(Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)

Milioanele de euro de la Budapesta, care au fost virați ani la rând în Transilvania la diverse fundații, organizații non-guvernamentale și asociații, au devenit o amintire palidă, în contextul în care Budapesta a început să taie în carne vine când vine vorba de investiții în Ardeal. Mai exact, după ce au eliminat susținerea mai multor ziare din Transilvania în maghiară, și zeci de jurnaliști au rămas fără un loc de muncă, de curând, Guvernul Orban a închis robinetul cu bani pentru Consiliul Național Maghiar din Transilvania (CNMT).

Din martie 2023, rețeaua Centrele Democrației, activitate susținută de CNMT, și-a suspendat activitatea din lipse de resurse, după 13 ani în care a reușit să ajute peste 270.000 de maghiari din Transilvania să-și obțină cetățenia maghiară. Președintele CNMT-ului, László Tőkés, a criticat în termeni duri această decizie venită de la Budapesta. Mai exact, Tekes a spus că nu înțelege măsura pe care Guvernul de la Budapesta a luat-o, în special că nu i-a notificat din timp despre ce urma să se întâmple. Mai mult, președintele CNMT a susținut că în spatele acestei decizii stă UDMR, care a făcut totul ca aceste finanțări să fie oprite odată pentru totdeauna.

László Tőkés

Gazeta de Cluj a încercat să ia legătura cu László Tőkés pentru a-i cere un punct de vedere. După ce am sunat la CNMT, un reprezentant de acolo ne-a făcut legătura directă cu purtătorul său de cuvânt. Acesta ne-a anunțat că László Tőkés nu mai are nimic de comentat cu privire la ceea ce a spus în declarația lui de presă de la Cluj, în care a atacat Budapesta pentru măsura luată.

„Am vorbit cu dânsul și nu dorește să spună mai multe față de ceea ce a spus până acum. Și-a formulat părerea despre acest fapt împlinit de tăiere a fondurilor. Eu aș zice că este o problemă internă, mai exact între Guvernul Orban, UDMR și Consiliul Național Maghiar din Transilvania. Domnul episcop a avut o părere în care a spus că speră să se revină. Ei au ajutat consulatele maghiare ca să primească cereri de dublă cetățenie sau cetățenie a ungurilor. Au făcut o muncă de intermediere. Pe această muncă au făcut rețeaua de birouri a UDMR-ului și CNMT-ului. Acum, sprijinul financiar rămâne la latitudinea UDMR-ului să facă în continuare aceste intermedieri dintre cele două consulate și dintre cetățenii cu cetățenie dublă. Vă amintesc că birourile CNMT nu s-au desființat pentru că există și în Cluj, la Feleac. Acolo încă funcționează. UDMR-ul nu are probleme pentru că primește finanțare de la statul român din care își plătește finanțarea birourilor locale, județene. Nu mai dorim să comentăm, toți așteptăm o reacție de la Budapesta. Să vedem ce să zică: ori că se revine asupra acestei decizii, ori rămânem fără bani”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui CNMT, László Tőkés.

Stop finanțări de la Budapesta pentru Centrele Democrației din Transilvania

De asemenea, purtătorul său de cuvânt a mai precizat pentru ziarul nostru că angajații acestor Centre pentru Democrație au ajutat mii de clienți în mai multe proceduri, cum ar fi obținerea pașaportului, înregistrarea în registrele matricole, dar și obținerea sprijinului legat de cetățenia ungară. Mai mult, centrele au fost un ajutor enorm pentru procesul de înregistrare și alegerile parlamentare din Ungaria, prin faptul că au colectat voturile prin corespondență și le-a transmis la centru.

 „Mii de cetățeni maghiari din Transilvania au reușit să voteze în cadrul acestor alegeri, motiv pentru care aceste centre sunt indispensabile”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Gazeta de Cluj l-a contactat pe liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, pentru a-i cere un punct de vedere privitor la acuzațiile aduse de László Tőkés, că politicienii UDMR au stârnit discordie între maghiari. Deputatul clujean a spus pentru ziarul nostru că nu dorește să comenteze declarațiile lui Tőkés.

„Nu doresc să comentez declarațiile domnului Tokes. Nu am avut nicio tangență cu aceste Centre ale Democrației. UDMR nu a avut legături cu acele birouri”, a conchis, pe scurt, liderul deputaților UDMR.

Csoma Botond

CNMT este cunoscută pentru faptul că luptă de ani buni pentru unificarea națiunii deasupra frontierelor, ceea ce nu corespunde, într-o oarecare măsură, cu dezideratul UDMR-ului. Privind retrospectiv, partidul care se află la guvernare alături de PSD și PNL mereu a evitat, pe cât posibil, să iasă în față și să spună că maghiarii din Transilvania trebuie să-și obțină autonomia față de restul. Este un joc periculos pe care UDMR l-a înțeles, iar Tekes cu CNMT au fost luați în vizor. Probleme au început să apară încă de la vizita lui Orban la Tușnad, când președintele CNMT i-a cerut liderului de la Budapesta să susțină aspirațiile Ținutului Secuiesc.

„Prin repornirea forumului de negociere maghiar suspendat în Transilvania vom profita de avantajul poziţional al UDMR în guvernul român pentru a da un nou impuls aspiraţiilor noastre de autonomie” a  declarat Tokes în acea perioadă.

Centrele Democrației ale Consiliului Național Maghiar din Transilvania au funcționat într-un ritm mai lent, după ce au început să apară probleme financiare serioase, iar pandemia a cam pus punctul pe i în această ecuație. Măsura care a fost luată la începutul lunii martie afectează un număr de 80 de angajați, din cele 23 de birouri din Transilvania ale organizației conduse de Tekes. Reamintim că în Satu Mare, la începutul anului 2003, Congresul al VII-lea al UDMR a marcat diviziunea internă dintre „linia Marko” și „opoziția Tokes”, punând capăt pluralismului intern existent până atunci. Înainte de acest eveniment, UDMR se confrunta cu conflicte majore între Marko Bela, care era președinte din 1993, și Laszlo Tokes, președintele de onoare al partidului. Tensiunile dintre cele două personalități au ajuns la un punct critic atunci când Tokes a cerut desființarea CRU, adunarea legislativă internă a UDMR, și organizarea de alegeri interne. Neîndeplinirea acestei cereri a dus la scindarea platformei reformiste, care era influențată de Tokes, din cadrul Uniunii.

 O altă lovitură dată de Guvernul de la Budapesta a fost tăierea finanțărilor pentru  presa de limba maghiară din România după ce timp ce cinci ani a pompat în ziare și radiouri din Ardeal peste 20 de milioane de euro. Decizia a venit pe fondul crizei economice din Ungaria, aceasta afectând trei sferturi din ziariștii maghiari.

Cu activitatea suspendată pentru moment, CNMT a anunțat într-un comunicat de presă că toate dosarele preluate până acum și procedurile administrative vor fi rezolvate, după care, Dumnezeu cu mila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.