Cosmin Nicula este vicepreședintele Curții de Conturi, instituție care ar trebui să se asigure că banii publici sunt folosiți corect, eficient și cu responsabilitate. Însă funcția pe care o ocupă din noiembrie 2014 este într-o totală antiteză cu activitățile desfășurate de acesta de-a lungul timpului. Nicula joacă rolul lupului paznic la oi de ani buni, fiind implicat în afaceri cu parfum de ilegalitate alături de alți afaceriști cercetați penal.
Vicepreședintele Curții de Conturi a urcat în grabă treptele ierarhiei politice și odată cu acestea și pe cele ale funcțiilor publice. În anul 1996, pe vremea când Cosmin Nicula studia la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori – ASE Bucureşti, a devenit membru PDSR. Un an mai târziu a fost luat sub aripa influentului afacerist și politician Sorin Moldovan care i-a oferit lui Nicula un loc de muncă pe postul de director economic în cadrul mai multor firme.
Șeful lui Nicula, asasinat în stil mafiot
Colaborarea dintre cei doi avea să se sfârșească tragic în seara zilei de 30 noiembrie 2000, când municipiul Deva și o țară întreagă afla cumplita veste că Sorin Moldovan a fost împușcat în cap în centrul orașului. Sorin Moldovan fusese șef al PDSR Hunedoara, partid aflat la putere în judeţ la începutul anilor 2000, iar asasinatul în stil mafiot și valurile stârnite în jurul acestuia au scos la iveala o serie de aspecte, care dincolo de tendința generală de a specula și cauta senzaționalul ,nu pot fi trecute cu vederea decât de cei interesați să ascundă totul sub preș.
De asemenea, Moldovan fusese şef al vămii Deva, destituit, cercetat şi trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în 1997, fiind acuzat de luare de mită, contrabandă, înşelăciune în dauna avutului public şi fals intelectual. Procurorii susţineau că între anii 1996 şi 1997, Sorin Moldovan ar fi pretins şi primit, personal sau prin intermediari, sume de bani şi alte bunuri materiale de la anumite persoane care solicită scutirea de taxe vamale a unor autoturisme, pe baza unor adeverinţe de repatriere. Arestul preventiv s-a prelungit pe o perioada de trei luni, după care Moldovan a fost eliberat din lipsă de probe. Ulterior, dosarul său a fost redeschis, iar Moldovan a fost condamnat la trei ani de închisoare. A primit condamnarea în octombrie 2000, dar a atacat sentinţa la Curtea Supremă de Justiţie a României urmând să se prezinte în instanță în ianuarie 2001.
Suspiciunile stârnite în urma crimei a fost alimentate de modul în care a fost efectuată ancheta, dar și de rapiditatea cu care s-a închis cazul, după ce vina a fost plasată, extrem de convenabil, pe umerii lui Raul Octavian Opriş, un pusti de 20 de ani cu antecedente penale, care s-a sinucis la scurt timp. Firma SC ROMBUSINESS MEDIA, unde a fost asasinat Sorin Moldovan a rămas în posesia/administrarea lui Cosmin Nicula, acesta din urmă fiindu-i alături până în prezent Luciei Moldovan, soția afaceristului asasinat în stil mafiot, și făcându-i rost de un loc călduț la Camera de Conturi București, post pe care îl ocupă și în prezent.
Afaceri obscure cu fonduri europene
Conexiunile vicepreședintelui Curții de Conturi, Cosmin Nicula, cu afaceriștii cercetați penal au continuat și după nefericitul eveniment. Acesta s-a implicat în așa-zise afaceri alături de controversatul și îndelung cercetatul penal Vasile Axinte.
Pe vremea în care Nicula era senator de Hunedoara, a preluat la data de 20 octombrie 2009 firma S.C. FERART S.R.L de la Vasile Axinte, însă i-a înapoiat-o la scurt timp după ce interesele din spatele „mișcării” fuseseră deja atinse. Interesul major era obținerea de fonduri europene, atât pentru firma preluată de Nicula, cât și pentru o altă firmă deținută tot de Axinte, SC EUROCONS EXPERT SRL. Pentru ambele societății comerciale au fost făcute demersuri similare simultan.
Interesant este că în acea perioadă, la sfârșitul lunii martie 2010, Nicula a fost numit șeful comisiei economice, industrie și servicii. După numai câteva săptămâni, în aprilie 2010 au fost completate simultan și în mod identic obiectele de activitate ale celor două firme și a fost încheiat un contract de concesiune cu același număr pentru deschiderea unui punct de lucru la aceeași adresă în comuna Gurasada, satul Uliești. Fondurile europene au fost solicitate pentru proiectul „Dezvoltarea activității de construcții speciale prin achiziționarea de utilaje și echipamente tehnologice noi” al firmei FERART și proiectul „Dezvoltarea activității de construcții de drumuri prin achiziția de utilaje și echipamente noi” al firmei EUROCONS EXPERT.
