Primaria Cluj-Napoca va reabilita, impreuna cu proprietarii din zona, dealul Cetaţuia, transformandu-l intr-o zona turistica de agrement amenajata ca un parc. O parte din ideile inaintate la dezbaterile publice includ şi construirea unui teatru de vara şi reabilitarea monumentelor istorice din apropiere.

Zona Cetaţuia din Cluj-Napoca va fi reabilitata cu fonduri publice in baza unui contract prin care proprietarii cedeaza gratuit terenul Consiliului Local. Prin acest proiect, Primaria va reface aleile, va extinde iluminatul public şi va restaura poarta cetaţii aflate, in prezent, intr-un stadiu avansat de degradare. Pana in primavara anului viitor, vor fi intocmite proiectele privind restaurarea şi refacerea zonei, dupa care intreaga investiţie va fi scoasa la licitaţie. Primaria va realiza şi lucrari pentru stoparea alunecarilor de teren din zona Dragalina prin construcţia unui nou zid de sprijin care sa se incadreze şi arhitectural in zona.
Decizia a fost luata in Consiliul Local, care a aprobat semnarea unui contract de uzufruct incheiat cu titlu gratuit intre Primaria Cluj-Napoca şi proprietarii zonei – Unita Turism Holding, BT Leasing Transilvania SA şi Banca Transilvania. Zona care va fi reabilitata este cuprinsa intre strazile Dragalina şi Şerpuitoare, Augustin Bunea şi Calaraşilor, şi respectiv strada Cetaţii. Parcul Cetaţuia a fost in proprietatea Unita Turism Holding din 1994, iar mai recent terenul a ajuns in proprietatea BT Leasing Transilvania, Unita Turism Holding avand drept de folosinţa şi posesie.

Planuri pentru amenajare

In luna februarie a avut loc prima dezbatere publica referitoare la soluţiile de amenajare a dealului Cetaţuie. Arhitecţii prezenţi la dezbatere au inaintat propunerea ca Cetaţuia sa aiba statut de zona protejata, care poate fi conferit prin adoptarea unui nou plan urbanistic. Alte idei lansate s-au referit la necesitatea unor intervenţii pentru stabilizarea versantului, precum şi construirea unui teatru de vara. Preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din Romania (OAR), Szabolcs Guttmann, a subliniat, sprijinit de fotografii recente ale zonei Cetaţuia, care sunt principalele probleme urbanistice cu care aceasta zona se confrunta. Este vorba de accesibilitatea limitata, alunecarile de teren care schimba structura dealului de la an la an, precum şi faptul ca a fost lasat in paragina, nefiind vizibile nici un fel de lucrari de intreţinere in ultima vreme.
Şi arhitectul Eugen Panescu a subliniat problema accesibilitaţii, afirmand ca dealul şi panorama pe care acesta o ofera sunt greu de accesat din oraş. Acesta a propus ca strada de langa Casa Tranzit sa fie prelungita şi realizeze legatura dintre centrul oraşului şi Cetaţuie.
Arhitectul Vasile Mitrea a subliniat ca asemenea proiecte au nevoie de planuri elaborate şi nu pot fi facute cu hei-rup-ul. „Sunt foarte puţine oraşe care dispun de un astfel de punct de belvedere. Acolo e necesar un plan urbanistic de zona protejata; trebuie sa se ţina seama de o serie de lucruri, de dotari. Cu cat intarziem reglementarea acestei zone importante pentru Cluj, cu atat riscam sa ne trezim cu improvizaţii. OAR nu se poate angaja sa vina de pe o zi pe alta cu propuneri de panouri şi scari”, a declarat arhitectul.

Colaborare cu Unita şi BT

Printre propunerile concrete se numara amenajarea unui teatru de vara, o idee mai veche, a unor parcuri tematice pentru practicarea de sporturi extreme, iniţiativa a arhitectului Horaţiu Racaşan, precum şi amenajarea spaţiului verde de pe Cetaţuie inspirat din şi cu ajutorul specialiştilor de la Gradina Botanica. In ceea ce priveşte amenajarea zonei, va trebui ţinut cont şi de faptul ca aici exista trei monumente istorice in paragina. Szabolcs Guttmann a propus ca acestea sa fie luate in grija de catre instituţiile locale, pentru a fi reabilitate şi incluse in circuitul cultural al oraşului.
Insa toate soluţiile şi implementarea lor depind de colaborarea cu proprietarul din zona, Unita Turism, cu care Primaria Cluj-Napoca imparte Cetaţuia. Astfel, compania omului de afaceri Josef Goschy, care deţine jumatate din Cetaţuie, va fi principalul partener in evaluarea iniţiativelor. Alexandru Apahidean, director al UTH Cluj, a recunoscut la momentul respectiv ca proprietarul e depaşit de situaţie şi ca nu se poate angaja unilateral la amenajarea suprafeţelor. „Suntem dispuşi sa colaboram pentru reabilitarea zonei, e in interesul nostru, al clujenilor şi al turiştilor”, a spus Apahidean. Banca Transilvania va fi al doilea partener atras de administraţie in acest proiect, dat fiind ca terenul deţinut de Unita este ipotecat la aceasta banca.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.