Sorin Apostu a câştigat alegerile pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca cu 60,48 procente. PNL  este cât se poate de mulţumit de rezultatul obţinut de Marius Nicoară. PSD a pierdul 11 procente de la alegerile parlamentare. “Umbra lui Emil Boc este prea puternică încă”. Alianţa cu PDL pare să fi supărat electoratul social-democrat. UDMR confirmă: 14% din voturile lui Apostu vin de la maghiari

Săptămâna trecută, 30,19% dintre clujeni s-au prezentat la urne pentru a-l alege pe cel care va conduce urbea în următorii 3 ani şi jumătate.  Nouă candidaţi s-au bătut pentru această funcţie, dar, dintre aceştia, şase au obţinut rezultate sub cinci procente. Cel mai mic procentaj obţinut a fost cel al candidatului  PNGCD, Gheorghe Aştileanu, care a primit doar 383 voturi, adică 0,47% din totalul de voturi exprimate. UDMR nu şi-a nominalizat candidat pentru aceste alegeri.
 
Apostu, confirmat

Cu o campanie electorală desfăşurată cu ajutorul fostului primar Emil Boc, Sorin Apostu a fost declarat câştigătorul scrutinului din 15 februarie. Cu aproape 50 de mii de voturi fostul director tehnic din primul mandat al lui Emil Boc a câştigat lejer funcţia de primar al urbei de pe Someş.  Candidatul PNL, Marius Nicoară a preferat o campanie electorală separată, cel puţin la nivelul afişelor şi al declaraţiilor, de partidul din care face parte. Se pare că acest lucru l-a ajutat, astfel că, spre deosebire de alegerile locale şi parlamentare de anul trecut, scorul PNL a fost dublat, Nicoară obţinând 24,78% din voturile clujenilor. Singurul “perdant” în adevăratul sens al cuvântului la aceste alegeri a fost PSD, Teodor Pop Puşcaş obţinând doar 7,39% din voturi. Totuşi, Puşcaş s-a ales cu o funcţie săptămâna trecută, dar nu cu cea de primar ci cu cea de consilier judeţean, lăsată vacantă de Laura Pop după ce aceasta a preluat postul de subsecretar de stat la Departamentul pentru Afaceri Europene al Guvernului.

Nicoară, mulţumit

În PNL toată lumea e mulţumită. Deşi nu a câştigat alegerile pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca, Marius Nicoară se declară mulţumit de procentajul obţinut. 24,78% din votul electoratului “este un rezultat excelent pentru Partidul Naţional Liberal”. “Am reuşit să ne dublăm scorul faţă de alegerile parlamentare. Nu putem spune acelaşi lucru şi despre PDL, care este într-o cădere drastică, probabil din pricina erodării de la guvernare. PSD este, de asemenea, în cădere, probabil din cauza alianţei de guvernare cu PDL. În aceeaşi ordine de idei, putem observa o maghiarime divizată, cu un procentaj pe măsură de doar 4%”, a declarat Marius Nicoară.


