Cea mai mare diferenţă de preţ între locuinţele noi şi cele vechi se întâlneşte în Cluj-Napoca, de altfel, oraşul cu cele mai scumpe apartamente din ţară. Preţul mediu al unui apartament vechi în Cluj-Napoca era la sfârşitul lui 2016 de 1.279 de euro/metru pătrat, după o creştere de peste 11% în ultimul an, potrivit datelor portalului imobiliare.ro. Pe de altă parte, preţul mediu solicitat pentru un apartament nou din Cluj-Napoca a urcat cu 8,3% pe parcursul anului trecut, până la 1.184 de euro/metru pătrat şi este cu 95 de euro sub cel al unui apartament vechi.
Una dintre explicaţii ar fi că, dat fiind faptul că au fost primele construite, blocurile vechi beneficiază, de regulă, de un amplasament mai bun, chiar în interiorul aceluiaşi cartier, şi au acces mai uşor la mijloacele de transport în comun, obiective culturale, magazine şi şcoli. „Construcţia de blocuri noi, pe de altă parte, este foarte limitată de disponibilitatea loturilor pentru construcţii, astfel că terenurile achiziţionate de investitori sunt, de fapt, ceea ce a rămas în urma dezvoltărilor rezidenţiale tradiţionale şi a putut fi achiziţionat la un preţ acceptabil“, arată un studiu realizat în toamna anului trecut de Imobiliare.ro.

Totodată, oferta actuală din piaţă pe segmentul nou este reprezentată în bună măsură de apartamente construite în perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum şi mai puţin pe un concept. Acest paradox al preţurilor ar trebui să fie corectat de noua generaţie de locuinţe noi, care va avea un concept bazat pe nevoile cumpărătorilor, arată specialiştii Imobiliare.ro.   „În bună măsură, proiectele noi vor beneficia de un amplasament bun, datorat ieftinirii terenurilor în criză şi revalorizării unor loturi cu un amplasament foarte bun şi acces facil la punctele de interes pentru cumpărători“, mai menţionează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here