Petru Șușcă, alături de Emanuel Umgureanu.

Este de notorietate faptul că deputatul USR Emanuel Ungureanu critică bunul mers al mai multor spitale din țară, printre cele vizate aflându-se și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Între managerul spitalului și deputat au existat mai multe conflicte, iar la un moment dat, Petru Șușcă a dezvăluit că tot ce face Emanuel Ungureanu împotriva lui este de fapt o ”vendetă personală” pentru că nu a angajat-o pe soţia acestuia la Spitalul Judeţean. În acest sens, există și un dosar pe rolul instanțelor de judecată, proces prin care Loredana Ungureanu cere instanței să fie angajată la spital, cu toate că nu există un loc vacant.

Nu mai este o noutate pentru nimeni că ori de câte ori are ocazia, Emanuel Ungureanu critică activitatea Spitalului Județean Cluj, implicit pe cea a managerului Petru Șușcă. Această dispută a întrecut de multe ori limitele morale. Spre exemplu, în urma unei dispute verbale purtate în spațiul public, Ungureanu l-a jignit pe Șușcă, spunându-i ”mârlan”, ”mizerie de om”, ”mafiot”, ”bestie” și altele. Aceste jigniri au fost în contexul în care Șușcă a dezvăluit la un moment dat că tot ce face deputatul împotriva lui este de fapt o „vendetă personală” pentru că n-a angajat-o pe soţia acestuia la Spitalul Judeţean. Într-un interviu acordat Gazetei de Cluj la acea vreme, Petru Șușcă a povestit cum a început tot acest confilct între el şi Emanuel Ungureanu.

”În 2014, în momentul când am efectuat modificări în structură, în baza unor indicatori de perfomanţă ai secţiilor, respectiv, am restructurat liniile de gardă din spital, am creat nemulţumiri, pentru că am schimbat o structură ineficientă, dar cu care mulţi erau obişnuiţi. Rezultatele pozitive s-au văzut imediat, iar acum, după patru ani, sunt o certitudine. Atunci am desfiinţat mai multe linii de gardă, printre care şi linia de gardă de la Dermatologie, unde soţia domnului Ungureanu făcea gărzi. Mai mult, există solicitări de integrare clinică ale doamnei Ungureanu, având în vedere că este cadru didactic al UMF, dar normarea ne împiedică să angajăm pe cineva. De asemenea, gradul de utilizare a paturilor este scăzut în cazul Dermatologiei (undeva la 50% din capacitate), ceea ce face cu atât mai nejustificată angajarea unui medic. Probabil că decizia a creat resentimente, care se manifestă acum sub forma acestor atacuri. (…) Soţia domnului Ungureanu nu a fost angajata spitalului. A avut doar un contract pentru prestarea de gărzi, până în august 2014, contract care a încetat, odată cu desfiinţarea liniei de gardă de la Dermatologie. Doamna Ungureanu este angajată a UMF, iar cele două instituţii, spitalul şi universitatea, se supun unei legislaţii diferite în ceea ce înseamnă normele de muncă şi, implicit, scoaterea la concurs a unor posturi”, spunea Petru Șușcă.

Soția lui Ungureanu a dat în judecată Spitalul Județean

Începând din noiembrie 2011 și până în august 2014, Loredana Ungureanu, soția deputatului USR, a fost încadrată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca în funcția de medic specialist dematovenerologie. Odată cu sistarea activității de prestare gărzi la nivelul acestei unități sanitare, contractul de muncă dintre Spitalul Clinic Județean și Loredana Ungureanu a încetat.

Să încercăm să clarificăm lucrurile. În momentul în care ești angajat la UMF, cu normă întreagă, ți se face așa-numita integrare clinică, adică ți se pune la dispoziție un post cu jumătate de normă într-unul dintre spitalele universitare. Loredana Ungureanu, fiind cadru didactic UMF Cluj, a încercat să obțină această integrare clinică, însă spitalul a arătat cu nu sunt posturi vacante. Cu toate acestea, în martie 2019 soția deputatului a dat în judecată Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Ministerul Sănătății pentru integrarea clinică în secția de Dermatovenerologie.

În instanță, Loredana Ungureanu a arătat că încă din octombrie 2013 a formulat prima cerere de integrare clinică, iar alte cereri în acest sens au fost înregistrate în anii următori.

”Cererile au fost formulate și în contextul pensionării a doi dintre medicii care activau în cadrul Secției Clinice de Dermatovenerologie, domnii dr. Vinereanu Radu Silvan și Orăsan Remus Ioan”, mai spune Loredana Ungureanu.

