Veşti bune pentru consumatorii casnici. Curentul electric livrat populaţiei se va ieftini cu 3,5% de la 1 iulie. 

Acest lucru este posibil în urma aplicării unei noi metodologii de calcul şi avizare la nivelul furnizorilor, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Tarifele micsorate vor se vor aplica în intervalul 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019.

ANRE va desemna de asemenea, luna viitoare, furnizori opţionali pentru fiecare zonă de reţea. Astfel, orice consumator poate opta să schimbe furnizorul şi poate încheia contracte la cel mai avantajos tarif.

Preţurile maxime la electricitate pentru consumatorii casnici vor scădea în medie cu 3,53% faţă de preţurile actuale, „În urma implementării noii metodologii de stabilire a modului de calcul şi a condiţiilor de avizare a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă obligaţi şi furnizorii de ultimă instanţă opţionali clienţilor finali, în şedinta Comitetului de reglementare al ANRE de astăzi, 22.05.2018, au fost aprobate valorile preţului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, pentru fiecare zonă de reţea. Astfel, valoarea preţurilor maxime pentru consumatorii casnici va scădea în medie cu 3,53% faţă de preţurile actuale”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit prevederilor legale, furnizorii de ultimă instanţă sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică, în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii.

„În 3 zile lucrătoare de la data aprobării valorii preţurilor maxime pentru fiecare zonă de reţea, FUI obligaţi trebuie să transmită la ANRE, spre avizare, preţurile practicate pentru intervalul 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. Preţul propus spre avizare poate fi mai mic sau cel mult egal cu preţul maxim stabilit de ANRE în şedinţa Comitetului de reglementare de astăzi. ANRE va aviza preţurile propuse de către FUI obligaţi până la data de 31 mai 2018″, precizează Autoritatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here