Câțiva scafandri au surprins o pisică de mare care își depunea ouăle în zona Cazinoului din Constanța, aproape de Marea Neagră.
Biologul Răzvan Popescu-Mirceni a explicat că pisica de mare vine în zonă pentru a-şi depune ouăle. Din păcate, de multe ori, această specie este prinsă accidental în plasele pescarilor. „Sunt foarte pescuite, laolaltă cu vulpile de mare. Sunt asemănătoare ca formă, dar sunt specii diferite.
Cele două specii se întâlnesc şi au acelaşi domeniu pe fundul mării, unde se pescuiesc laolaltă cu calcanul. Din păcate, plasele specifice pentru calcani le prind şi pe acestea în număr mare“, a explicat biologul la Digi24
Dacă vulpile de mare sunt aruncate, pentru că se prepară greu şi nu sunt agreate de toată lumea, pisica de mare, fiind un rechin la bază, se poate prepara inclusiv celebrul batog şi din acest motiv sunt apreciate inclusiv economic.
Pisica de mare trăieşte în apa tuturor mărilor şi oceanelor. Are corpul de formă rombică şi o coadă lungă, cu 1-2 ţepi veninoşi. Pielea este netedă, de culoare cenuşie-neagră sau verzuie-măslinie pe spate, iar pe burtă, albicioasă. Ajunge până la 60-70 cm lungime, uneori chiar la 2 metri şi greutatea de 6-16 kilograme.
Ca şi vulpea de mare, se hrăneşte cu peşti, moluşte şi crustacee. Pisica de mare naşte pui vii, care măsoară între 30-33 cm lungime. Din ficatul ei se obţine un ulei bogat în vitamine, cu proprietăţi antirahitice“.
Vezi video AICI.