Informația a fost publicată inițial de jurnalista Emilia Șercan, pe pagina sa de Facebook. Surse din cadrul Ministerului Educației au confirmat pentru Edupedu.ro informația, precizând că soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) este definitivă și irevocabilă. “Din punct de vedere procedural, în acest moment plagiatul este irevocabil”, au precizat sursele Edupedu.ro.

Informații de background

Amintim că afacerea de plagiat a fostului premier Victor Ponta este cel mai mare scandal de corupție intelectuală din istoria României.

Plagiatul din teza de doctorat a premierului în funcție la acea vreme a fost dezvăluit în 2012 de Revista Nature, care a scris că Victor Ponta este acuzat ca a plagiat în lucrarea de doctorat publicată în 2003. “Nature a văzut documente compilate de o sursă anonimă (“whistle-blower” in original – N.red.) care arată că mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini în limba romana a lui Ponta constă în texte duplicate“, se arata în articolul din Nature, citat atunci de HotNews.ro.

Plagiatul a fost confirmat apoi de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituție întârită în baza legii educației aplicate de Daniel Funeriu. Ponta a desființat, însă, forul, chiar în ziua în care acesta a anunțat verdictul.

Ponta este primul premier în cazul căruia două instituții ale statului au declarat verdict de plagiat în teza de doctorat (CNATDCU și Universitatea din București), iar un alt consiliu din subordinea Ministerului Educației, Consiliul Național de Etică a cărui componență fusese modificată de guvernul Ponta, îl albise. Ponta a desființat prin reorganizare primul for care a declarat plagiatul.

Îndrumătorul științific al lui Victor Ponta pentru această teză de doctorat a fost Adrian Năstase, care în 2003, când Ponta a susținut teza, era premier și președintele PSD.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.