De peste 10 ani, firma Loial Impex SRL câștigă contractele de realizare a marcajelor din Cluj.și Iași. Acum, societatea a obținut contracte de peste 20 milioane lei de la cele două direcții de drumuri. Firma a avut contracte și cu Primăria Cluj-Napoca, iar acestea au avut de-a face cu inspectorii Camerei de Conturi Cluj care au arătat că administrația locală a făcut plăți nelegale de peste jumătate milion lei.

DRDP Cluj și DRDP Iași au încheiat cu firma SC Loial Impex SRL din Suceava două contracte în valoare de 23.506.453 lei, fără TVA. În contractul încheiat cu DRDP Cluj firma Loial Impex este parteneră cu o societate din Florești, EDIL CONTRACT SRL, care îi aparține lui Olaru Vasile Ovidiu. Această societate, care se ocupă de lucrări de construcții, a intrat în afacerile cu marcaje rutiere în urmă cu aproximativ 10 ani în parteneriat cu METALBAC & FARBE, patronată de milionarul băcăuan Sorin Popa. 

DRDP-urile din Constanța, Brașov și Timișoara au atribuit licitațiile pentru marcarea drumurilor firmei Vesta Investment care a acumulat contracte de aproximativ 40 milioane fără TVA.

Și această societate câștigă acest tip de contracte de peste 10 ani.

Relațiile dintre direcțiile județene de drumuri și aceste firme au rezistat de-a lungul timpului în pofida neregulilor sesizate de instituțiile statului. La fel, și șefii DRDP-urilor au rămas în funcții, în pofida neregulilor sesizate.

Firma Loial Impex apare într-un raport al Curții de Conturi a României în care se arată că Primăria Cluj-Napoca a efectuat o serie de plăți neconforme firmei sucevene. ”În anul 2012, pentru achiziția lucrărilor de aplicare marcaje rutiere, UATM Cluj-Napoca, în calitatea de autoritate contractantă, a organizat procedura de atribuire, cerere de oferte, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut (…). Ulterior încheierii acordului cadru și în executarea acestuia au fost atribuite 5 contracte subsecvente, (…) în valoare de 2.693.631 lei, din care TVA în cuantum de 521.347 lei, deși conform documentației de atribuire, valoarea estimată maximă a celui mai mare contract subsecvent pentru lotul 2 este de 744.261 lei fără TVA, adică de aproximativ 3 ori mai puțin decât valoare contractată”. (…) au fost atribuite 4 contracte subsecvente însumând valoarea de 1.343.544  lei, inclusiv TVA, iar ultimul contract subsecvent atribuit, care intră în vigoare în ultima zi a acordului cadru (…) este de 2.693.631 lei, adică de 2 ori mai mult decât lucrările executate în cei 2 ani de valabilitate a acordului cadru, în condițiile în care UATM Cluj-Napoca a demarat deja o nouă procedură de achiziție privind lucrările de aplicare marcaje rutiere cu produse speciale (…).

Autoritatea contractantă are obligaţia de a atribui contractele de achiziţie publică subsecvente acordului-cadru numai cu respectarea condiţiilor tehnice şi financiare stabilite în acordul-cadru respectiv”, arată raportul.

Raportul mai menționează că ”aspectele nelegale privind încheierea contractului (încheiat) cu societatea SC Loial Impex SRL, cu sediul în Suceava, în calitate de executant și nerespectarea prevederilor legale privind atribuirea și derularea contractelor de achiziţie publică, au condus la prejudicierea bugetului local și efectuarea de plăți nelegale în sumă de 579.939 lei, reprezentând diferențele de preț între valoarea decontată și valoarea la care ar fi putut fi executate și decontate lucrările dacă s-ar fi respectat prevederile legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Pentru suma de 579.939 lei, decontată necuvenit, au fost calculate dobânzi penalizatoare în sumă de 40.755 lei, la nivelul prevăzut de art. 3 din Ordonanţa nr. 13 din 24 august 2011, privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti și Circulara BNR nr. 17 din 06 mai 2015, privind nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, de 9,75% pe an”.

