Grup PSD de la Cluj. A ocupat funcțiile politice de vicepreședinte al Organizației Județene Cluj a PSD și de secretar executiv al PSD în marketing politic. Din 2010 nu mai este membru al niciunui partid politic. A fost ministru al Informațiilor Publice (28 dec. 2000 — 19 iun. 2003), în Guvernul Adrian Năstase. În 2003, în urma restructurării guvernamentale, când Ministerul Informațiilor Publice a fost transformat în Agenția Pentru Strategii Guvernamentale, a rămas la conducerea acesteia, până în 2004. A fost ales senator în circumscripția electorală nr.13 Cluj (2004-2008), fiind ales pe listele PSD+PUR. În cadrul mandatului, a fost vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (sept. 2006 — febr. 2008) și a făcut parte din Comisia pentru Cultură, artă și mijloace de informare în masă a Senatului. A deținut statutul de observator în cadrul Parlamentului European, activând în cadrul Grupului Partidului Socialiștilor Europeni, fiind membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (până în dec. 2006). Membru al Parlamentului European, activând ca membru al Grupului Partidului Socialiștilor Europeni (până în nov. 2007).

El este și profesor asociat la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” București, școala de cadre a SRI. 

2 COMENTARII

  1. Dacă situații de cesionare părți sociale nedeclarate pot fi traduse „paravan”, atunci activități de arhivare uneori la Arhive Naționale pot fi privite ca mascare sustragere documente ? Bună întrebare …

  2. Va rog sa rectificati , sa corectati expresia ” Vasile Dîncu călare pe un contract transpartinic”. Corect este: Vasile Dîncu tot timpul a fost călare pe contracte transpartinice, este unul dintre cei mai bogati romani desi a lucrat, toata viata, la stat, si inca una corecta, PSD a fost intotdeauna condus de oameni bogati ceea ce este o anomalie, partidele de stanga, cele muncitoresti sau sociale , trebuie sa fie conduse de oameni „cu buzunar de stanga”. Vina nu este a lor, este a celor care i-au votat si inca o fac, cu multa imbecilitate. Toti conducatorii partidelor de stanga, din Romania, au avut mentalitati si decizii dictatoriale, toti s-au considerat stapani pe avutia nationala. Nu-i asa Dancule? Oare pana cand?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.