Cerera formulată de soția deputatului a fost refuzată având în vedere inexistența posturilor vacante, refuz despre care Loredana Ungureanu spune că este ”nesustenabil”.

”Deși Spitalul Clinic se prevalează de lipsa posturilor vacante, este necsare a se observa că, în cadrul Secției de Dermatovenerologie nu a existat și nu există o corelare obligatorie, pe care legea o impune, între activitatea didactică și specializarea medicală aferentă (…)”, își susține punctul de vedere Loredana Ungureanu.

Soția deputatului USR consideră că muncă prestată de ea ”este deosebit de importantă pentru bunul mers al secției”.

Loredana Ungureanu

De ce nu este integrată clinic Loredana Ungureanu

Avocatul ce reprezintă în instanță Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a arătat că, într-adevăr cadrele didactice UMF Cluj beneficiază de această integrare clinică, însă în limita posturile vacante și bugetate. Având în vedere că nu există un post vacant, cererea doamnei Ungureanu a fost respinsă. Potrivit datelor de la dosar, cazul soției  deputatului USR nu este singular, existând încă patru cazuri care nu sunt integrate.

”După încetarea contractului de muncă, Loredana Ungureanu a susținut în mai multe rânduri ca Spitalul Clinic Județean de Urgență să aprobe integrarea clinică a acesteia în cadrul secției de Dermatovenerologie, motivat de calitatea acesteia de cadru universitar în cadrul UMF Cluj în temeiul prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății nr. 869/2015 care prevede ca personalul didactic medico-farmaceutic de la cadrele/disciplinele care funcționează în unitățile sanitare beneficiază de încadrare prin cumul de funcții cu jumătate de normă în respectiva unitate sanitară, în limita posturilor normate, vacante, bugetate, existente de funcții ale acestora.

Am arătat faptul că în conformitate cu procesul-verbal din 2017 al Consiliului de Administrație, solicitarea a fost respinsă deoarece în statul de funcții al Secției Clinice  Dermatovenerologie nu există post vacant, normat și bugetat”, arată Spitalul de Urgență, prin avocat.

Ulterior acestui răspuns negativ, Loredana Ungureanu a formulat în decembrie 2018  o plângere prealabilă în care a solicitat din nou aprobarea integrării clinice, însă Spitalul Clinic de Urgență a menținut respingerea cererii, deoarece situație posturilor la nivelul spitalului nu s-a schimbat, neexistând posturi vacante care să permită integrarea clinică a doamnei Ungureanu.

Avocatul mai arată că Loredana Ungureanu, prin avocat, a făcut câteva afirmații – ”neconforme cu realitatea”- care ar fi menite de a induce în eroare judecătorul.

Concret, acesta spune că ”în partea finală a cererii sale, Loredana Ungureanu face niște afirmații, pe de o parte incorecte din punct de vedere juridic și pe de altă parte neconforme cu realitatea faptică. Doamna Ungureanu susține că desfășoară în cadrul secțiilor Dermatologie o ”activitate medicală efectivă”, fapt care s-ar traduce în nașterea unui raport de muncă între Loredana Ungureanu și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Astfel, doamna Ungrueanu susține că spitalul și-ar fi dat consimțământul la perfectarea unui contract de muncă cu aceasta și că acum ar trebui doar să materializeze în formă scrisă această realitate juridică. Susținerile Loredanei Ungureanu sunt vădit incorecte, fiind menite de a induce în eroare instanța de judecată. Referitor la activitatea acesteia în cadrul spitalului, am arătat că această activitate are o natură pur didactică și își are suportul în contractul de muncă pe care Loredana Ungureanu îl are încheiat cu UMF Cluj. Împrejurarea ca o parte din activitatea didactică prestată se desfășoară faptic în cadrul Spitalului Județean de Urgență nu înseamnă că între părți există un raport juridic de dreptul muncii”.

În septembrie 2019, Tribunalul Cluj a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei, astfel că dosarul se află acum pe rolul Curții de Apel Cluj, următorul termen de judecată fiind stabilit în 19 martie.

1 COMENTARIU

  1. Merita femeia. Pt asemenea femei facem drumuri speciale, le angajam ca admiratoare de cer instelat si le culcam pe pene de gasca!

    Daca nu ai conectii, spali pe jos in scoli. Dar cu conectii …. e altceva

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.