Europarlamentarul român, Daniel Buda, a declarat în Parlamentul European că țara noastră s-a manifestat caun furnizor de securitate și stabilitate în Estul Europei, iar locul ei este în spațiul Schengen. Liderul PNL Cluj a participat, miercuri, la un schimb de opinii privind prioritățile Președinției suedeze cu ministrul justiției, Gunnar Strömmer.

Daniel Buda a mai spus că și-ar fi dorit ca și cetățenii români și bulgari să se fi bucurat în 8 decembrie 2022 de intrarea în spațiul Schengen, amintit că refuzul a venit din cauza că există probleme de migrație.

„România s-a manifestat ca un stat care era furnizor de securitate și stabilitate în estul Europei. Nu avem nici un fel de problemă cu ceea ce înseamnă rutele de migrație iar acest lucru a fost verbalizat de către agenția Frontex, singura instituție abilitată să facă acest lucru. Totuși, vedem că migrația mai departe suscită discuții importante la nivelul UE. Mi-am dorit să aflu în cadrul discuțiilor de astăzi care este abordarea președinției suedeze legat de gestionarea migrației corelată desigur cu securitatea cetățenilor europeni și care este abordarea președinției suedeze legat de posibilitatea de a pune pe masa Consiliului JAI în perioada imediat următoare, pe durata președinției suedeze, a dosarului de aderare a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a spus Daniel Buda.

Ministrul justiției suedez, Gunnar Strommer, a spus că este nevoie să se găsească o soluție prin care să se introducă dezbatere constructivă când vine vorba de extinderea spațiului Schengen.

„Multe țări precum Austria sau Suedia au avut o experiență rea cu sistemul de migrație în timpul crizei migrației din 2015. Dacă mă uit la propria mea țară, puteți vedea că a fost o schimbare de 180 de grade în modul în care aceste probleme sunt tratate. Pot să înțeleg pozițiile naționale exprimate. Înțeleg totodată mult mai bine acum pozițiile altor țări precum România și Bulgaria.
Să sperăm că putem obține o atmosferă mai constructivă în dezbatere și să ne putem apropia de obiectivul dumneavoastră foarte legitim, care este aderarea României și Bulgariei la Schengen”, a spus ministrul Justiției, potrivit postării pe pagina sa de Facebook a lui Daniel Buda.

Citește și: Apogeul inovației de la Cluj va fi marcat de o petrecere cu manele: Clujul fără Maneliada e ca Mănășturul fără Nelson

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here