Remus Pricopie a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Educaţiei sprijină măsura propusă de Ministerul de Finanţe prin care sunt introduse plafoane pentru intervalele de distanţă în cazul transportatorilor şcolari, aceasta fiind luată după ce s-au constatat variaţii mari de preţuri.
Ministrul Educaţiei a precizat că reglementarea care plafonează sumele decontate pentru transport va fi pe agenda de săptămâna viitoare a Guvernului.
„Noi credem că acest articol şi prevedere sunt binevenite, dar în absenţa unor limitări am ajuns în situaţia în care în aproximativ 18 luni preţurile au crescut de zece ori. În urmă cu aproximativ o lună jumate am centralizat datele la nivelul fiecărui judeţe, pe intervale de kilometri şi pe fiecare judeţ în parte. Am ajuns să constatăm că pentru zece kilomtri preţul unui abonament variază de la 25 de lei la 326 de lei. La 15 kilometri avem situaţii unde abonamentul costă 32 de lei, dar şi situaţii unde costă 406 lei. Am constatat că sunt judeţe unde anumite firme practic controlează aproape tot, şi nu în situaţia celor cu abonamente mici, ci în cele cu abonamente mari”, a mai spus Remus Pricopie.
Ministrul a precizat că, de exemplu, la Sibiu, societatea Tursib percepe 15 lei pentru ruta de trei kilometri, în vreme ce firma Metropolitan practică la Constanţa un tarif de 166 de lei.
„În acest mod – ne-am uitat şi la dinamica preţurilor – am ajuns ca anul trecut să decontăm aproximativ 140 de milioane de lei, iar estimarea decontării pentru acest an, în acest ritm, este de aproximativ 180 de milioane de lei, în condiţiile în care în urmă cu doi sau trei ani decontam 40 de milioane de lei. Or această măsură, menită să vină în sprijinul elevilor, de fapt constatăm că este în sprijinul transportatorilor”, a mai declarat Pricopie.
Ministrul Educaţiei a arătat că nu poate formula acuzaţii, dar că a cerut instituţiilor specializate ale statului să verifice variaţia de preţuri.