A trecut aproape jumătate de an de cand reporterii Gazeta de Cluj au scris în exclusivitate că Simion Colța, ofițer principal în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, se află în stare de incompatibilitate cu funcția și și-a publicat declarațiile de avere și interese incomplete. Cu toate acestea IPJ Cluj nu ne-a oferit până în acest moment un răspuns lămuritor cu privire la măsurile care au fost dispuse împotriva polițistului care a încălcat legea în repetate rânduri, cu toate că tocmai Simion Colța ne-a confirmat că în urma publicării materialului a fost verificat „la sânge” de către superiori. 

Neregulile comise de polițist apar mai ceva ca ciupercile după ploaie și ne sunt semnalate de tot mai multe persoane. În luna noiembrie a anului trecut Gazeta de Cluj dezvăluia că ofițerul de poliție Simion Colța din cadrul IPJ Cluj se află în stare de incompatibilitate cu funcția, după ce și-ar fi transformat pasiunea într-o afacere extrem de profitabilă. Mai exact, acesta se folosește de imaginea de iubitor și crescător de câini din rasa Mastiff Tibetan ca să comercializeze câinii fără jenă la prețuri exorbitante pe internet. Informațiile au fost confirmate de mai multe surse și sunt susținute de fotografii în care polițistul primea un teanc de bani în schimbul unui cățeluș și videoclipuri în care acesta se laudă cu sumele pe care le-a încasat din vânzarea câinilor, ba chiar Simion Colța ne-a recunoscut că vinde câini pentru că are prea mulți într-o convorbire telefonică, crezând că suntem potențiali cumpărători. Cu alte cuvinte, Colța desfășoară o activitate economică, deoarece comercializează câinii cu regularitate și ar trebui să-și declare veniturile, să emită o factură și să plătească un impozit. Cum acesta nu este familiar cu niciuna dintre cele amintite și putem spune că este vorba de evaziune fiscală. Mai mult, potrivit art. 45, alin. (1), lit. h) din Legea nr. 360/2002, „Polițistului îi este interzis sa efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori sa participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar”. 

Legea e făcută să fie încălcată, iar declarațiile se completează la mișto

De parcă incompatibilitatea cu funcția nu ar fi fost suficientă, Simion Colța a plusat și cu omiterea unor informații esențiale din declarațiile de avere și interese, contârundu-se un veritabil fals în declarații. 

Acesta a „uitat” să-și treacă în declarațiile de avere veniturile încasate în urma vânzării câinilor. Mai mult, încă din anul 2015, Simion Colța ar fi trebuit să declare veniturile încasate de soția sa pe anul fiscal 2014 și să menționeze în declarația de interese că soția acestuia deține o firmă, MR FINAS SRL, mai exact, spălătoria auto „Joy” din Grigorescu, însă aceste lucruri nu s-au întâmplat niciodată. În nicio declarație de avere din anul 2015, până în anul 2021, polițistul nu specifică veniturile încasate de soția sa din cadrul societății comerciale MR FINAS SRL și nici măcar nu amintește de firmă în declarațiile de interese, iar veniturile încasate din cadrul IPJ Cluj sunt imposibil de aflat, fiind blurate. Potrivit surselor noastre, chiar dacă în acte firma este deținută de Teodora Alexandra Colța, soția acestuia, polițistul ar fi fost cel care se ocupa de societatea comercială.

Colța nu a declarat nici mașinile pe care le conduce și nici vila impunătoare în care locuiește. Putem spune că oamenii legi se ascund după deget, însă ceea ce ne miră și mai tare este lipsa de interes a instituțiilor responsabile de  verificarea integrității polițiștilor clujeni, care și de această dată au dovedit că fie închid ochii în fața polițiștilor afaceriști, fie nici măcar nu se sinchisesc să îi verifice. 

Simion Colța și-a vândut spălătoria

Atât canisa, care s-a dovedit a fi doar o crescătorie improvizată, cât și spălătoria au creat un disconfort major oamenilor care locuiesc în zonă, fiind terorizați de lătratul excesiv al celor aproximativ 15 câini pe care îi deține polițistul, de faptul că patrupezii sunt ținuți într-un gard improvizat din care ar putea ieși în orice moment să atace pe cineva, iar în privința spălătoriei mai multe persoane ne-au spus că sunt deranjate de modul în care societatea comercială funcționează. În acest sens am trimis o solicitare către Primăria Cluj-Napoca prin care am cerut să ni se comunice dacă au fost înregistrate reclamații la adresa indicată. 

Reprezentanții primăriei ne-au comunicat că polițiștii locali au soluționat două reclamații privind disconfortul creat prin activitatea desfășurată și nerespectarea orarului de funcționare aprobat, fiind aplicate două sancțiuni contravenționale.

„La Direcția Generală Poliția locală au fost înregistrate sesizări la adresa societății comerciale MR FINAS S.R.L. (spălătoria auto „Joy”) din Cluj-Napoca. Acestea au vizat disconfortul creat prin activitatea desfășurată și nerespectarea orarului de funcționare aprobat. În urma verificărilor efectuate, în anul 2022 au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 99/2000 republicată, privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, pentru afișarea unui alt orar decât cel aprobat prin acordul de funcționare emis de către Primăria municipiului Cluj-Napoca și pentru nerespectarea orarului aprobat.” 

Amenzile nu au fost achitate de Simion Colța, deoarece soția lui, Teodora Colța a vândut spălătoria care nu i-a mai generat un profit din anul 2017. Chiar dacă polițistul a încercat să ne convingă că nu a declarat veniturile încasate de soția acestuia de la MR FINAS pentru că firma nu a generat profit, nu are nicio scuză că timp de trei ani, cât timp societatea încă le aducea sume importante, nu a binevoit să declare veniturile. 

Colța crede că vecinii care nu au mai făcut dragoste de mult timp îi vor răul

De fiecare dată când am reușit să luăm legătura cu Simion Colța a încercat să aducă tot felul de argumente prin care să ne lămurească că nu se află în stare de incompatibilitate și nici nu vinde câinii, dând vina pe vecinii invidioși care, așa cum ne-a spus el, nu au mai făcut dragoste de mai mult timp. Cu toate acestea, imaginile vorbesc de la sine. În videoclipul publicat cu câteva săptămâni în urmă de Gazeta de Cluj, este surprinsă o discuție între Colța și un potențial cumpărător în care polițistul face oferte de nerefuzat și se laudă cu câinii pe care i-a vândut prin toate colțurile lumii. Din păcate, comerțul ilegal cu câini este a treia cea mai mare sursă de venit din Europa, după comerțul organizat cu droguri și arme, iar în vâltoarea ilegalității sunt prinși până și oamenii legii care au descoperit că pot face bani investind în câțiva câini de rasă, precum Mastifful Tibetan, pe care îi exploatează pentru a obține cât mai mulți pui pe care să-i vândă de cel puțin două ori pe an. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here