Un politician clujean a fost desemnat să ocupe una dintre funcţiile de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Este vorba de vorba de deputatul ALDE Steluţa Gustica Cătăniciu, care a mai ocupat şi funcţia de chestor al Camerei Deputaţilor. Însă, ea a pierdut procesul definitiv şi irevocabil pentru incompatibilitate şi implicată într-o serie de afaceri imobiliare alături de şeful DRDP Cluj, Eugen Cecan. De pe urma acestei afaceri, care a avut loc în urmă cu aproximativ cinci ani, Cătăniciu s-a pricopsit cu opt apartamente în comuna Floreşti.
În urma împărţirii ”ciolanului” politic, după vacanţa parlamentară, Steluţa Gustica Cătăniciu a fost desemnată să ocupe una dintre funcţiile de vicepreşedinte al Camerei deputaţilor. Astfel, desemnarea lui Cătăniciu arată clar că PSD-ul, care deţine conducerea camerei este dispus să facă alianţă cu ALDE pentru alegerile parlamentare care se apropie.
Cătăniciu are aproximativ 40 de proiecte legislative, dintre care multe sunt respinse definitiv sau retrimise în comisiile de specialitate, fiind promulgate doar sase proiecte. A avut trei declaraţii politice, opt luări de cuvânt în biroul politic, 24 de interpelări şi patru moţiuni. S-ar putea spune că activitatea politică nu ar recomanda-o pentru desemnarea în funcţia de vicepreşedinte.
Însă, această funcţie este ca o răscumpărare pentru ”palma” pe care ea a primit-o atunci când a fost retrasă din cursa electorală pentru alegerea unui primar al municipiului Cluj Napoca. În februarie, când ea era aproape sigură că va fi reprezentanta ALDE pentru postul de primar, conducerea partidului a emis un comunicat prin care se arăta că viitorii ”candidaţi vor trebui să respecte criteriile de integritate stabilite de conducerea centrală a partidului, să fie buni profesionişti şi să fii dovedit prin activitatea lor politică faptul că au activat în interesul comunităţii, spun reprezentanţii acestei formaţiuni politice. Iar Cătăniciu pierduse procesul definitiv pentru incompatibilitate.
Ea a declarat că ea nu se consideră vinovată de aceste acuzaţii şi că nu va renunţa la funcţiile politice pe care le deţine. Mai mult, ea susţine că în situaţia conflictului de interese administrativ, în care se află ea, sancţiunea pe care o poate primi este diminuarea cu 10% a indemnizaţiei de deputat pe o perioadă de trei luni.
De asemenea, Cătăniciu a comentat şi faptul că ea nu se consideră incompatibilă şi că acuzaţiile i se aduc într-un mod eronat.
ANI a prins o Steluţa cu incompatibilitatea
Steluţa Cătăniciu a fost cercetată de inspectorii ANI pentru o situaţie de incompatibilitate. După ce a făcut parte din cadrul administraţiilor judeţene şi locale din Cluj, Cătăniciu este acum deputat liberal şi vicepreşedintele comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.
Ea a fost declarată incompatibilă de inspectorii de Integritate în urma unei sesizări de incompatibilitate care i s-a făcut în perioada în care ea era consilier local în cadrul Primăriei Cluj Napoca.
“S-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încheiat cu SOCIETATEA COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societăţii în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj.
La data de 18 iunie 2008, a fost validat mandatul lui CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, pentru perioada 2008-2012. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a reprezentat în instanţă interesele SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, prin contractele de asistenţă juridică încheiate la data de 22.04.2008, şi, respectiv, 05.05.2009. Pentru contractele încheiate, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încasat suma de 8.000 Lei. Părţi în litigiu au fost Societatea Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Comisia de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj.
În perioada 27.06.2008 – 04.11.2008, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a deţinut calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, deşi avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca”, arată raportul inspectorilor ANI.
Un boom imobiliar cu salve de tun
Înainte de criza imobiliară, Eugen Cecan (consilier judeţean PNL şi fost şef la DRDP), Marius Cătăniciu (fost şef la RADP şi soţul Steluţei Cătăniciu, consilier local PNL) şi Sebastian Zoltan Fekete Nicorici (om de afaceri din domeniul imobiliar) au început în 2008 să construiască un imobil în Floreşti, pe str. Tineretului. Pentru o parte din materialele de construcţie folosite la acest proiect, Fekete şi Cătăniciu au “plătit” în apartamente.
Pentru oţel, fier beton şi alte materiale luate de la SC Sander Impex 1996, o societate din Bucureşti, în loc să plătească cu bani, cei doi au încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare prin care s-au obligat să plătească cu un apartament care la data respectivă valora 55.000 de euro. Însă, construirea imobilului a durat mai mult, astfel că apartamentul nu a mai fost pus la dispoziţie la data trecută în antecontract. De fapt, în spiritul marilor afaceri, contractul nu a fost onorat nici până acum.
După încheierea antecontractului Fekete şi Cătăniciu au schimbat numerotarea apartamentelor fără a comunica acest lucru celor de la SC Sander Impex, astfel că elementele de identificare ale apartamentului cumpărat prin antecontract nu mai corespundeau cu cele ale apartamentului construit. Apoi, pentru acest proiect s-au cerut două autorizaţii de construcţie. Prima autorizaţie este 145/18.03.2008, iar cea de-a doua are datele de identificare nr. 162/27.04.2009. Prima autorizaţie de construcţie a fost eliberată pe SC Monobloc, iar a doua pe trei persoane fizice Nicorici Fekete, Marius Cătăniciu şi Eugen Cecan. Chiar dacă cele două autorizaţii au numere şi date de eliberare diferite, terenul pe care s-a ridicat blocul are aceleaşi date de identificare: numărul de Carte funciară este 8120, iar cel cadastral este 4363 pe ambele autorizaţii de construcţii.
Astfel, Catăniciu şi Cecan au rămas cu apartamentele, iar firma care a furnizat materialele de construcţie cu ochii în soare. Potrivit declaraţiei de avere, steluţa Cătăniciu deţine opt apartamente din această afacere imobiliară.
Cum a ajuns Cătăniciu în incompatibilitate
Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate spun că în timp ce era consilier local la primăria clujeană, Steluţa Cătăniciu a apărat în instanţă interesele unei societăţi comerciale în timp ce, în aceeaşi perioadă, a votat o hotărâre de consiliu care viza societatea respectivă, fapt care a generat starea de incompatibilitate.
Anul trecut, Curtea Constituţională a admis o sesizare de neconstituţionalitate şi a decis că magistratul care verifică legalitatea netrimiterii în judecată este incompatibil să şi judece cauza în fond. Potrivit plenului Curţii Constituţionale, judecătorul care dispune începerea judecăţii este incompatibil să exercite şi funcţia de judecată, în caz contrar încălcându-se articolul 21 alineatul 3 din Constituţie referitor la dreptul la un proces echitabil şi articolul 124 alineatul 2 din legea fundamentală, potrivit căruia justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.
Sebastian Albescu