Sorina Demea, medic primar oftalmolog, doctor în medicină şi titularul centrului de investigaţii oftalmologice “Review” a acordat un interviu Gazetei de Cluj, în care vorbeşte despre cabinetul pe care îl deţine, noutăţile pe care acesta le aduce, problemele cu care se prezintă pacienţii şi factorii care afectează sănătatea ochilor.
Sorina Demea: Acest cabinet înseamnă atât un vis, cât şi o necesitate. Este un vis al meu şi poate, în primul rând, al soţului meu, care este, de fapt, sufletul şi „motorul” ce face să meargă acest cabinet. Şi este o necesitate pentru comunitate, pentru pacienţii care, dincolo de talentul, experienţa şi profesionalismul medicului curant, pot beneficia şi de rezultatele examinărilor cu aparate special adaptate pentru căutarea şi măsurarea defectelor oculare până la nivel de celule. Este extraordinar şi uneori mi se pare că visez, să poţi practica oftalmologia la acelaşi nivel cu orice alt specialist de oriunde din lume, să poţi avea la îndemână cele mai moderne instrumente de diagnostic oftalmologic existente actualmente pe plan mondial.
Gazeta: De când aţi deschis această clinică?
Sorina Demea: Acest centru de investigaţii şi-a deschis porţile în iunie 2006.
Gazeta: Cât timp v-a luat să puneţi la punct clinica în felul în care este acum?
Sorina Demea: Noi, zilnic, ne modernizăm cu ceva: informaţii medicale sau aparatură de diagnostic. Am început cu dotarea uşor peste baremul minim necesar pentru avizarea unui cabinet oftalmologic; ne-am dorit să oferim pacienţilor noştri informaţii cât mai concrete, diagnostice cât mai precis şi aşa au venit pe rând aparatele care ne permit aprofundarea investigaţiilor pentru diferite patologii oculare; ne-am informat ce este mai bun pe plan mondial şi apoi, deşi unii spun că am făcut acest lucru cu o doză de nebunie, am început investiţiile în aparatura medicală de înaltă performanţă.
Gazeta: Au fost persoane care au colaborat cu dvs. la deschiderea acestei clinici?
Sorina Demea: Acest centru de investigaţii este o necesitate nu doar pentru pacienţi, ci şi pentru specialiştii în domeniu. Am colaborat de la bun început şi încurajăm colaborarea pe mai multe planuri cu colegii noştri oftalmologi, pentru care funcţionăm ca un „laborator de analize oftalmologice”. Pacientul este trimis pentru o anumită investigaţie, noi răspundem solicitării şi pacientul se întoarce la medicul lui curant cu rezultatul şi interpretarea. Avem colegi care vin personal să-şi consulte pacienţii în anumite zile ale săptămânii şi noi suntem onoraţi să le punem la dispoziţie aparatura de care suntem bucuroşi că le aduce datele necesare pentru completarea diagnosticului. Şi, nu în ultimul rând, suntem şi noi un grup de medici specialişti care consultăm zilnic pacienţii ce se prezintă direct la noi pentru investigaţii.
Gazeta: Ce aduce nou clinica dvs.?
Sorina Demea: Posibilitatea de investigaţii avansate atât pentru polul anterior, respectiv cornee, cameră anterioară şi cristali, cât şi pentru polul posterior ocular, adică pentru retină şi nerv optic. Iar aceste investigaţii se fac prin aparatele pe care le avem: tomograful în coerenţă optică, model Zeiss – Stratus, 2006, care este, poate, elementul de diagnostic cel mai valoros; principiul inovator de funcţionare utilizează o rază laser care scanează, realizează secţiuni optice transversale, la nivelul retinei, stratului de fibre optice, nervului optic şi oferă informaţii de mare acurateţe despre structura acestora, rezoluţia fiind aproape histologică, de opt microni; angiofluorograful Visucam Zeiss, model 2006, care oferă, în principal, date despre anumite particularităţi ale circulaţiei corio – retiniene, particularităţi care sunt puse în evidenţă după injectarea intravenoasă a unei substanţe fluorescente al cărei comportament este înregistrat cu imagini seriate ale fondului de ochi, utilizând filtre speciale pentru fotografierea acestora; microscopul specular endotelial SEM Nidek, care culege date de înaltă rezoluţie despre structura corneei şi, mai ales, a endoteliului corneean, extrem de importante în anumite boli degenerative de la acest nivel sau înainte de operaţiile de cataractă; Ocular Response Analyser, un aparat care măsoară tensiunea intraoculară într-un mod particular faţă de alte aparate, oferindu-ne în plus informaţii şi despre cum tolerează ochiul pacientului această tensiune; Pentacam, un instrument ce ne oferă date despre polul anterior ocular: cornee- topografie, grosime, cameră anterioară, unghi irido-corneean, cristalin, indici de reflectivitate ai structurilor amintite. Lista investigaţiilor ar putea continua, deoarece putem investiga acum aproape orice patologie oculară.
