România a furnizat Ucrainei „un anumit sprijin militar”, susține Olha Stefanishyna, vicepremier pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică în Guvernul de la Kiev. Aceasta a declarat într-un interviu pentru G4Media că Ucraina contează pe sprijinul României la Consiliul European unde e așteptată o decizie privind acordarea statutului de candidată la aderare.

Oficialii români au negat public că ar fi acordat sprijin militar Ucrainei.

Da, există un anumit sprijin militar furnizat de România, iar ministrul român al Apărării participă la formatul Rammstein și la formatul de coordonare. Așadar, pentru noi este foarte importantă continuitatea și calendarul livrărilor de armament. Sperăm că, odată cu decizia SUA de a oferi formatul ”land lease” pentru livrările de arme pentru Ucraina, acest lucru va facilita și livrările din partea altor țări, cum ar fi România, de exemplu, a spus ea.

Întrebată ce fel de arme sau echipamente a livrat România către Ucraina, Olha Stefanishyna a afirmat următoarele: Nu sunt sigură că aceasta este o infomație pe care o pot face publică în totalitate, trebuie să verific și apoi să furnizez aceste informații mai târziu. Pentru că există o abordare individuală cu fiecare țară. Dar, în esență, am stabilit prioritățile pentru armele de care avem nevoie, inclusiv echipamente de artilerie de 155 mm, dar și tancuri și vehicule blindate, precum și artilerie de lungă distanță.

Citește și: SRI și SIE ar putea iniția legi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here