Veriga lipsa dintre Basescu si Vantu

Fostul lider PIN, Cozmin Gusa, a declarat intr-un interviu acordat pentru Romania Libera ca a cumparat una dintre cele mai bune afaceri ale lui Sorin Ovidiu Vantu, mina de la Budureasa de unde se poate extrage magneziu. Mina estimata la zeci de miliarde de euro este detinuta de Petrom Service, o societate aflata in insolventa, si controlata de un off-shore pe care l-ar fi cumparat Gusa. In cadrul interviului, fostul lider politic al PIN pare ca ar fi o punte de legatura intre Traian Basescu, pe care il admira, si Sorin Ovidiu Vantu, cu care a facut afaceri impreuna.

La sfarsitul lunii trecute, Cozmin Gusa a declarat in cadrul unei emisiuni la B1 TV ca este actionar la Realitatea TV, OTV si Petrom Service, una dintre cele mai mari afaceri care poarta “marca” Vantu. "La trustul Realitatea Media avem o participare undeva in jurul a 20%. Avem si 20% din OTV, plus alte licente de radio si televiziune din tara care asteapta sa fie reactivate cum ar fi Ziua, sau Gardianul. (…) Am cumparat actionarul majoritar de la PetromService si impreuna cu un partener de-al meu, Maricel Pacuraru, printr-un SRL romanesc, in care eu sunt actionar 50% si Maricel 50%, eu administrator unic, am cumparat acea societate cipriota care detine 55% din PetromService si in consecinta suntem patronii PetromService din aceasta luna", a declarat Cozmin Gusa.
Astfel, Gusa sustine ca a cumparat off-shore-ul Elbahold LTD, informatie care nu poate fi verificata 100% pentru ca datele sunt indexate in “paradisul” fiscal din Cipru. Apoi, PSV Company SA este o societate comerciala pe actiuni, aflata acum in insolventa, care nu se afla in evidentele Oficiului de Registru al comertului, iar datele publicate despre aceasta companie nu mai sunt de actualitate. spre exemplu, in cadrul actionariatului acestei firme apare PAS SNP PETROM SA, structura care a fost dizolvata cu mult timp in urma. O alta discrepanta care apare la actionariatul acestei companii este ca, pe langa off-shore-ul si PAS-ul inactiv, in actionariat figureaza chiar compania PSV Company, iar aceasta situatie este posibila doar in cazuri speciale. Cea mai plauzibila explicatie asupra acestei inadvertente este ca PSV Company isi pastreaza propriile actiuni pentru o perioada limitata de timp. Astfel, pentru ca nimeni, in afara de organele de ancheta penala, nu poate verifica declaratiile lui Gusa privitoare la faptul ca a devenit patronul PSV Company, cert este ca un pachet de actiuni al acestei societati se afla in stand-by. Adica asteapta un proprietar care, pentru moment, a trebuit sa renunte la a fi vizibil in cadrul acestei firme. PSV Company este compania implicata in devalizarea Petromservice, afacere in care s-ar fi “evaporat” circa 62 de milioane de euro. In cadrul acestei afaceri, anul trecut au fost arestate mai multe persoane apropiate lui Sorin Ovidiu Vantu, printre care si Marius Petcu, supranumit si “sindicalistul lui Vantu”, care a primit saptamana trecuta 7 ani de inchisoare intr-o cauza conexa. De asemenea, in afacerea PSV Company sunt implicati Sorin Ovidiu Vantu, precum si Liviu Luca, un alt șef din cadrul CNSLR Frația.
 
Ce-i leaga pe Basescu si Vantu?Gusa!

Dupa ce a anuntat ca a devenit patronul PSV Company, Cozmin Gusa a acordat un interviu, pentru Romania Libera, in care a facut o serie de declaratii care pot da o serie de intelesuri asupra afacerii Petromservice.
Intrebat despre beneficiarii firmei PSV Company, Gusa a declarat ca ei sunt “American Strategy – Investment – Research care a cumparat Elbahold-ul si practic a adus Elbahold-ul in Romania. Noi daca puteam, ne autocesionam actiunile de pe Elbahold, dar PSV fiind in reorganizare judiciara nu se poate face chestia, asta, ci numai dupa ce iese din reorganizare. Suntem inregistrati la registrul comertului din Cipru, deci Elbahold e 100% companie romaneasca”. De asemenea, el spune ca a putut cumpara mina de la Budureasa cu un credit secret”. “Societatea care a cumparat acea societate romaneasca, a fost creditata pentru a face aceasta achizitie. A fost optiunea noastra. Societatea este o societate noua, care pentru a face aceasta achizitie (n.r. cumpararea unui pachet de 55% din Petromservice).
Insa, extrem de interesante sunt afirmatiile lui Gusa vizavi de axa Basescu – Vantu. Daca Traian Basescu era una dintre tintele criticilor fostului lider PIN, in momentul de fata, Basescu a ajuns sa insemne pentru Gusa etalonul politicii romanesti. “Consider ca cel de-al doilea mandat al lui Traian Basescu este unul mai mult decat corespunzator cu starea in care se afla Romania si felul lui, cred eu, de-a pune problema in interes national, mi se pare foarte potrivit. Din acest punct de vedere, si public ati vazut, ca sprijin demersurile facute de catre Traian Basescu si o s-o fac in continuare”, a declarat Gusa.
In privinta lui Vantu, fostul politician spune ca nu a facut afaceri cu Vantu, chiar daca acum este titularului a mai multor afaceri “marca” Vantu, iar relatia dintre ei a fost una de prietenie. “Imi pare rau pentru el (Sorin Ovidiu Vantu, n.red.), am avut o relatie care a durat pana anul trecut prin martie, o relatie de prietenie, n-am facut afaceri impreuna niciodata. Problemele lui Sorin Ovidiu Vantu si ale celorlalti din asa zisul lot Vantu cu procurorii, n-au cum sa aiba legatura cu Budureasa, au legatura cu presupunerile procurorilor sau banuielile lor, ca pe anumite proceduri PSV Company a fost deposedata de anumit capital”, a mai declarat Gusa.
Sunati de reporterii Gazeta de Cluj, Cozmin Gusa si Sorin Ovidiu Vantu nu au putut fi contactati.