Gazeta: Ce planuri sau obiective aveţi în legătură cu această clinică? Ce vă propuneţi pentru anul 2009?
Sorina Demea: Obiectivul nostru este perfecţionarea continuă a medicilor care lucrează în acest centru: abonamente la reviste, participarea la congrese în ţară şi în străinătate. Încercăm să ne ţinem la curent cu ultimele noutăţi în domeniu şi ne implicăm şi în activitatea de cercetare: colaborări la studii ştiinţifice, lucrări de licenţă, doctorate, granturi etc. Şi sperăm ca în 2009 să putem avea un laser terapeutic, dar şi un spaţiu mai mare şi mai potrivit pentru diferitele tipuri de activităţi desfăşurate.
Gazeta: Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se prezintă pacienţii dvs.?
Sorina Demea: Cele mai frecvente patologii pe care le constatăm sunt: vicii de refracţie sau tulburări de acomodare, conjunctivite, cataractă, glaucomul, retinopatia diabetică, degenerescenţele maculare legate de vârstă, distrofii ale diferitelor structuri oculare (corneene, retiniene), diplopii etc. Este posibil să existe şi o selecţie a pacienţilor care se prezintă la noi: cei cu probleme minore poate nu mai ajung să ne caute, iar cei care ajung sunt cei cu diagnostice neelucidate la momentul respectiv, la care investigaţiile pe care le putem face sunt de folos atât pentru un diagnostic şi pentru o atitudine terapeutică corectă, cât şi pentru urmărirea rezultatelor unei anumite terapii.
Gazeta: Ce vârste au cei mai mulţi pacienţi care vin la clinică?
Sorina Demea: Noi consultăm pacienţi aparţinând tuturor categoriilor de vârstă: copii, din primele zile de viaţă şi vârstnici de până la 90-100 ani. Dar cei mai mulţi au vârste cuprinse între 40 şi 60 ani, cu patologii mai complexe sau suspecţi a fi purtătorii unor boli grave oftalmologice.
Gazeta: Acest cabinet se ocupă numai cu depistarea problemelor ochilor sau şi de tratamentul acestora? Se fac şi operaţii la ochi în acest cabinet?
Sorina Demea: Pacienţii sunt diagnosticaţi şi primesc indicaţii de tratament. Dacă este vorba de tratament conservator, medicamentos, aceste indicaţii le primesc de la noi şi sunt urmăriţi, monitorizaţi pentru a vedea evoluţia bolii sau răspunsul la tratament. Dacă e vorba de un tratament chirurgical, pacienţii sunt îndrumaţi spre centre oftalmologice specializate în chirurgie.
Gazeta: Care sunt factorii care afectează sănătatea ochilor?
Sorina Demea: Sănătatea ochilor este influenţată de factori interni şi externi. Dintre factorii interni amintesc: boli generale, respectiv diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli autoimune, endocrine etc. Foarte multe medicamente au reacţii adverse la nivel ocular, de exemplu antihipertensive, sedative, antidepresive etc. Dintre factorii externi enumăr, în primul rând, suprasolicitarea vederii la persoane ce lucrează mult în faţa unor monitoare, stau în faţa televizorului, poluarea, vântul, praful, expunerile la radiaţii luminoase excasive, vapori, substanţe chimice volatile şi poluarea profesională.
Gazeta: Daţi-ne câteva sfaturi legat de păstrarea sănătăţii ochilor!
Sprina Demea: În afară de operaţia de cataractă, care se face prin înlocuirea cristalinului bolnav cu un implant artificial, majoritatea patologiilor oculare înseamnă distrucţii ireversibile ale unor celule nobile. Sfatul meu este să acordaţi atenţie semnalelor de suferinţă a ochilor şi prezentaţi-vă pentru un consult oftalmologic cât mai amănunţit. „Vederea mea a scăzut, deci trebuie să îmi fac ochelari” este o atitudine complet greşită ! Zilnic, văd pacienţi care se gândesc la necesitatea unui consult oftalmologic doar după ce schimbă trei – patru perechi de ochelari cu care nu văd bine şi de multe ori este prea târziu pentru a putea recupera ceva, deoarece distrucţiile celulare rămân, putând, cel mult, să se păstreze ce a mai rămas din acuitatea lor vizuală. Ochelarii trebuie să fie ultimul lucru pe care să-l faceţi, după ce vă convingeţi că ochii dvs. sunt sănătoşi şi germenii vreunei boli grave nu încolţesc. Atitudinea recomandată este deci: „vederea mea a scăzut, trebuie să fac un consult oftalmologic!”
Andreea Mitrică
vreau sa ma programez la un tomograf corneean pentru ca sunt suspecta de keratocon si as vrea sa stiu cat ma costa si cand ar trebui sa ma programez si cum sa aflu nr. de telefon al clinici
Mult succes si putere de munca. De asa ceva avem nevoie „specialisti”.