
Scandal internațional la granița cu România: enoriașii au fost bătuți, iar biserica vandalizată. Comunitatea cere intervenția ONU. În timp ce Ucraina cere bani și sprijin din România, românii de peste graniță sunt loviți în credință.
Comunitatea religioasă din satul Stăneștii de Sus, regiunea Cernăuți, aflată sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ), a lansat un apel video adresat Organizației Națiunilor Unite, Comitetului pentru Drepturile Omului și întregii lumi civilizate. Motivul?
În noaptea de 8 spre 9 aprilie, persoane necunoscute, coordonate de controversatul preot Roman Grișciuk, au încercat să preia cu forța biserica locală. Enoriașii au fost agresați, iar lăcașul de cult vandalizat.
„Tentativă de preluare forțată a Bisericii Ortodoxe din Stăneștii de Sus, regiunea Cernăuți
În noaptea de marți spre miercuri, în satul Stăneștii de Sus din regiunea Cernăuți, a avut loc o tentativă de preluare forțată a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (UPȚ). Incidentul s-a petrecut în jurul orei 23:00, când aproximativ 20 de indivizi tineri, înarmați cu bâte și bare metalice, au agresat fizic mai mulți enoriași, inclusiv femei, care se aflau în curtea lăcașului de cult, transmite pe Telegram „Orthobuk” – comunitatea ortodoxă UPȚ.
Potrivit martorilor, agresorii au fost angajați de preotul Roman Grișciuc, afiliat structurii religioase BOaU (PȚU). Aceștia au încercat să pătrundă cu forța în biserica Sfântul Nicolae din localitate, însă s-au lovit de rezistența a sute de credincioși care s-au mobilizat pentru a apăra sfântul locaș.
După ce au fost respinși, atacatorii s-au retras, dar nu înainte de a vandaliza interiorul bisericii. Altarul, proscomidiarul și alte obiecte de cult au fost afectate. Atacatorii au părăsit incinta sub privirile pasive ale Poliției Naționale, care nu a intervenit pentru a restabili ordinea sau a reține agresorii.
Stăneștii de Sus este un sat reședință de comună în raionul Cozmeni din regiunea Cernăuți (Ucraina). În prezent, satul are 1.750 locuitori, preponderent ucraineni.” au scris cei de la BucPress Cernăuți
Deși oficial, autoritățile de la Cernăuți susțin că biserica nu este „românească”, ci aparține unei comunități ucrainene, detaliile din teren și mesajul video al localnicilor dezvăluie o realitate dureroasă: este vorba despre o comunitate majoritar vorbitoare de limba română, care își păstrează tradițiile și credința ortodoxă în ciuda presiunilor tot mai agresive.
CULMEA IRONIEI: În timp ce România a oferit sprijin masiv Ucrainei după invazia rusă din 2022, inclusiv prin transport de echipamente, combustibil, produse alimentare și susținere diplomatică, românii de peste graniță sunt bătuți pentru că își apără bisericile.
Conform unor estimări publice, România a oferit Ucrainei ajutoare în valoare de peste 3 miliarde de euro, incluzând sprijin umanitar, cazarea refugiaților, donații și cheltuieli directe sau indirecte din fonduri naționale și europene. În schimb, statul vecin permite atacuri asupra comunităților religioase și ignoră complet drepturile minorităților.
https://www.facebook.com/share/v/1BhMF7rByi
Reacția Centrului Media BucPress din Cernăuți, care a preluat imaginile tulburătoare, a venit rapid, dar mai mult pentru a spăla imaginea autorităților ucrainene. Instituția precizează că biserica din Stăneștii de Sus „nu este o biserică românească”, deși mulți dintre enoriași sunt românofoni. BucPress a insistat că în materialele sale anterioare nu a susținut vreodată că acea comunitate ar fi românească, o clarificare care pare să urmărească mai degrabă o linie politică decât realitatea etnică și religioasă.
Apelul disperat al comunității din Stăneștii de Sus, transmis cu voce tremurată și ochii înlăcrimați, cere un singur lucru: libertatea de a se ruga în pace, fără teroare și fără presiune ideologică. Rămâne de văzut dacă ONU, Consiliul Europei sau oficialii români vor avea curajul să vorbească despre acest nou abuz.
Imagini exclusive din timpul atacului, difuzate de BucPress, arată geamuri sparte, icoane distruse și enoriași târâți afară din biserică – un tablou care contrastează dureros cu imaginea democratică pe care Ucraina încearcă să o proiecteze în fața Europei.
Libertatea religioasă este un drept fundamental. Dar în Ucraina, în plin război, pare că a devenit o armă politică – iar victimele sunt, din nou, românii.
Citește și:
Asa va trebuie jeguri.nesimtite prunieriste dinamoviste jingoistei sorosiste von ur Sula de n’cotro coceni. Fratii vostri sunt atacati de ukro nazisti iar voi le trimiteti arme ptr care niciodata nu veti platiti. Daca va luati dupa von ur Sula veti pierde si Ardealul. Tara de cocalari vanduti woke globofascistilor varzari von SOS (Sorosisti, OVomisti. Schwabisti). O bey O voma. Lol
Prostul de Iohanis și acoliții lui ne-au băgat în acest rahat !