Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, a fost arestată vineri seara la Bruxelles în cadrul ancheteI privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatar-ul, a declarat o sursă apropiată dosarului, relatează AFP.
Alte patru arestări au avut loc deja în capitala Belgiei vineri dimineaţa în acelaşi caz. Eva Kaili a fost „arestată pentru a fi audiată” de poliţie, a precizat sursa citată.
La Atena, Partidul socialist grec (Pasok-Kinal) al cărui membru este Eva Kaili a anunţat că aceasta a fost „demisă”.
În centrul anchetei, condusă de un judecător de instrucţie de la Bruxelles: acţiunile unei „ţări din Golf” suspectate că „ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European prin plata unor sume de bani substanţiale sau oferirea de cadouri semnificative”, a subliniat parchetul federal.
În ceea ce priveşte beneficiarii, aceştia sunt personalităţi care au „o poziţie politică şi/sau strategică semnificativă” în cadrul Parlamentului European.
”Timp de mai multe luni, investigaţiile poliţiei judiciare au condus la suspiciunea că un stat din Golf a încercat să influenţeze deciziile economice şi politice ale Parlamentului European”, precizează Parchetul belgian.
Conform acestuia, faptele de corupţie ar fi constat în ”plata unor sume de bani substanţiale şi oferirea de cadouri importante unor persoane cu poziţie politică sau strategică importantă în Parlamentul European”.
În cadrul anchetei au fost efectuate vineri 16 percheziţii la Bruxelles, care au vizat inclusiv consilieri parlamentari din Parlamentul European, şi au fost arestate patru persoane, printre care şi un fost eurodeputat.
Parchetul nu precizează identitatea acestora, dar aceleaşi publicaţii belgiene afirmă că au fost arestaţi fostul eurodeputat socialist italian Pier Antonio Panzeri (europarlamentar între anii 2004 şi 2019), fostul preşedinte al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Luca Visentini, un asistent parlamentar şi un lobbist, dar numele ultimilor doi nu sunt menţionate. Toţi urmează să fie interogaţi în cursul zilei.
În urma percheziţiilor, mai precizează Parchetul belgian, au fost confiscate echipamente informatice, telefoane mobile şi circa 600.000 de euro bani cash.
Potrivit ziariştilor belgieni, o sumă de circa o jumătate de milion de euro a fost găsită la domiciliul lui Panzeri, care în prezent este preşedinte al asociaţiei Fight Impunity, a cărei activitate este axată pe combaterea impunităţii în cazul încălcărilor grave ale drepturilor omului şi al crimelor împotriva umanităţii