Angajaţii de la Vasrom SRL, firma care a continuat contractul de pază şi protecţie la Salina DEJ, a fost denunţată la Inspecţia Teritorială a Muncii Cluj-Napoca pentru că nu şi-a plătit angajaţii încă din luna decembrie.
Condiţii inumane şi angajaţi la negru
Paznicii de la firma din Dej, Vasrom deţinută de Vasile Pop au raportat la ITM că li s-au cerut să semneze nici un contract de muncă din momentul angajării. Printre problemele semnalate de acesta se numără şi faptul că nu se semnează protecţia muncii, nu s-au dat salariile încă din decembrie şi orele suplimentare sau sporurile de noapte nu sunt acordate.
„Toţi efectuăm serviciul de agent de securitate la obiectivul Salina Ocna-Dej şi suntem angajaţi ai firmei Vasrom SRL. Vă sesizăm că: programul nostru de lucru este acela de 24/48 de ore, aproximativ 240 de ore lunar, în loc de 168 de ore. Salariu este unul fix de 750 de lei, lunar, fără spor de noapte. Nu semnăm stat de plată, iar banii îi primim în plic. Nu am semnat contract de muncă şi nici protecţia muncii sau PSI-ul. Salariile de pe luna decembrie şi ianuarie încă nu au fost achitate” contrasemnează denunţul aproape 20 de angajaţi.
Campioană la dosare
Firma lui Vasile Pop se regăseşte în 19 dosare, la majoritatea instanţelor de judecată din DEJ şi Cluj-Napoca. Cu peste 220 de angajaţi, aceasta a devenit treptat firma de casă a judeţului, obţinând diferite contracte cu statul.
În cel mai recent dosar, aceasta a intrat în calitate de pârât fiind dată în judecată de către Tămaş Ioan pentru litigii de muncă.
Bilanţul pe anul 2014 arată că Vasrom a avut o cifră de afaceri de 7 milioane de lei, datorii de 6,6 şi un profit de 73.000 de lei.
Controale ”aranjate”
Doi dintre angajaţii firmei susţin că deşi se fac plângeri la ITM Cluj, în momentul în care se vine în control Vasile Pop este anunţat şi îl trimite pe Dîrjan Nicolae, omul său de bază ca să îi conducă pe inspectori la anumite locaţii de post şi la anumiţi angajaţi pentru a verifica dacă sunt în regulă.
„Doamna reporter, de luni de zile lucrez la firma asta, din decembrie nu ne-au dat banii. N-avem concedii că dacă vrem să ne luăm o zi liberă ne ameninţă că ne dă afară. Dejul e un oraş mic, unde să ne găsim altceva de lucru. Şi aşa ne plăteşte cu 750 de lei pe lună. Nu contează că lucrăm ziua sau noaptea, sporuri tot nu ne dă. Înainte să preia Vasrom contractul cu Salina Ocna Dej, era o firmă de la Bucureşti. Când s-a lucrat pentru aceea se primeau salarii la timp, şi se respectau zilele libere. Acum, Vasile Pop ne transmite prin Dîrjan că dacă nu ne convine că nu ne plăteşte să demisionăm că ei găsesc alţi fraieri” ne relatează unul dintre angajaţii de la firma de pază Vasrom.
Negaţii totale. Am beţivi la locul de muncă
Contactat pentru a afla cum răspunde acuzaţiilor făcute de către angajaţi, patronul firmei, Vasile Pop spune că a mandatat om pentru întocmirea contractelor de muncă la fiecare persoană în parte. Cât despre salarii, acesta susţine că au existat probleme financiare dar că în data de 26 februarie şi-a plătit muncitorii pe lunile decembrie şi ianuarie(lucru neadevărat, potrivit unui angajat contactat imediat după declaraţia lui POP).
„Sunt salarii restante. O parte le-am achitat azi şi în continuare o să le plătim. Din păcate avem de pază la o firma ce e în lichidare. Mă refer la Someş SA. Să nu credeţi că doar Vasrom are probleme cu plata angajaţilor. În situaţia mea se află şi alte firme. Însă pot să vă spun că nu există angajat de-al meu fără contract. De altfel, am avut controale de la diferite instituţii, destul de des. Odată, pentru că un angajat a întârziat să îşi aducă actele, ne-au amendat cu 100 de milioane de lei vechi” spune Vasile Pop.
Întrebat de ce angajaţii susţin că nu au semnat nici un stat de plată, Pop dă vina pe carduri.
„E adevărat că primesc banii de salariu în plic. Dar asta se întâmplă doar la angajaţii care nu şi-au făcut card la bancă. Ce fluturaş de salariu? Există angajaţi care se ocupă de asta. Eu nu ştiu nimic. Cât despre orele suplimentare, e nevoie să vină la muncă mai mult deoarece sunt oameni care îmi vin băuţi la post şi nu îi pot lăsa să rămână în tură. Pe anumite posturi nici nu găsesc înlocuitor ” mai argumentează acesta.
Vasrom subcontractată de o firmă din Piatra-Neamţ
Cei de la Salina Ocna Dej ne-au comunicat faptul că firma ce a câştigat licitaţia este de fapt din Piatra Neamţ şi se numeşte Vest Security, însă pe listăfirme.ro nu există o astfel de firmă cu o astfel de locaţie ca provenienţă.
Potrivit celor de la salină, licitaţia câştigată de cei din Piatra-Neamţ ar fi fost subcontractată celor de la VASROM.
În ciuda zvonurilor că deputatul PSD Cornel Itu l-ar fi ajutat pe Vasile Pop să obţină mai mute contracte de pază în judeţul Cluj, primul indiciu ce confirmă o legătură între cei doi este faptul că fac parte din prestigiosul club Rotary din DEJ.
Coincidenţă sau nu Itu este propunerea PSD Cluj pentru şefia Consiliului Judeţean după alegerile din vară, iar Vasrom încheiate doua contracte, pentru supravegherea si monitorizarea prin sisteme tehnice de alarmare cu Compania de Apă Someş, subordonată instituţiei judeţene.
firma vasrom condusa de un fost tamplar ,activist al pcr sa lansat in afaceri pri santaj ,prin increngaturi politice cu benea g condamnat in dosarul loteria in care vasrom a subcontractat lucrari ,pe care le-a executat sub toata critica amendata de politia din alte judete ,ajutata de excrocul itu din psd , vezi cazul furturilor din sc somes sa musamalizata de politia dej
Firma condusa de un comunist dar problema este ca nu angajeaza oameni nu.ii plateste .contrCte cu primarile denUnguras.Mica.Bobilna.Batin.si.altele fara licitati cu fonduri europene si D.N.A ul nu face nimic il are pe Itu Cornel si Mafia lui in spate…. DEJENI TREZITIVA Politia DNA sa faca dreptate