De-a lungul anilor, mai multe proiecte imobiliare au stârnit controverse în Cluj-Napoca. Unul dintre ele este şi cel de pe strada Între Lacuri, proiect puternic contestat de vecinii din zonă. Beneficiarul proiectului a fost ELM Imobilis, firmă condusă de oamenii de afaceri Ştefan Gadola şi Ioan Socea. Ulterior, proiectul a fost vândut către un alt investitor în imobiliare, partener de afaceri cu Sorin Dan.

 

Proiectul de pe strada Între Lacuri nr. 12, aflat deocamdată doar pe planşă, prevede 89 de apartamente într-un ansamblu de şase etaje. Oamenii din zonă au făcut două demersuri pentru a opri construcţia.

Vecinii au motivat că zona este una tradiţională de case, susţinând totodată că nu s-a efectuat studiul de trafic pentru impactul pe care cele 89 de apartamente îl vor avea în zonă, afirmând că prin acest proiect se permite o aglomerare urbană care va crea probleme serioase circulaţiei din zonă.

”Ne pierdem dreptul la intimitate, la viaţă decentă. Vorbim de 89 de apartamente pe şase etaje în zonă de construcţii P+2E. Nu ne alungaţi din Cluj! Vrem să vedem cerul, nu blocuri între case”, a fost comentariul unui vecin deranjat de proiectul imobiliar.

Însă, în ciuda tuturor sesizărilor şi obiecţiunilor exprimate la şedinţele de Consiliu Local din vara trecută, consilierii au aprobat ridicarea imobilului într-o zonă unde acum există clădiri cu două etaje.

”Din punct de vedere legal, proiectul e corect. Nu se aplică sintagma ”blocuri între case”. Schimbările acestea sunt normale. Regimul de înălţime e în funcţie de context. Sigur, întotdeauna vor fi puncte de vedere diferite”, a menţionat Corina Ciuban, şefa direcţiei de urbanism.

 corneliu coposu 1-2-3

Blocul cu scandal, cumpărat de un alt investitor în imobiliare

După problemele cu vecinii, proiectul de pe strada Între Lacuri nr. 12 a fost vândut către Betasil, firmă condusă de Vasile Pop şi de Dorina Luminiţa Deac. Conform propriei descrieri, Betasil este o firmă din Satu Mare, cu capital privat, specializată în proiectarea şi execuţia construcţiilor civile, industriale şi agricole, consultanţă în domeniu şi dezvoltare imobiliară.

Proiectul de pe strada Între Lacuri nu este singurul proiect imobiliar controversat al cărui beneficiar este Betasil. Vorbim şi de proiectul Andrei Mureşanu Sud, dezvoltat de societatea Betasil şi Citadinia, cea din urmă condusă de afaceristul clujean Sorin Dan.

Terenul pe care se realizează ansamblul Andrei Mureşanu Sud este între străzile Brăduţului, Plaiuri, Mikszath Kalman, Constantin Nottara, Carmen Silva şi Mozart, pe un teren de câteva hectare, viran, dintre cartierele Andrei Mureşanu şi Bună Ziua. Tocmai de aceea, proiectul a fost denumit Andrei Mureşanu Sud.

Ansamblul cuprinde mai multe blocuri, iar regimul de înălţime predominant e de P+3, cu accente de P+9E+Etaj retras, conform planşelor. Însă, nici acest proiect nu este pe placul vecinilor din zonă. Zeci de locuitori ai cartierului Bună Ziua au protestat şi ei împotriva acestui proiect imobiliar. Oamenii se tem că, prin amploarea sa, va îngreuna circulaţia în zonă. Aceştia au reclamat şi regimul de înălţime a unor construcţii din proiect care ar ajunge până la zece etaje.