Totul a mers ca pe roate pentru Nicula și Axinte, iar după ce au obținut o jumătate de million de euro (1.028.802,62 lei – SC FERAT SRL, respectiv 1.083.472,32 lei – EUROCONS EXPERT SRL) și au cumpărat același gen de utilaje, mai exact buldoexcavatoare, Nicula i-a dat înapoi, firma lui Axinte (S.C. FERART S.R.L), la 15 octombrie 2010, cu tot cu fondurile europene obținute. Schema folosită de cei doi este extrem de întâlnită în rândul afaceriștilor cu intenții obscure care împart ilegal câte un proiect comun pentru a obține o finanțare dublă. Mai mult, potrivit prevederilor europene, limita maximă a fondurilor nerambursabile este de 200.000 de euro/firmă, însă Nicula, specialist în economie, nu a ținut cont de acest aspect.
Un alt aspect extrem de relevant în cazul de față este și faptul că Vasile Axinte, potrivit înscrisurilor oficiale, a cedat și firma EUROCONS EXPERT unui apropiat de-al său, pe perioada escrocheriei. Tot atunci, Axinte a fost arestat în alt dosar de corupție în care era combinat cu fostul șef al consiliului județean Hunedoara, liberalul Moloț Mircea, dar ulterior a fost scos de sub urmărire din lipsă de probe. Altfel spus, a fost o soluție convenabilă pentru a nu-l târî și pe Nicula în mocirlă.
Jongleriile lui Nicula, ascunse sub preș de procurori
Afacerile ilegale desfășurate de Nicula au ieșit la iveală în 2015, după ce acesta fusese deja investit în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi, în urma mai multor sesizări adresate Departamentului pentru Lupta Antifraudă – DLAF, făcute de persoane aflate în cercul de apropiați al lui Axinte.
Într-o tăcere mormântală, DNA Alba Iulia a deschis un dosar penal (nr. 284/p/2015), în care au fost începute procedurile de urmărire in rem, însă speța s-a transformat într-un veritabil talmeș-balmeș, fiind amestecată cu firmele beneficiare de fonduri europene, cu alte acuzații legate de aspecte profesionale sesizate de alți funcționari ai Curții de Conturi. În 12 iunie 2017, procurorul șef din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia emite o ordonanță de clasare a dosarului și dispune disjungerea cercetărilor referitoare la obținerea oneroasă a fondurilor europene într-un alt dosar penal. Faptele penale evidente nu s-au mai cercetat nici până astăzi sau au fost mușamalizate într-un alt dosar clasat. Se vede cu ochiul liber ci Nicula beneficiază de o oarecare protecție și nu n referim numai la cea din partea divinității. Mai ales că în timp ce procurorii DNA efectuau cercetări in rem în dosarul băgat la sertar nu și-au dat seama că vicepreședintele Curții de Conturi construia de zor o vilă impunătoare în Deva, beneficiind de serviciile firmei lui Axinte. Mai mult, în declarația de avere din 2009 a soției vicepreședintelui Curții de Conturi, Simona Nicula, se menționa casa respectivă aflată în construcție tot din perioada în care au avut loc jongleriile cu fondurile europene. Ne-ar fi făcut plăcere să consultăm și declarațiile de avere ale lui Cosmin Nicula din acea perioadă, însă acestea sunt de negăsit.
Imediat după ce familia Nicula s-a mutat în vila impunătoare din Deva, presa hunedoreană relatat despre relația bolnăvicioasă dintre Cosmin Nicula și Vasile Axinte. Ziarul Văii Jiului scria în anul 2012 că Nicula încearcă să-și mintă cu zâmbetul pe buze electoratul, declarând că vila în care locuiește se află încă în construcție.
„Vilocul pe care lui Nicula îi este ruşine să-l recunoască de domiciliu a fost construit în baza autorizaţiei de construire nr. 139/8799, emisă de Primăria Deva la data de 21 martie 2007, iar branşamentul la reţeaua de gaze naturale a fost făcut de E.ON Gaz în baza autorizaţiei de construire nr. 663/41133 din data de 27 decembrie 2007. În octombrie 2010, familia Nicula a obţinut Certificatul de urbanism nr. 466/13.10.2010 pentru întrocmirea documentaţiei pentru construire anexă, amplasare piscină şi construire gard la stradă, autorizaţia fiind emisă de Primăria municipiului Deva la data de 7.12.2010 sub nr. 359 în baza cererii nr. 38816 din 15 noiembrie 2010. Viloaca lui Nicula, oameni buni, e construită şi mobilată dar parvenitul nu are curaj să recunoască acest lucru. Că doar nu suntem atât de naivi să credem, având fotografiile şi documentele citate şi prezentate, că Nicula s-a branşat la apă, la gaz, la curent şi abia apoi s-a apucat să construiască pereţii.”
De asemenea, în declarația de avere din 2014 a lui Cosmin Nicula apare un împrumut de 281.191,19 lei de la firma VIVA CONSTRUCT SRL corespunzător unei facturi cu nr. 669. Deci vila lui Nicula s-a construit pe datorie.
