Victor Paul Dobre, ministrul secretar de stat în Ministerul Internelor si Reformei Administrative sustine, în cadrul unui interviu acordat Gazetei, ca nu exista o schema de schimbare a prefectilor, asta desi în ultimele luni, mare parte dintre prefecti si subprefecti, fosti membri ai PD, au fost schimbati din functie. În opinia lui Dobre, termenul de apolitic „e putin fortat, deoarece orice om are o optiune, chiar daca e membru sau nu a unui partid”.

Gazeta: Anul trecut ati declarat ca nu exista o schema de schimbare a prefectilor si a subprefectilor. Care este principiul care sta la baza decizie de schimbare a acestora?

Victor Paul Dobre: Este unul singur: mobilitatea. Este un principiu în Legea prefectilor si subprefectilor, a înaltilor functionari publici, la o anumita perioada preiau o alta misiune.

Gazeta: Câti prefecti si subprefecti, fosti membri ai PD au mai ramas de schimbat?

Victor Paul Dobre: Nu i-am numarat niciodata. Nu am numarat câti au fost PD sau câti PNL. Au fost schimbati si fosti PNL si fosti PD sau fosti UDMR, dar nu am numarat niciodata.

Gazeta: De ce s-a tergiversat atât de mult schimbarea acestora din functii desi era o decizie previzibila?

Victor Paul Dobre: Atunci când am hotarât sa facem o schimbare într-un loc sau altul, am facut-o, nu a fost nicio tergiversare. Nu avem un plan de schimbare. Dar atunci când s-a decis sa se faca o modificare, indiferent de loc am facut-o. Nu a fost o cehstiune de tergiversare, nu, în niciun caz.

Gazeta: Având în vedere ca reprezentantii Guvernului în teritoriu sunt, totusi, acum persoane apolitice, care este justificarea schimbarii acestora, cu atât mai mult cu cât se sustine faptul ca Institutia Prefectului este una depolitizata?

Victor Paul Dobre: În primul rând cred ca termenul de apolitic e putin fortat, deoarece orice om are o optiune, chiar daca e membru sau nu al unui partid. Prefectii si subprefectii, prin lege, nu mai au dreptul sa faca parte din formatiuni politice. Fiecare om are optiunile si simpatiile lui. Nu pot sa interzic dreptul de opinie. Prefectul trebuie sa îsi asume un rol neutru în organizarea alegerilor. Asta e menirea lui.

Gazeta: Cum comentati actuala situatie politica la nivel national si care sunt sortii de izbânda a aliantelor care se preconizeaza a se forma – PNL-PSD-PC?

Victor Paul Dobre: Cred în primul rând ca termenul de alianta este utilizat excesiv. În momentul de fata nu exista o alianta, nici cu PSD, nici cu PC. Exista, însa, în acelasi timp, si e normal sa avem, discutii politice, consultari, abordari comune pe anumite subiecte, abordari divergente pe alte subiecte. Noi avem sarcina sa guvernam tara, avem un mandat pe care ni-l ducem la bun sfârsit. Eu cred ca a fost unul dintre cele mai reusite mandate de guvernare, chiar cel mai reusit în România postdecembrista. Nu trebuie decât sa fac referiri la indicatorii economici, indicatorii de somaj, indicatorii nivelului de trai. Nu mai vorbesc de cât de mult s-a facut în toate localitatile tarii si cât de mult s-a implicat Guvernul. Gânditi-va numai la programul pentru scoli. Gânditi-va la aceasta Ordonanta 7, prin care peste 1.000 de comune au primit o finantare de maxima importanta pentru a realiza diverse obiectivede maxima importanta – alimentari cu apa, canalizare, poduri, podete, drumuri comunale, si asa mai departe.
Avem o guvernare în care ne-am îndeplinit ceea ce am promis în 2004, în timpul campaniei electorale. Din punctul asta de vedere suntem mândri. Gestionarea administrarii tarii, normal, nu se poate face inzolând-ne. Suntem în comunicare cu celelalte forte politice, exista consultari, lucruri care tin de practica democratica. În momentul de fata nu avem o alianta, decât una care a fost.

Gazeta: Vi se pare oportuna fuziunea cu Actiunea Populara?

Victor Paul Dobre: O fuziune cu Actiunea Populara cred ca este posibila pentru ca împartasim aceleasi valori. Nu diferim în planul programelor, ideilor sau al valorilor.

Gazeta: Se pare ca fostului presedinte Emil Constantinescu, i-ar surâde o noua candidatura la presedintia României. În cazul unei fuziuni a PNL cu AP, considerati ca acesta este cea mai potrivita persoana care sa va reprezinte în cursa prezidentiala?

Victor Paul Dobre: Legat de aceasta chestiune a unei posibile candudaturi a domnului Constantinescu cred ca este prea debvreme de discutat Avem în fata alegerile generale locale, alegerile generale parlamentare. Esicherul politic care va rezulta la sfârsitul anului, momentul în care se vor aseza fortele politice, abia atunci putem face o evaluare de candidaturi. Acum este absolut prematur. Bine, fiecare poate face analize, dar sunt personale.

Gazeta: Din rândul PNL, pe cine vedeti dvs. ca fiind cel mai potrivit, care sa faca fata cu brio si eventual sa-l învinga pe Traian Basescu?

Victor Paul Dobre: Avem oameni absolut remarcabili, cu exeperienta în înalte responsabilitati, capabili sa faca fata obligatiilor functiei prezidentiale. Dar, în acelasi timp, trebuie sa aiba o calitate pentru asa ceva.

Gazeta: Credeti ca domnul Crin Antonescu ar fi potrivit pentru o asemenea candidatura?

Victor Paul Dobre: De ce nu? Dar nu e singurul.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.