În replică, proprietarul terenului, omul de afaceri Sorin Dan a precizat că, dimpotrivă, proiectul are un studiu de trafic care prevede două noi artere de circulaţie pentru fluidizarea zonei, una care va face legătura cu Calea Turzii şi o alta spre cartierul Gheorgheni.

intre lacuri 12

Încă o autorizaţie de construcţie care sfidează normele urbanistice

SC Betasil SRL, împreună cu Sorin Dan, a obţinut autorizaţie de construire şi pe strada Plaiuri, unde se construiesc cinci imobile P+12E şi încă cinci P+5E. Terenul pe care se construiesc cele zece blocuri se află într-o zonă de case unde regimul de înălţime al construcţiilor ar trebui să fie cu mult sub cei 28 de metri aprobaţi de Primăria Cluj-Napoca.

Pentru acest ansamblu imobiliar a fost aprobat un regim de înălţime de 28 de metri, deşi zona este consacrată a fi una exclusiv de case. Aprobarea a fost dată de consilierii locali tocmai la sfârşitul anului 2014, cu ocazia votării PUG-ului.

La fel, în cazul unui ansamblu imobiliar de o asemenea amploare, se impune obligativitatea realizării unui număr de cinci căi de acces la lucrare. În fapt, există o singură cale de acces, din strada Plaiuri.

Oamenii au fost revoltaţi că, în urma traficului neîntrerupt al autovehiculelor de mare tonaj, prin transmiterea de vibraţii, au început să apară fisuri, crăpături sau alte forme de degradare ale caselor din zonă. Totodată, sunt afectate şi restul străzilor din cartier care au acelaşi regim de utilizare, fiind dimensionate pentru trafic uşor sau trafic semigreu ocazional sau excepţional.

 

Legăturile Betasil cu IPJ Cluj

Am putea spune că Vasile Pop are o ”afinitate” pentru proiectele imobiliare controversate. Betasil SRL este şi constructorul blocurilor mamut cu 11 etaje de pe strada Corneliu Coposu nr. 1-3-5. Proiectul, în zonă de case şi cu autorizaţii ciudate de construcţie a fost şi el contestat de riverani.

PUZ-ul şi PUD-ul pentru ansamblul de pe Corneliu Coposu a fost obţinut prin firma Esco M, deţinută de Felician Mânzat, iar ulterior reautorizat pe firma Build Center Construct. Felician Mânzat este asociat unic şi administrator la firma Esco M. Aşa cum de altfel se afirmă chiar pe pagina sa de prezentare, Esco M este o firmă abonată la o serie de contracte cu statul, clienţi precum IPJ Cluj, Administraţia Financiară, Consiliul Local, Apele Române, Penitenciarul Gherla.

Soţia lui Felician, Veronica Mânzat apare ca şi asociat în firma Santimo, o mică firmă din localitatea Escu, parte a comunei Recea Cristur, judeţul Cluj. Firma se ocupă de agricultură şi îi are ca şi asociaţi pe Alexandru Pintea şi Ioan Mureşan. Alexandru Pintea este nimeni altul decât tatăl fostului adjunct IPJ Cluj, comisar şef Pintea Cristian, fostul rector al Universităţii Române de Ştiinţe şi Arte “Gheorghe Cristea “ Bucureşti, iar Ioan Mureşan este văr de gradul doi cu fostul adjunct IPJ Alexandru Mureşan.

Betasil nu este însă la prima construcţie pentru o firmă legată de rudele unuia din adjuncţii IPJ Cluj. În perioada anilor 2006-2007 un investitor imobiliar, Hodrea Emil a cumpărat o serie de  terenuri în Floreşti, pentru construcţia de imobile, tranzacţiile fiind intermediate de nimeni altul decât vărul comisarului şef Alexandru Mureşan, Adrian Dumitru Mureşan. Hodrea a obţinut 11 autorizaţii de construire în Floreşti, iar la o parte din blocurile ce urmau să se ridice în baza acestora, constructor a fost chiar firma vărului comisarului Mureşan, Tartan Impex. După ce firma vărului adjunctului IPJ Cluj,Tartan Impex s-a retras de la construirea de blocuri în Floreşti, terenul si autorizaţiile de construire au fost preluate de Betasil SRL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.