Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, şi-a oficializat într-o scrisoare ameninţarea de a exercita dreptul de veto împotriva bugetului UE şi a planului european de relansare, dacă se menţine proiectul de a condiţiona fondurile de respectarea statului de drept, a arătat o sursă europeană, citată de Le Figaro.

Site-ul de presă unguresc Mandiner.hu relata duminică despre existenţa acestei scrisori trimise Germaniei, care deţine preşedinţia rotativă a UE, preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi preşedintelui Consiliului European (organism ce reprezintă statele membre), Charles Michel.

„Deşi Ungaria s-a angajat pentru cooperare, văzând ultimele evoluţii, nu poate da unanimitatea cerută pentru pachetul adoptat în iulie” cu privire la bugetul european 2021-2027, precum şi la planul de relansare post-Covid care se sprijină pe acest buget, arată scrisoarea lui Viktor Orban, potrivit site-ului unguresc. Parlamentul European şi Germania, care negocia în numele celor 27, s-au înţeles joi ca viitorul buget să cuprindă un mecanism inedit, care condiţionează atribuirea de finanţări de respectarea principiilor statului de drept (justiţie independentă, libertatea presei…).

„Ocazii de abuzuri politice”

Acest acord provizoriu, care mai trebuie aprobat de state cu majoritate calificată, a stârnit imediat furia Poloniei şi Ungariei, ambele aflate în colimatorul Bruxelles-ului din cauza unor reforme acuzate că subminează independenţa justiţiei. Potrivit site-ului Mandiner.hu, Viktor Orban a estimat că „mecanismul de sancţionare propus se bazează pe definiţii legale vagi”, care creează „ocazii pentru abuzuri politice” şi că „dacă lucrurile rămân aşa, guvernul ungar nu are altă cale decât să respingă celelalte elemente ale pachetului (bugetar)”.

O sursă europeană a confirmat pentru AFP că această misivă a fost primită de Charles Michel, Ursula von der Leyen, preşedinţia germană a UE – dar şi de Portugalia, care va prelua în ianuarie preşedinţia după Berlin. Viktor Orban explică în ea „că el nu-şi poate da acordul pentru compromisul privind condiţionarea, deoarece aceasta nu corespunde pachetului încheiat în iulie”, insistă sursa.

La finalul unui summit maraton în iulie, şefii de stat şi de guvern ai celor 27 au căzut de acord pe un buget european 2021-2027 de 1074 de miliarde de euro şi un plan de relansare post-Covid de 750 de miliarde de euro sprijinit pe acest buget. Detaliile şi modalităţile acestui cadru bugetar multianual sunt deja obiect de negocieri dure între Parlamentul European şi state şi orice compromis va trebui imperativ aprobat de deputaţii europeni, ca şi de cei 27 în unanimitate.

Budapesta ar putea bloca deci acest buget – care ar trebui să intre în vigoare în ianuarie – refuzând să-şi dea acordul. „Această criză era previzibilă şi aşteptată: dacă Ungaria vrea să blocheze planul de relansare şi bugetul, o poate face. Preşedinţia germană trebuie să gestioneze problema şi va trebui fără îndoială să-i facă concesii lui Orban”, estimează aceeaşi sursă europeană.

Sursa: G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.