În ultima perioadă, prin Cluj-Napoca au loc tot mai multe fapte antisociale violente. De la bătăi în baruri şi pe străzi, până la accidente cu victime şi maşini tamponate. Pe lângă acestea, în “inima Ardealului” străzile sunt murdare, tencuiala clădirilor istorice din centru cade pe trotuare, iar haosul imobiliar s-a instalat de ani buni. Însă, aspectul cel mai grav al decăderii acestui oraş îl constituie faptul că locuitorii şi-au pierdut încrederea în Justiţie. Pedofilii dovediţi sunt lăsaţi în libertate, boxerii bătăuşi sunt trataţi de procurori cu mănuşi de dantelă, piţipoancele de bani gata care se urcă băute şi drogate la volan nu fac o zi de arest, chiar dacă au rănit oameni şi avariat maşini. În Cluj Napoca noţiunea de “pericol public” este atribuită doar găinarilor care nu au bani de avocaţi şi relaţii.
În cadrul unei anchete sau al unui proces, magistratul care se ocupă de administrarea dreptăţii potrivit legilor este inatacabil. În cele mai multe cazuri, ceea ce decide un judecător sau un procuror devine literă de lege. Deciziile lor sunt bazate pe aplicarea legilor care sunt folosite ca nişte instrumente, iar societatea trebuie să susţină şi să aibă încredere în sistemul justiţiei care ar trebui să garanteze libertatea şi, în acelaşi timp, să îi sancţioneze pe cei care nu respectă libertatea celorlalţi. Un violator, un criminal, un hoţ, un bătăuş, o persoană care se urcă băută la volan, toţi aceştia reprezintă “pericole publice” şi atunci când fac dovada nerespectării legilor, care sunt pentru toţi, ei trebuiesc sancţionaţi. Dacă cei care aplică legea folosesc instrumentele într-un mod inadecvat, atunci societatea ar trebui să ia atitudine pentru a corecta “derapajele”. Astfel, un infractor care pune în pericol integritatea semenilor trebuie să ia o “pauză” de la libertate.
Însă sunt cazuri când judecătorii sau procurorii aleg să nu îi catalogheze pe infractori ca “pericol public”, iar aceste situaţii ajung să inflameze opinia publică. De multe ori judecătorii şi procurorii nu vor ca identitatea să le fie dezvăluită, chiar dacă procesele sunt publice, iar faptul că un bătăuş sau un abuzator de minori este lăsat liber trebuie asumat.
Poate face orgii şi după condamnare!
Ultimul caz care a scandalizat opinia publică este cel al unui boxer de 16 ani, Alexandru Macingo, care după ce a băut câteva pahare a început să bată oameni pe stradă. Cei puşi la pământ de Macingo au ajuns în spital cu fracturi de mandibulă sau craniene însă tânărul nu a fost, până acum, pedepsit în nici un fel. El nu a făcut nici măcar o singură zi de arest pentru că procurorul Marius Pantea Călin, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, a dispus cercetarea lui Alexandru Macingo şi a complicilor lui în stare de libertate.
Conform unor informaţii, miza lăsării în libertate a tânărului boxer a fost participarea lui la un campionat de box. Astfel, pentru Justiţie mai important a fost campionatul de box decât dreptatea.
Un alt caz în care justiţia a lăsat un infractor în libertate este cel al unui bătrân pedofil, Ioan Codreanu, care a fost surprins cu o fetiţă de 11 ani. Chiar dacă au fost martori care au declarat că pedofilul Codreanu a organizat cel puţin o singură dată orgii sexuale cu mai multe persoane la care au participat şi minori, procurorii nu au disjuns şi alte dosare şi l-au trimis pe Codreanu în judecată pentru comiterea unui singur act sexual cu un minor. Pentru că această anchetă a fost prost instrumentată, numele procurorilor este ţinut secret. În prima instanţă judecătorul Lucian Marian, de la judecătoria clujeană, l-a condamnat pe Codreanu la 5 ani de închisoare şi plata unor daune. Însă avocaţii lui Codreanu au făcut apel şi, fără să mai treacă pe la tribunal, procesul a ajuns direct la Curtea de Apel Cluj, unde judecătorii Maria Boer, Adina Daria Lupea şi Monica Rodina l-au condamnat cu suspendare pe Ioan Codreanu şi au redus drastic plata daunelor. Astfel, în momentul de faţă în Cluj-Napoca există un pedofil care umblă liber prin oraş, chiar dacă a trecut prin “ciurul” justiţiei.
Bătăuşii şi piţipoancele lăsate libere
Un alt caz este cel al unei instructoare de fitness, Yannina Oltean, o piţipoancă de bani gata care a fumat iarbă, a băut alcool şi s-a urcat la volan. La un moment dat poliţiştii au încercat să o oprească, ea a accelerat şi a ciocnit câteva maşini. În urma accidentelor au fost internate câteva persoane şi mai multe maşini au fost avariate. Însă, Yannina Oltean a fost apărată de Peter Eckstein Kovacs, fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, şi ca prin minune, procurorii au considerat că nu reprezintă pericol public. Astfel că femeia nu a făcut nici o zi de arest. Cu toate acestea, un puştan prins că a furat dintr-un magazin este trimis în arest! Şi în acest caz numele procurorilor nu sunt publice.
Alt caz este al lui Thomas Baias, un clujean care de curând a călcat un bătrân pe trecerea de pietoni. În urmă cu câţiva ani a fost prins că vindea droguri, dar a primit o pedeapsă cu suspendare, chiar dacă este cunoscut ca fiind o persoană violentă.