“Blat PDL-UDMR”
Şi preşedintele organizaţiei municipale a PNL, deputul Horea Uioreanu se arată mulţumit de rezultate şi susţine declaraţia lui Nicoară. Uioreanu pune procentajul mare al PDL pe seama faptului că UDMR nu şi-a desemnat candidat. “Noi suntem mulţumiţi de rezultate, dar, din păcate, nu s-a ajuns la turul doi. Şi asta în urma blatului politic dintre PDL şi UDMR. O treime din voturile obţinute de Sorin Apostu provin de la etnicii maghiari care nu au avut un cadidat al lor. Noi am făcut un sondaj înainte de alegeri, iar maghiarii reprezentau 20% din preferinţele electoratului. Dacă UDMR avea candidat, Apostu ar fi avut doar 40% în urma alegerilor şi ar fi intrat în turul doi cu Marius Nicoară”, este de părere Uioreanu. “În ceea ce priveşte rezultatul obţinut de PNL, la alegerile locale şi parlamentare am obţinut 9 respectiv 13 procente. Acum, practic, ne-am dublat scorul. Restul partidelor, inclusiv PDL au scăzut”, a continuat preşedintele PNL Cluj-Napoca.
Boc, Funar reloaded
Cea mai mare nemulţumire legată de rezultatele alegerilor pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca s-a iscat în rândurile PSD. Teodor Pop Puşcaş, candidat al social-democraţilor penru fotoliul de primar a obţinut doar 7,39% din voturi, asta în condiţiile în care, la alegerile parlamentare, acelaşi candidat a obţinut 17 procente. Vasile Soporan, liderul PSD Cluj pune rezultatele alegerilor pe seama timpului prea scurt dat de guvernare pentru campania electorală. “Data pentru alegeri a fost fixată de PDL în aşa fel încât ceilalţi candidaţi să nu îşi poată desfăşura o campanie întreagă. Celelate partide nu au avut timp suficient pentru a-şi prezenta în mod elaborat candidaţii”, spune Soporan. Acesta susţine, tot legat de data alegerilor, că “populaţia a fost foarte puţin informată despre aceste alegeri”. “pe viitor o să ştim să ne pregătim din timp pentru ca electoratul să aibă timp să ne cunoască pe cei care vor candida”, ne-a declarat liderul PSD Cluj. “Rezultatele nu sunt cele care ar trebui să fie. Umbra lui Emil Boc este, din păcate, foarte puternică încă la Cluj. Votul a fost dat efectiv mai mult pentru Boc decât pentru Apostu. Se repetă situaţia de pe vremea lui Funar. Şi atunci acesta câştiga cu procentaje foarte mari alegerile, iar Clujul nu a ajuns nicăieri şi nu s-a dezvoltat. M-ar bucura ca municipiul să aibă parte de o dezvoltare durabilă” , a concluzionat Soporan.
“Alianţa cu PDL ar putea fi o cauză”
Purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Mircea Jorj spune că partidul va merge înainte chiar şi cu aceste rezultate. “Întărim echipa. Mergem înainte. Vom începe deja campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi pentru viitoarele alegeri locale. Alegerea pe care au făcut-o 30% dintre clujeni o respectăm, dar nu suntem mulţumiţi absolut deloc. Cred că Teodor Pop Puşcaş ar fi obţinut un rezultat mult mai bun dacă ar fi avut un timp în care să devină cunoscut în faţa electoratului, nu ca şi alţi candidaţi care erau deja cunoscuţi”, spune Jorj. Acesta admite faptu că scăderea procentajului obţinut de Pop Puşcaş de la parlamentare şi până la alegerile pentru primărie poate să fie cauza nemulţumirii celor care cred în doctrina pesedistă şi care nu au privit cu ochi buni alianţa pentru Guvernare cu PDL. “Se va face o analiză internă şi vom vedea care a fost cauza acestui rezultat. Din punctul meu de vedere campania a fost una bună pentru candidatul nostru. Există posibilitatea ca alianţa cu PDL să fi stârnit nemulţumiri în rândul electoratului”, spune purtătorul de cuvânt al PSD.
Box cu foto Laszlo Attila

Preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila confirmă faptul că mare parte dintre maghiari l-au votat pe Sorin Apostu, în lipsa unui candidat al UDMR. “Aproximativ 67% din voturile maghiarilor au mers către Sorin Apostu. Dacă noi am fi avut candiat, Apostu ar fi obţinut 47 de procente. Noi am efectuat un sondaj în luna ianuarie care a estimat o prezenţă la vot de 29,7%. În acelaşi sondaj, Sorin Apostu avea 47% din voturi dacă aş fi candidat eu şi 52% dacă ar fi candidat Csoma Botond. În ceea ce priveşte candidatul PNL acesta avea 25,2%, iar la PSD, pentru că la vremea respectivă credeam că va candida Dănuţ Canta, a reieşit un procentaj de 10%. Când am schimbat candidatul, doar în ultima zi a sondajului, Puşcaş a obţinut 4 procente”, spune Laszlo. Acesta spune că UDMR nu regretă faptul că nu a avut candidat. “Şi dacă aveam candidat nu ajungeam în turul doi, pentru că Marius Nicoară era cotat mai bine. Aşadar am făcut alegerea bună”, ne-a declarat preşedintele UDMR Cluj.

Rezultatele finale ale alegerilor pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca îl confirmă în funcţia de primar pe candidatul PDL, Sorin Apostu.  Acesta a obţinut aproape 50 de mii de voturi reprezentând 60,48% din voturi potrivit Biroului Electoral Municipal. Candidatul PNL, Marius Nicoară a obţinut 24,78% din sufragiile exprimate, adică 20.174 voturi, iar candidatul PSD doar 7,39 procente, mai exact 6,023 voturi. În ceea ce priveşte restul candidatilor, cel al PCM, Gergely Balazs a obţinut 3,53% din sufragii, adica 2.872 voturi, Laszlo Csaba de la partidul verde a primit 914 voturi, adica 1,12 procente, sindicalistul Grigore Pop a primit 761 voturi, adică 0,93%, Călin Oance de la PNŢCD a obţinut 0,73% din sufragii, adică 597 voturi, iar Gheorghe Oros de la PAS a obţinut 445 de voturi, reprezentând 0,55%. Ultimul clasat în această competiţie a fost candidatul PNGCD, Gheorghe Aştileanu, care a primit doar 383 de voturi care reprezintă 0,47% din totalul exprimat. Prezenţa la vot a fost de 30,19 procente.

Simona Curcian

1 COMENTARIU

  1. Imi pare rau sa constat ca si daca ar fi candidat LULU din partea PDL ar fi ales cu acelasi procent.NU conteaza valoarea.Striga TARE prindeti hotul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here