foto: Wikipedia

Parlamentul ungar a adoptat marți, 19 iulie, o rezoluţie ce reflectă poziţia Ungariei în dezbaterea privind viitorul UE, document în care Budapesta propune, printre altele, includerea protejării minorităţilor etnice în tratatele UE, transformarea Comisiei Europene într-o instituţie neutră politic şi ideologic și crearea unei armate europene

În documentul emis de parlamentul ungar, marți, 12 iulie, propune, printre altele, includerea protejării minorităților etnice în tratatele UE. De asemenea, ideea de creare a unei armate vine în contextul crizelor cu care se confruntă Europa, în acest moment.

Ca urmare a războiului din Ucraina și deciziilor „pripite” ale Uniunii Europene de a impune sancțiuni Rusiei, blocul comunitar se confruntă cu o perioadă de „crize și incertitudini”, a notat parlamentarii ungari în rezoluție. Ea a fost adoptată cu 130 de voturi pentru, 50 împotrivă și 7 abțineri.

Ce propune rezoluția adoptată în Ungaria

Legislativul de la Budapesta a propus ca tratatele europene să recunoască rădăcinile creștine ale Europei și cultura acesteia. În plus, națiunile să aibă posibilitatea de a decide cu cine doresc să trăiască. Acest lucru este o referire la opoziția Ungariei față de primirea migranților. Parlamentul ungar reafirmă și refuzul său față de obiectivului unei ”Uniuni tot mai strânse”. Parlamentarii cer să-i fie interzis blocului comunitar să contracteze noi împrumuturi, după cele angajate de Comisia Europeană în numele statelor membre pentru finanțarea planului european de relansare.

Mai mult decât atât, Comisia Europeană trebuie să fie o instituție neutră din punct de vedere politic și ideologic, mai notează parlamentarii ungari în rezoluția adoptată astăzi. În schimb, ei pledează pentru constituirea unei armate europene comune.

Rezoluția Budapestei mai propune delegarea europarlamentarilor de către parlamentele naționale ale statelor UE și ca protejarea drepturilor minorităților etnice să fie înscrisă în tratatele europene, potrivit Agerpres. În final, parlamentarii ungari cer în document consolidarea perspectivei de integrare europeană a statelor din zona Balcanilor Occidentali.

Relații tensionate între Comisia Europeană și Ungaria

Recent, Comisia Europeană a apreciat eforturile Ungariei de a ține cont de recomandările sale în lupta împotriva corupției, în timp ce Budapesta dorește să înceapă să primească ajutorul de 7,2 miliarde de euro la care poate pretinde în cadrul planului european de redresare de 750 de miliarde de euro. Însă vineri, 15 iulie, executivul comunitar a revenit la ofensiva împotriva guvernului lui Viktor Orban și a încălcărilor statului de drept.

Bruxelles-ul  a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) împotriva Ungariei pentru o lege care interzice difuzarea în fața minorilor de conținuturi privind homosexualitatea sau schimbarea de gen. Acesta este un nou pas în procedura de încălcare a dreptului comunitar lansată de Comisie în urmă cu un an. Atunci, a trimis Budapestei o scrisoare de avertizare despre acest text homofob, adoptat pe 15 iunie 2021.

Sursa: evz.ro

Citește și: Pericol public pe patru roți. Un bărbat a fost prins la volan mort de beat și fără permis

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.