Președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), Bogdan Stan, a participat la o dezbatere în Cluj Napoca alături de Laura Stefan, expert anticorupție EFOR și secretarul general al ANI, Silviu Popa. În cadrul evenimentului, Stan a declarat că instituția a emis 50 de avertismente în cadrul cărora sunt analizate 10.000 de achiziții publice, în valoare de 10 miliarde de euro.
ANI a analizat, în ultimul an, prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, peste 10.000 de proceduri de achiziţie publică, având o valoare totală de 45,1 miliarde lei (aproximativ 9,6 miliarde euro).
„Avem un sistem eminamente preventiv, nonsancționatoriu, care a produs niște rezultate extraordinare: într-un an de funcționare, undeva la 10.000 de achiziții publice asupra cărora PREVENT a aruncat un ochi critic, în scopul de a preveni conflictul de interese. Printre procedurile de achiziție publică monitorizate, cea mai mare achiziție publică are o valoare de 600 de milioane de euro, iar cea mai mică, 10 euro”, a transmis Silviu Popa.
Totodată, PREVENT a constatat circa 50 de cazuri referitoare la potenţiale încălcări ale legislaţiei privind conflictul de interese în achiziţii publice. În aceste cazuri, ANI a emis avertismente de integritate în vederea eliminării cauzelor care au dus la apariţia posibilelor conflicte de interese.
„În aceast an, sistemul a emis circa 50 de avertismente de integritate, care totalizează o jumătate de miliard de lei. Cu alte cuvinte, fără acest sistem de prevenție ar fi existat 50 de dosare de conflict de interes, iar acei bani nu ar mai fi fost recuperați niciodată, chiar dacă acele contracte erau anulate”, a adăugat Silviu Popa.
Sistemul a fost lansat în iunie 2017 cu scopul de a preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.
În România, a venit momentul unei schimbări de mentalitate în ceea ce privește lupta împotriva corupției; trecerea de la o abordare sancționatorie la una preventivă, susține Laura Ștefan.
„A trecut destul timp de când am început să vorbim despre anticorupție în societatea română și este timpul să trecem de la o abordare pur sancționatorie la una integrată, care să facă standardele de integritate o parte din viața noastră.
Fără această parte a educației și a creșterii înțelegerii asupra standardelor de integritate nu avem cum să mergem înainte. Schimbarea nu se produce decât cu oameni, cu cei care vor pune presiune pe instituții să se comporte conform standardelor de integritate”, a precizat Laura Ștefan.
În cadrul întrunirii de la Cluj a avut loc și premierea celei de-a treia generații a programului postuniversitar Integritate Publică și Politici Publice Anticorupție, organizat de Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, într-un parteneriat cu ANI.
„Consider că rolul universităților în ceea ce privește educația în domeniul integrității este foarte important. Cu toții ne dorim să creăm anticorpi în instituțiile de stat, dar acest lucru nu se poate face peste noapte și un astfel de program, cum am reușit să conturăm împreună, este un pas foarte important.
Un pas care, dealtfel, a fost preluat și de alte intituții care au venit să încheie parteneriate academice cu noi. Suntem mulțumiți de modul în care au decurs lucrurile și suntem dispuși să continuăm acest demers”, a declarat șeful ANI, Bogdan Stan.