Comunistii n-au putut ce poate Gusa

Miza afacerii PSV Company, fosta Petromservice, este mina de magneziu de la Budureasa din judetul Bihor. Magneziul este folosit in industria aeronautica si cea producatoare de masini, fiind un metal extrem de pretios.
Conform directorului al acestei exploatari, Romania se afla pe locul II in lume in topul exploatarilor din Romania  Maracineanu detaliaza: „In lume sunt patru zacaminte de brucit cu valoare economica, in China, in Rusia, in Coreea de Sud si in Romania. Ca valoare a zacamantului, am fi pe locul 2, dupa cel din Rusia. China importa materie prima si din Rusia si din Coreea pentru obtinerea magneziului. Noi putem sa devenim al doilea producator mondial de magneziu nu pe o perioada de 10 ani si am epuizat zacamantul, ci constant timp de 60-70 de ani. China produce undeva la 650.000 tone de metal. Israelul, Kazahstanul si Rusia fac 30.000 tone de metal fiecare. Noi am fi cu 30.000 tone. Deci am fi patru candidati pe locul 2, dar am fi acolo, in fata", sustine Gelu Maracineanu, director exploatarii, pentru Romania Libera. Gelu Maracinean este fostul sef al ANRM. Mina de la Budureasa a aparut intre 1977 si 1989, in aceasta perioada fiind sapati circa 15 kilometri de galerii, dar la vremea respectiva romanii nu aveau tehnologia de extragere a magneziului. Intre 1989 si 2003 Adrian Boboc, unul dintre prietenii fostului prim ministru Radu Vasile a obtinut dreptul de exploatare de la ANRM si a infiintat SC Geoasset, societate controlata acum de PSV Company. Dupa un an, unul dintre actionarii SC Petromin, cumpara 95% din Geoasset si in actionariat intra si avocatul Mircea Parvu, apropiat cu Gabriel Popoviciu. In 2007, Geosset este cumparata de Petromservice cu suma oficiala de 2,6 milioane de euro. La inceputul lunii noiembrie 2011, cu cateva ore de arestarea “lotului Vantu – Luca”, intervine Cozmin Gusa care se transforma in noul proprietar impreuna cu galateanul Maricel Pacuraru.

După închiderea ediţiei, Cozmin Guşă a trimis un răspuns redacţiei Gazeta de Cluj. "Toate dovezile legate de faptul ca Strategies-Research-Investments SRL (entitate juridica romana detinuta de catre subsemnatul si Maricel Pacuraru, in parti egale) este proprietarul nemijlocit si irevocabil al Elbahold LTD, se afla in posesia autoritatilor competente din Romania, intre care lichidatorul judiciar, respectiv restul actionarilor si creditorilor PSV Company SA; deasemenea, aceste date pot fi obtinute  de la autoritatile competente ale statului cipriot, fiind consemnate deja public; Probabil ca actiunile pe care le evocati sunt cele achizitionate de catre PSV de pe piata bursiera, urmand sa fie consemnate la momentul indeplinirii tuturor procedurilor legale; Negocierile noastre au pornit de la interesul de achizitie al Insomar, precum si a unor pachete minoritare de participare in diverse entitati mass-media; ulterior, pe parcursul negocierilor, am descoperit si alte active ale PSV, interesante pentru afacerile noastre si in acord cu strategia de dezvoltare convenita cu partenerul meu, lucru care ne-a sugerat decizia de a achizitiona Elbahold, actionar majoritar al PSV. Imi permit sa nu comentez insinuarile contextualizate in formularile dumneavoastra, referitoare la vreun rol al meu in relatia dintre doi cetateni romani notorii, cu care am avut legaturi apropiate, consemnate public de-a lungul timpului; in orice caz, parerea dumneavoastra conform careia ar mai putea exista vreodata legaturi intre Traian Basescu, presedintele Romaniei, si Sorin Ovidiu Vantu, este cel putin naiva, scuzabila doar prin faptul ca nu cunoasteti nici situatia curenta si nici contextul complex al evenimentelor trecutului recent", declara Gusa.

 

 

 

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here