“Cea mai mare parte a teritoriului orasului este foarte modest echipata pentru a suporta traficul. Centrul este cel mai bine dotat din acest punct de vedere”, a aratat seful de proiect al PUG, Adrian Borda, in cadrul dezbaterii care a avut loc marti in Sala de Sticla a Primariei. Saptamana viitoare vor avea loc inca doua dezbateri pentru noul plan urbanistic.
Dezbaterea de marti s-a axat pe probeleme de mobilitate si trafic din Cluj-napoca. Arhitectii care lucreaza la noul proiect urbanistic au aratat ca haosul si discontinuitatea traseelor din oras se datoreaza unei dezvoltari neplanificate a orasului pentru cel putin 100 de ani. “Potentialul de extindere a zonei metropolitane nu este atins. Dezvoltarea orsului depinde de plusvaloarea pe care teritoriul o poate aduce”, a mai declarat Borda.
Una dintre solutiile identificate de arhitecti este valorificarea caii ferate. Un tren urban, prin nodurile intermodale pe care le-ar deservi ar putea sa preia nevoile de mobilitate a unei bune parti din populatia orasului, sunt de parere acestia. Transportul in comun este in prezent deficitar in Cluj-Napoca., a aratat Leonte Petric, de la Universitatea Transilvania din Brasov, care a realizat un studiu de circulatie pentru oras. Exista prea putine mijloace de transport, liniile au fost gandite in urma cu 20 de ani pentru nevoile de atunci ale locuitorilor, in fiecare dimineata sunt supraaglomerate si nu exista un sistem inteligent de administrare a transportului public.
Pentru a obtine fluenta si continuitate intre traseele rutiere, urbanistii au identificat un nou element-cheie: dezvoltarea traficului pe culoarul Somesului. Un alt traseu important pentru oras il reprezinta artera ocolitoare de Sud. Aceasta ar putea prelua o mare parte din traficul din oras, mai ales in ceea ce priveste autoturismele care tranziteaza prin Cluj-Napcoa spre alte destinatii, lucru care ar elibera strazi cu un trafic zilnic de pana la 35.000 de masini pe zi.
Diana Gabor