Cu dosarul pe rol, dar in rem…Nicula vinde în 2016 un apartament într-un bloc modest din Deva firmei VIVA CONSTRUCT SRL cu 247.357 lei, căutând să stingă formal datoria către firma care îi construise vila și să ajute anchetatorii să claseze dosarul în care se înghesiuiau suspiciuni de corupție și incompatibilități grave. Mai mult, vânzarea se face cu 5 zile înainte ca Nicula să completeze declarația de avere pe 2016.
Un alt aspect care întărește suspiciunile de mușamalizare a situației penale în care se afla vicepreședintele Curții de Conturi se referă la faptl că Nicula a început construcția unui nou imobil în cartierul Henri Coandă din Voluntari, construită tot cu firmele din Deva. Formal vila ar fi fost cumpărată în stadiu de construcție în 2017 de la controversatul PDL-ist Marcel Hoară, însă Nicula a luat doar autorizația de construcție, finalizarea fiind făcută în fapt cu același Axinte. După această nouă achiziție, vila din Deva dispare fără explicații din declarația de avere a lui Nicula și reapare în 2021 ca sediu al unei noi firme de construcții SC GAMA CONSTRUCT UTILAJE SRL. În plus, în declarația de avere din 2020, Nicula menționează că a acordat un împrumut în valoare de 180.000 euro firmei SC GAMA CONSTRUCT UTILAJE SRL.
Concedii pe banii Federației Române de Judo
Cosmin Nicula, actualul vicepreședinte al Curții de Conturi, a mers într-o vacanță în Sardinia, la Alghero, în perioada 29 iunie – 6 iulie 2014, împreună cu soția, Simona, și cele două fiice, Mădălina și Ana Maria pe banii Federației Române de Judo. Totul ar fi fost posibil cu sprijinul președintelui FRJ, Doru Sapta, un apropiat al lui Nicula. Din expertiza contabilă extrajudiciară realizată de societatea Ceptureanu Account Expert Consult SRL reiese că FRJ a decontat transportul celor patru în Italia, indicând factura BBTT1407011/30.05.2014, pentru care nu e precizată însă nicio sumă.
Necula, senatorul care a mers pe centură
Activitatea parlamentară a lui Nicula nu a ieșit în evidență de prea multe ori, Unul dintre momentele în care Cosmin Nicula s-a remarcat a fost atunci când a făcut turul trotuarelor pe Centura Capitalei, pentru a culege date relevante pentru proiectul său de legalizare a prostituţiei. La acea vreme au apărut mai multe reportaje cu Nicula frecventând punctele „fierbinţi” de pe centura capitalei, acolo unde-şi fac veacul „domnişoarele” cu servicii sexuale pentru şoferii de TIR.
Asta-i tara Poolii. Numa tradatori de neam si tara sunt numiti in functiile publice. SRI-ul si ANI, trebuie sa urmareasca toti membrii partidelor politice. Nu sa infiltreze acoperiti in toate partidele politice, si nu sa controleze politicul.
Este incredibil ! Cum poate un hoț de fonduri europene să ocupe o astfel de funcție ? Păi aștia abia așteaptă să ne mai taie din fonduri și PSD ține un infractor la Curtea de Conturi !?
Faptele prezentate în Gazeta de Cluj aruncă in aer Planul de Redresare. DNA ar trebui să verifice și să nu aștepte să vină doamna Luluța să-l ia cu cătușe pe nemernic. Domne ce canalii au ajuns în așa funcții,îți faci cruce !
E necesar sa existe si la noi „Lista neagra”, si cineva care s-o administreze.
Pe cand un articol despre isprava presedintelui Curtii de Conturi, Busuioc Mihai. Concret, pe vremea cand era presedintele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, a reusit niste achizitii de sedii pentru oficiile judetene de mai mare dragul, in top fiind cea de la Brasov. Acolo, pentru a-si asigura succesul a mers pana la scbimbarea directorului si inlocuirea cu finul lui, scopul fiind achizitia a 60% dintrun imobil nefinalizat si fara locuri de parcare cu 7 milioane de euro, in conditiile in care la nici jumatate de an cealalta jumatate (practic) s-a vandut cu 500 de mii. Anterior acelasi usuioc refuzand achizitia unui imobil finalizat si cu dotarile aferente plus parcare de 3000 mp in valoare de 2 milioane euro scos la executare de finantele publice pentru recuperarea unor datorii la stat ale uneia din firmele lui Nicolae. Evident DNA Brasov a tinut dosarul la sertar pana la prescrierea faptelor. In dosar mai aparand si fostul primar al Brasovului, Scripcaru. Primii care ar trebuii arestati sunt cei din DNA care si-au batut joc ani de zile de aceasta tara. Ispravi de genul asta a mai avut Busuioc si la Oradea, Buzau, s.a. Si asta a fost pus paznic pe bugetul Romaniei. Apropo, cand intra DNA-ul asta pe angajarile facut de acelasi trist personaj. Sa anunte inainte sa apuce omul sa isi ia pantofii in picioare si sa isi scoata detele din nas si gura.