În prima jumătate a anului în judeţul Cluj s-au finalizat 3461 de locuinţe, cu 1209 în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, cel puţin în Cluj-Napoca, „motorul” pieţei în regiune, cererea este încă la un nivel ridicat, astfel că oraşul rămâne cel mai scump din ţară la preţurile apartamentelor, devenind tot mai prohibitiv pentru mulţi dintre cei care ar vrea să îşi cumpere aici o locuinţă.

Cele mai recente date ale Direcţiei Regionale de Statistică arată că în trimestrul II 2018, în judeţul Cluj s-au finalizat 1869 locuinţe, cu 735 locuinţe mai mult decât în trimestrul II 2017. În mediul urban au fost finalizate 1155 locuinţe, iar în cel rural 714 locuinţe. Pentru un tablou mai complet, adăugăm la acestea şi cifrele aferente primului trimestru,  când în judeţul Cluj s-au finalizat 1592 locuinţe, cu 474 locuinţe mai mult decât în trimestrul I 2017. În mediul urban au fost finalizate 957 locuinţe, iar în cel rural 635 locuinţe. Doar în cursul lunii iulie 2018 au fost eliberate 224 autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale.

Conform ofertelor din piaţă, preţul mediu cerut în Cluj-Napoca a ajuns, la început de toamnă, la 1.525 de euro/ mp util, dar sumele variază în funcţie de cartier şi de anul de construcţie al imobilului (1.556 euro/mp – media pentru apartamentele noi şi 1.483 euro/mp – media pentru apartamentele vechi). Conform statisticilor Compariimobiliare.ro, cele mai căutate apartamentele sunt cele cu două şi trei camere, iar zonele preferate de viitorii proprietari rămân cartierele tradiţionale: Gheorgheni, Mărăşti, Mănăştur sau Zorilor, aşa că acestea sunt şi cele mai scumpe.

Tot mai multă lume se întreabă când se sparge „bula imobiliară”, mai ales că în această primăvară oraşul a devenit singurul din ţară  care nu numai că a recuperat scăderea de preț din perioada crizei, ci a şi trecut de nivelul de acum zece ani. Clujul e dat ca exemplu de oraş care a cunoscut apogeul dezvoltării după criză, conform agenţiei RE/MAX, acesta reprezentând un pol de investiţii imobiliare pe toate segmentele – rezidenţial, comercial, birouri. Achiziţiile sunt determinate de un cumul de factori, printre care atractivitatea oraşului, dezvoltarea economică avansată faţă de restul ţării, respectiv creşterea domeniului IT, precum şi interesul turistic pe care îl oferă, spun agenţii imobiliari.

Apar şi semne de încetinire a pieţei. În luna august 2018, la nivelul întregii ţări, 40.576 de imobile au fost vândute, o scădere de 29% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, arată datele emise vineri de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.