Premiul de 2.499.780 lei, fără TVA, pentru renovarea liceului Nicolae Bălcescu și a străzilor din jur a fost câștigat de asocierea formată din  S.C. SQM ARCHITECTURE S.R.L. cu S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L. și S.C. HAB PRO CREATIV S.R.L. Autori principali ai proiectului de modernizare sunt arhitecții Urcan Remus Cristian și Filip Ionuț Radu.

În luna august a acestui an a fost lansat concursul internațional de soluții pentru Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” de către Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu O.A.R – Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania. Tema de concurs a fost concepută în jurul modernizării spațiului educațional și a zonelor urbane adiacente Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”.

”Scopul concursului este găsirea echilibrului optim între modernizarea funcțională a liceului, integrarea în sit, aspectul arhitectural, soluțiile tehnice, soluțiile economice, soluțiile funcționale pentru extinderea liceului în aria de concurs, (2) transformarea străzilor adiacente într-un spațiu urban vibrant, de bună calitate”, se arată pe site-ul OAR.

Obiectivele proiectului:

  • Regândirea ansamblului alcătuit din corpurile de liceu actuale, clădirea de locuit și sala de gimnastică în vederea maximizării suprafețelor folosite pentru liceu și adaptării spațiului liceului la principiile educaționale ale secolului nostru
  • Integrarea în zona istorică protejată prin punerea în valoarea a elementelor valoroase existente și adecvarea noilor intervenții.
  • Încadrarea suprafeței destinate construcțiilor ansamblului liceal propus în suprafață desfășurată construită totală de maxim 17.620mp.
  • Modernizarea / extinderea funcțiunilor și spațiilor actuale ale liceului, astfel încât să satisfacă nevoilor unui număr maxim de 1776 elevi, organizați în 70 de clase.
  • Imaginarea unui sistem de îmbunătățire a tuturor parametrilor semnificativi ai bilanțului energetic, la nivelul anvelopei și instalațiilor, la corpurile de clădire care se păstrează. Imaginarea unor soluții noi de eficientizare energetică pentru corpurile de clădire care se propun și implementarea conceptului nZEB.
  • Amenajarea curții școlii cu accent pe suprafețe verzi cât mai mari și materiale prietenoase cu mediul.
  • Amenajarea spațiului urban adiacent liceului în vederea facilitării parcurgerii cât mai plăcute și sigure a acestuia de către elevi și profesori, locuitorii zonei sau trecători, integrând principiile walkable și smart city.

Juriul care a evaluat proiectele a fost format din șapte membri titulari: arh. Horia Marinescu (AUS), arh. Ștefan Tuchilă (FR), arh. Daniel Pop (Arhitect Șef al Municipiului Cluj-Napoca, reprezentant al Autorității Contractante, arh. Johannes Bertleff, arh. Mihaela Criticos, arh. Mariana Michiu (reprezentant OAR Filiala Transilvania), arh. Șerban Patrulius și doi membri supleanți: arh. Maria Duda și arh. Daniela Calciu.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here