Firmele implicate în trucarea licitațiilor

Corpul de Control al primului ministru a efectuat o verificare a licitațiilor CNAIR, controlul fiind încheiat în decembrie 2020 cu o serie de concluzii clare: firmele câștigătoare au făcut uz de fals pentru a primi contractele.

”În cadrul procedurilor publice de achiziții inițiate în anul 2018, autoritatea contractantă a solicitat ofertanților să depună documentul unic de achiziții european (DUAE), constând într-o declarație pe proprie răspundere actualizată, ca dovadă care confirmă că operatorul economic nu se află în niciuna dintre situațiile de excludere de la procedura de atribuire. Mențiunile celor trei societăți din DUAE-urile aferente ofertelor depuse în anul 2018 (Vesta Investment SRL, Loial Impex SRL, Girod Semnalizare Rutieră SRL), respectiv că nu au încheiat acorduri cu alți operatori economici care vizează denaturarea concurenței și nu se fac vinovate de comiterea unor abateri profesionale grave, reprezintă declararea necorespunzătoare a adevărului, din următoarele considerente:

…..a fost demonstrată trucarea licitațiilor de către societățile Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL, sens în care a fost încheiat un acord de recunoaștere. Prin Decizia Consiliului Concurenței nr. 90/16.12.2019, cele două societăți au fost sancționate pentru încălcarea regulilor de concurență.

Având în vedere că cele trei societăți se regăseau în situația descrisă la art. 167 alin. 1 lit. c) și h) din Legea 98/2016 privind achizițiile publice (…) CNAIR avea obligația de a exclude societățile  Vesta Investment SRL, Loial Impex SRL și  Girod Semnalizare Rutieră SRL din cele două proceduri de atribuire. …Chiar și după semnarea contractului de achiziție publică, CNAIR avea opțiunea legală de a denunța unilateral contractele încheiate”, arată referatul Corpului de control publicat în urma finalizării anchetei.

Au bătut palma ca să elimine concurența

În cadrul investigaţiei declanșate în anul 2017, Consiliul Concurenței a constatat existența a două înțelegeri anticoncurențiale, ce au avut ca scop eliminarea concurenței prin coordonarea comportamentului companiilor în cadrul licitațiilor publice şi/sau private.

Vesta Investment SRL, Helvespid SRL și Loial Impex SRL au făcut schimb de informații sensibile concurențial și și-au adaptat comportamentul în contextul participării la licitații, fie ca ofertanţi individuali, fie ca membri ai unei asocieri, astfel încât să nu se concureze între ele. Eliminarea concurenței a condus la atribuirea contractelor pentru indicatoare rutiere și/sau lucrări de marcaje la prețuri mai mari, în perioada 2010-2017.

De asemenea, în perioada 2009 – 2016, firmele Girod Semnalizare Rutieră SRL şi Loial Impex SRL și-au adjudecat contractele la prețuri mari deoarece și-au coordonat comportamentul și au depus oferte astfel încât să nu se concureze la licitațiile (publice sau private) de comercializare a indicatoarelor rutiere, arată rezultatul verificărilor.

Stop la DIICOT

Patronul firmei Loial Impex, suceveanul IACOB GABRIEL SORIN a fost cercetat de DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală la care procurorii au calculat un prejudiciu de 10 milioane de lei, însă rechizitoriul nu a văzut ”lumina instanței”. 

Ancheta arăta că prin intermediul mai multor firme fantomă, suspecţii efectuau tranzacţii fictive de materiale de construcţii, în scopul micşorării profitului declarat la ANAF sau al rambursării de TVA. Printre patronii care ar fi fost de acord să emită facturi fictive se afla şi Sorin Iacob. El a fost audiat la DIICOT  după ce procurorii i-au percheziţionat, în prealabil, sediul firmei și au ridicat mai multe documente. Au fost făcute un număr de 15 arestări însă după aceea cercetările au început să bată pasul pe loc, și dosarul nu a mai fost trimis în instanță.

2 COMENTARII

  1. Tot in Cugir … Au pus indicatoare de stationarea interzisa in zona cu linie continua…daca opreste careva in acele zone, legal, trebuie sa depasesti pe linie continua

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.