De ani de zile, judecătorii profită de omisiunea din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, prin care nu le este interzis celor care au grad de curte de apel să lucreze la judecătorie, încasând, de altfel, salariul corespunzător gradului de curte de apel.

Potrivit legii, există restricții doar pentru judecătorii cu grad profesional corespunzător Înaltei Curți de Casație și Justiție, aceștia obținându-și gradul doar simultan cu promovarea prin concurs la instanța supremă. Mai exact, nu pot activa la instanțe de ranguri inferioare, cum sunt curțile de apel, tribunalele sau judecătoriile.

Cu toate acestea, legea nu prevede nicio obligație pentru judecătorii cu grade de curți de apel și tribunale, motiv pentru care este legal ca un magistrat cu grad de curte de apel să activeze la judecătorie. În momentul de față sunt 200 de judecători în această situație care profită de omisiunea din lege.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declarat că 187 de magistrați cu grad profesional de curte de apel activează la judecătorii. Mai mult, tot la judecătorii sunt peste 450 de magistrați având grad de tribunal. De asemenea, 594 de judecători cu grad profesional de curte de apel activează la tribunale, a mai transmis CSM. La nivel național sunt peste 1.200 de judecători care încasează salarii mai mari decât cele corespunzătoare gradelor instanțelor unde activează.

Reamintim că legea nu instituie vreun obstacol în calea transferului de la judecătorie direct la curtea de apel, pentru cei cu grad de curte de apel, fără ca judecătorul în cauză să lucreze vreo zi la tribunal.

Sursa: Luju.ro

Citește și: Direcția Națională Anticorupție (DNA) inventează legi de dragul audienței

1 COMENTARIU

  1. SI NIMENI NIMIC..???multi dintre ei au case in STRAINATATE..Spania, Italia, Cipru etc( acolo isi cheltuie salariile extraterestre)…de pe spatele acestui popor..acestia nu simt criza ca Predoiu tocmai le-a mai marit salariile cu 20% din data de 01.02.2022..NEMULTUMIND ALTE CATEGORII SOCIALE ..Polististi si Militari carora le-au scazut ATENTIE cu 5% printr-o supraimpozitare bagata pe CAS..RETRIBUTIILE SI PENSIILE, cand razboiul e la GRANITA!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here