Guvernul va acorda garanții care să acopere credite de până la 10 milioane de lei de beneficiar, în proporție de 80-90%, și va subvenționa dobânda pe o perioadă de până la doi ani în cazul firmelor care au suferit pierderi economice ca urmare a epidemiei de coronavirus, potrivit surselor Profit.ro.

Guvernul Orban va modifica OUG 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM Invest România și va majora ponderea garanțiilor în total credit, precum și sumele maxime garantate pentru fiecare beneficiar în parte. Scopul programului în noua formă este de a susține cu lichidități companiile, prin intermediul băncilor, astfel încât să fie menținute locurile de muncă și să nu fie distrus capitalul întreprinderilor mici și mijlocii. Liniile de credit și împrumuturile pentru investiții vor fi garantate în proporție de maximum 80%, față de 50% anterior.

Acest lucru înseamnă că statul asumă aproape inegral riscul de credit în locul băncilor, care astfel ar fi dispuse să acorde mai ușor finanțări. Valoarea maximă a liniilor de capital de lucru acordate unui beneficiar, conform surselor Profit.ro, este de 5 milioane de lei, în timp ce pentru creditele de investiții valoarea maxima a finanțării este de 10 milioane de lei. Pentru companiile micro sau mici, garanția urcă la 90% din finanțare, iar o linie de credit poate ajunge la maximum 500.000 de lei în cazul firmelor micro, respectiv la 1 milion de lei în cazul celor mici. Valoarea maximă a liniilor de credit este stabilită la media cheltuielilor pentru capitalul de lucru din ultimii doi ani fiscali.

Sursele Profit.ro mai arată că firmele care accesează credite garantate vor beneficia și de subvenționarea dobânzii de către Ministerul Finanțelor Publice printr-o schemă de ajutor de stat. Dobânda este subvenționată pe jumătate în cazul creditelor garantate 80% și integral în cazul companiilor micro și mici care au credite garantate în cotă de 90%.

Subvenția de dobândă este aplicată până la 31 martie 2021 și poate fi prelungită timp de încă un an dacă creșterea economică estimată va fi mai mică decât cea din 2020. Statul va subvenționa și comisionul datorat de beneficiari Fondului de Garantare. Perioada de valabilitate a liniilor de credit este majorată de la doi ani la trei ani cu posibilitatea prelungirii cu încă trei, în timp ce pentru creditele de investiții a fost păstrată scadența maximă de 10 ani. Sunt eligibile pentru acest program firmele care au obținut din partea Ministerului Economiei un atestat care să arate că au suferit pierderi economice din cauza epidemiei de coronavirus. Totodată, firmele trebuie să nu fi fost în dificultate și să nu fi avut credite restante sau datorii la stat până la finele lui 2019.

Alte măsuri pregătite

Guvernul va amâna și termenul de rambursare a împrumuturilor acordate autorităților locale – unele credite ajung la scadență -, pentru a nu le bloca conturile. Va fi prorogat și termenul de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, după cum a anunțat anterior ministrul Finanțelor. Bonificația va fi acordată inclusiv pentru plata la noul termen limită. Guvernul va extinde și termenele din Ordonanța privind amnistia fiscală (6/2019) pentru procedura restructurării datoriilor companiilor cu dificultăți (peste 2.000 la număr) de la 31 martie la 31 iulie, pentru depunerea intenției de restructurare și de la 31 iulie la 30 octombrie pentru depunere a cererii de restructurare. Executivul va introduce și o derogare de la Legea responsabilității fiscal-bugetare pentru a putea face o rectificare bugetară în primul semestru, dar și pentru ca ordonatorii principali de credite să poată face virări de credite bugetare și credite de angajament neutilizate.

Ministerul Finanțelor va acorda și un împrumut de 1,15 miliarde de lei companiei de stat Unifarm, sumă ce va fi folosită pentru achitarea unei linii de credit de 575 de milioane de lei deschisă la Eximbank pentru achiziția de urgență de materiale și echipament sanitar. Restul sumei rămase va fi folosit tot în scopul achiziției de produse medicale necesare combaterii epidemiei. Firmele care au certificat de situație de urgență de la Ministerul Economiei vor putea depune declarațiile fiscale al 25 aprilie (termenul anterior era 25 martie), fără a fi sancționate. Totodată, pentru aceste firme se suspenda sau nu încep masurile de executare silita, cu excepția celor stabilite prin hotărâri judecătorești penale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here