De asemenea, în februarie anul acesta o persoană a intrat cu o sabie într-un club şi a atacat câteva persoane. Chiar dacă una dintre persoane a fost scalpată, atacatorul nu a fost reţinut! Mai mult, înainte cu câteva zile acelaşi individ devastase un magazin, însă judecătorii nu au dispus arestarea lui pentru că nu l-au considerat periculos.
Pe hârtie totul este roz
Însă, conform studiilor făcute, clujenii se simt în siguranţă, oraşul fiind printre cele mai bine cotate aşezări la acest capitol.
“Conform Analizei Preliminare a Proiectului de planificare strategică a municipiului
Cluj-Napoca (2013-2020) nivelul de mulţumire al cetăţenilor faţa de siguranţa publică poate fi
identificat în următoarele aspecte:
– Gradul de libertate perceput este unul ridicat (7,83), reflectând, în mod indirect, încrederea în valorile şi normele unui stat de drept;
– la nivelul comunităţii clujene, este perceput un nivel ridicat de siguranţă a locuinţelor (media: 7,86) şi a alimentelor pe care le consumă indivizii (media: 7,00);
– creşterea nivelului de siguranţă a locuitorilor municipalităţii, este determinat de accesul facil la serviciile privind situaţiile de urgenţă (media: 6.86);
– nivelul ridicat de siguranţă a vieţii (media: 6,75) este la rândul său confirmată de incidenţa redusă a sentimentului de frică (media: 3,87)”, se arată în ultimul studiu făcut referitor la siguranţa clujenilor.
Conform studiului, infracţiunile cu violenţă au scăzut. În primele 10 luni ale anului 2013, la nivelul municipiului Cluj –Napoca au fost sesizate 1.192 infracţiuni contra persoanei (-337 infracţiuni faţă de 10 luni 2012). Dintre acestea 167 au fost infracţiuni de vătămare corporală ( -112 infracţiuni faţă de 10 luni 2012) şi 627 infracţiuni de loviri sau alte violenţe ( -66 infracţiuni faţă de 10 luni 2012). Autorii studiului sunt prof.univ.dr. Adrian-Liviu Ivan/UBB, chestor de poliţie Tudor Grindean/IPJ Cluj, team manager-ul proiectului a fost drd. Raul-Ciprian Dăncuţă/UBB, iar consultanţi au fost General de brigadă dr. ing. Aurel LITAN / Jandarmeria Cluj şi inspectorul principal de poliţie Sebastian MARCU/ Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.
Arestul folosit ca armă
Însă, există cazuri în care, chiar dacă nu a reprezentat un “pericol public”, cel acuzat a fost trimis în arest. Printre aceste cazuri se poate număra fiul lui Horia Uioreanu, Alexandru, un puştan de liceu prins cu aproape un gram de canabis. El a fost acuzat de trafic de droguri şi judecătorii şi procurorii au decis ca trebuie să stea după gratii. Coincidenţa face ca ancheta să fie deschisă la scurt timp după ce Uioreanu făcuse câteva declaraţii politice mai incomode.
Violator de bătrâne judecat în libertate
În urmă cu câţiva ani justiţia a lăsat un violator de bătrâne în libertate. Este vorba de Ioan Tămaş, care este acuzat că a violat până acum trei bătrâne în comuna Frata. După ce a fost prins, printr-un concurs de împrejurări Tămaş nu a fost prezentat cu propunere de arestare, astfel că judecătorul turdean Vasile Botiş a lăsat ca violatorul să fie cercetat în stare de libertate.
Cum vede codul penal “pericolul public”
Art. 355 – Asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni
(1) Iniţierea sau constituirea unei asociaţii sau grupări care nu are caracterul unui grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii uneia sau mai multor infracţiuni, altele decât cele arătate în art. 286 ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei astfel de asocieri sau grupări, se pedepseşte cu închisoare strictă de la 5 la 15 ani, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru cea mai gravă dintre infracţiunile care intră în scopul asocierii sau grupării.
Art. 359 – Tulburarea liniştii publice prin violenţe
(1) Participarea în cadrul unei mulţimi care tulbură liniştea publică, dacă cei care participă nu se dispersează după trei somaţii ale organelor de ordine, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu zile-amendă.
(2) În cazul în care participanţii au săvârşit violenţe contra persoanelor sau bunurilor, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 3 ani sau zile-amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
ART.366 – Încăierarea
(2) Dacă în cursul încăierării s-a cauzat o vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii unei persoane, cel care a săvârşit această faptă se pedepseşte pentru infracţiunea săvârşită, al cărei maxim se reduce cu un an. Ceilalţi participanţi se pedepsesc cu pedeapsa prevăzută în alin. (1).
(3) În cazul prevăzut în alin. (2), dacă nu se cunoaşte care dintre participanţi au săvârşit faptele arătate în acel alineat, se aplică tuturor pedeapsa închisorii stricte de la un an la 5 ani, când s-a cauzat vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii.
Dicţionarul juridic
pericol public – consecinţă păgubitoare care, datorită mijloacelor adoptate la comiterea unei infracţiuni, are aptitudinea de a afecta un număr mare de persoane. Comiterea unei fapte în împrejurări care prezintă pericol public realizează condiţiile unei circumstanţe agravante legale generale. Caracteristica de a produce pericol public constituie o cerinţă esenţială de existenţă a laturii obiective a infracţiunii de distrugere din culpă.
Sursa foto:oradecluj.ro
Sursa foto Ioan Codreanu: Captura Youtube.com. Mihai Bacalu a sters videoul de pe care s-a facut captura.