
Din cauza neclarităţii în ceea ce privește terminologia venei safene accesorii anterioare (AASV), a fost convocat un grup internațional de către Societatea Americană de Vene și Limfatice (AVLS), Uniunea Internațională de Flebologie (UIP) și Forumul Venos American (AVF). Pe baza informațiilor adunate din revizuirea literaturii și discuții ample, grupul recomandă schimbarea terminologiei astfel încât „vena safenă accesorie anterioară” (AASV) să fie înlocuită cu vena safenă anterioară (VSA). Anatomic venele superficiale sunt localizate în țesutul celular subcutanat, iar venele safene tronculare sunt înconjurate de o fascie care formează compartimentul safenian. Distincția dintre venele truncale și afluenții săi este esențială în planificarea intervențiilor pentru varice, deoarece fiecare necesită tehnici diferite de tratament.
Există trei elemente anatomice importante atunci când se planifică tratamentul pacienților cu reflux pe VSA: (1) localizarea sursei de reflux, (2) traiectul de la origine până la crosă și (3) evidenţierea afluenților cu reflux. Orice combinație a acestor factori anatomici poate prezenta diferite provocări de tratament. În majoritatea cazurilor, VSA se termină la nivelul joncțiunii safeno-femurale proximal de valva preterminală, iar în aproximativ jumătate din aceste cazuri vena prezintă reflux concomitent cu VSI. Când se va decide tratamentul intervențional se va încanula separat atât VSI cât şi VSA practicându-se termoablaţia endoluminală a ambelor vene. Uneori VSA se termină mai jos de valva preterminală, atunci este posibil să fie exclusă din circulație după ablația VSI. Iar când se planifică tratamentul pentru un pacient cu varice pe traiectul VSA cu reflux izolat, unde valva preterminală este competentă şi VSI nu prezintă reflux, este de dorit să se evite o ablație inutilă de VSI. În plus, refluxul pe VSA poate fi asociat cu dilataţia venelor ganglionilor inghinali, precum și cu o varietate de conexiuni pelvine și conexiuni cu afluenții superficiali din peretele abdominal. Atunci când se tratează VSI şi VSA este normală, pacienții trebuie avertizați că aceasta poate fi o cauză de recidivă în viitor, de aceea ar trebui reevaluare periodică sau dacă simptomele revin. Un alt aspect este tratamentul venelor tributare concomitent cu ablația VSA, ghidurile pentru managementul venelor varicoase recomandă ablația venelor cu reflux şi flebectomie concomitentă sau scleroterapie cu spumă ghidată ecografic. Sunt situații când traiectul VSA nu permite încanularea endoluminală a venei, atunci se poate opta pentru abordarea non-termică, cum ar fi cianoacrilatul, scleroterapia cu spumă sub ghidaj ecografic sau ablația mecanochimică. Alternativ, pot fi luate în considerare numai opțiuni chirurgicale, cum ar fi ligatura înaltă sau flebectomiile. Se recomandă luarea deciziilor în comun cu pacientul, astfel încât circumstanțele și dorințele individuale să poată fi luate în considerare atunci când este elaborat planul final de tratament.
În concluzie există o serie de considerații anatomice, tehnice și clinice atunci când se planifică tratamentul pentru pacienții cu VSA bolnavă, iar analizarea şi conștientizarea acestor variaţii, permite dezvoltarea unui plan de tratament care optimizează rezultatele pe termen lung. Mai mult, puteti apela la provivamed, clinica specializata in tratament varice cluj.
Sănătatea ta este prioritatea noastră
Dr. Mironescu Vitalii