Conform unei situaţii realizată de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, dintre cele 423 de instituții de învăţământ preuniversitar de stat şi privat, 45 nu au primit autorizație sanitară. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, principalele motive ale neautorizării sanitare sunt legate de lipsa apei potabile și grup sanitar necorespunzător. Prefectul Mircea Abrudean a declarat că dacă anul trecu la nivelul județului existau 13 școli cu latrina în curte, în prezent mai există doar o astfel de situație . Este vorba de grădinița din satul Strâmbu, comuna Chiuiești.

Prefectul a menționat că în cazul școlilor care nu au primit autorizație de funcționare din cauza lipsei de apă, primarii vor avea obligația să pună la dispozița elevilor și profesorilor bidoane cu apă. Inspectorul şcolar general Marinela Marc a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă organiztaă la Prefectura Cluj, că în această toamnă în judeţul Cluj vor începe şcoala 96.770 de elevi și 7300 de cadre didactice, precizând că în acest an școlar numărul cadrelor didactice necalificate va fi foarte mic, respectiv 0.004 la sută.

În Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaţionale 2018 – 2023, adoptată de Guvernul României pe 23 aprilie 2018, situaţia şcolilor cu toalete în exterior era următoarea:

  • Aproximativ 4.200 dintre școlile din România nu au grupuri sanitare în incinta școlii, situație cu impact asupra unui număr de peste 155.486 de elevi la nivel național.
  • Dintre cele 4.200 de unități de învățământ menționate mai sus, aproximativ 2.200 au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare (tip toalete uscate).
  • Diferența dintre mediul urban și cel rural este evidentă: aproximativ 38% în mediul rural, comparativ cu 7% în mediul urban. Aceste constatări sunt relevante ținând cont de legătura dintre condițiile sanitare și de igienă și sănătatea copiilor, care poate fi afectată de infecții bacteriene.
  • Absența grupurilor sanitare în interior este frecventă în regiunea Moldovei. În județele Vaslui, Botoșani, Iași și Vrancea aproximativ unul din trei elevi nu are acces la grupuri sanitare în interior.
  • Pe de altă parte, București și județele Ilfov și Brașov au cele mai mari procente de unități de învățământ cu toalete în interior”.
  • Aproximativ una din patru grădinițe din mediul rural are grupurile sanitare în exteriorul clădirii, iar încălzirea acestora se realizează exclusiv cu sobe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.