Premierul ungar Viktor Orban acuză Bruxellesul că vrea să transforme Ungaria în Magdeburg, afirmând că Uniunea Europeană impune reguli riscante privind migrația, care nu trebuie acceptate.
Viktor Orban. Foto: Captură de ecran
Premierul ungar Viktor Orban a abordat, într-o conferință de presă internațională, subiecte cheie legate de imigrarea ilegală, terorism și politicile Uniunii Europene, făcând legătura între criza migrației și recentele atacuri teroriste, conform MTI. Referindu-se la tragedia de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, Orban a susținut că Bruxelles-ul dorește să „transforme Ungaria în Magdeburg”, impunând reguli riscante în ceea ce privește migrația, care, în opinia sa, „nu trebuie permise”.
„Nu există nicio îndoială că există o legătură între imigrația ilegală și actele de terorism”, a declarat Orban, subliniind că deși unii încearcă să nege această realitate, „nimic asemănător nu s-a întâmplat înainte de criza migrației europene”. Premierul ungar a adăugat că lecția pentru Ungaria este să continue să reziste schimbării într-o „lume în care se poate întâmpla aşa ceva”.
În cadrul aceleași conferințe, Orban a evaluat și președinția Ungariei a Consiliului Uniunii Europene, pe care a considerat-o un succes. Referindu-se la acuzațiile de izolare, Orban a spus: „Nu am mai văzut o astfel de izolare în viaţa mea; jumătate din lume a fost aici”, adăugând că Ungaria a organizat „cel mai mare eveniment diplomatic din istoria sa”.
Prim-ministrul ungar a explicat că, pe durata președinției, Ungaria a aplicat o abordare bazată pe politici, concentrându-se pe conflictele din Ucraina, pe Spațiul Schengen și pe competitivitate. În legătură cu războiul din Ucraina, Orban a subliniat că președinția Ungariei nu a avut „nicio marjă de manevră”, din cauza „dezacordurilor serioase și profunde” din cadrul UE.
Orban a reiterat poziția Ungariei față de conflictul din Ucraina, afirmând că, deși majoritatea UE consideră acest război ca fiind „războiul Europei”, Ungaria susține că este „slav și fratricid” și ar trebui „izolat, nu extins și consolidat”. În opinia sa, „gravitatea situaţiei” justifică implicarea Ungariei într-o „misiune de pace”.
În ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, Orban a menționat că acest lucru a adus beneficii nu doar celor două țări, ci și Ungariei, contribuind la soluționarea „problemei europene” a extinderii, după 13 ani de blocaje. El a subliniat că desființarea frontierelor cu România va aduce noi oportunități pentru Ungaria, inclusiv mai multe puncte de trecere a frontierei și îmbunătățiri ale calității vieții în regiunea de frontieră.
Premierul ungar a făcut și o predicție despre schimbările globale care vor surveni odată cu preluarea mandatului de președinte al SUA de către Donald Trump. Orban a subliniat că, chiar și dacă Trump va implementa doar o fracțiune din planurile sale, „vor fi tarife tot timpul” și lumea va asista la schimbări majore în relațiile economice, politica de migrație și în abordările legate de valorile tradiționale și „problema de gen”.
„Atitudinea lumii occidentale faţă de migraţie, protecţia familiei şi valorile tradiţionale, precum şi sancţiunile rezultate vor fi complet diferite”, a mai spus Viktor Orban.
Viktor Orban: „Lumea este în pragul unei noi realități după alegerile din SUA”
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă de sfârșit de an, că lumea se află la un punct de cotitură și că urmează schimbări majore pe plan internațional, informează MTI. Orban a subliniat că, în urma alegerilor prezidențiale din Statele Unite, „se va întâmpla o nouă realitate” și „lucruri noi„, care vor aduce schimbări semnificative, în special după preluarea mandatului de către Donald Trump pe 20 ianuarie.
„În faţa noastră sunt schimbări foarte mari; trecem de la vremea războiului la o eră a păcii”, a declarat Orban, subliniind că Europei îi revine datoria de a se adapta la această nouă realitate. Premierul ungar a remarcat că, deși elita europeană nu a realizat încă amploarea schimbărilor, lumea va fi nevoită să facă față unor transformări semnificative, chiar și în cazul în care Trump va pune în practică doar o fracțiune din planurile sale.
Orban a insistat că Europa trebuie să își ajusteze viziunea pentru a înfrunta noile realități globale, adăugând că „se vor întâmpla lucruri noi, lucruri care nici măcar nu au fost visate, poate cu excepţia ungurilor”.
În privința războiului din Ucraina, Orban a subliniat că, în opinia Ungariei, sancțiunile impuse Rusiei ar trebui ridicate cât mai curând posibil, pentru a opri impactul economic negativ asupra Europei. „Dacă războiul din Ucraina se încheie, sancţiunile care torturează economia europeană vor putea fi ridicate„, a spus el. Premierul ungar a adăugat că, o dată ce inflația se va tempera, va începe redresarea economică, iar prosperitatea va reveni în Europa.
Astfel, Viktor Orban a încheiat prin a sublinia că schimbările economice și politice previzibile vor aduce un viitor mai prosper pentru continent, cu condiția ca Europa să își adapteze rapid politicile la noile realități.
adevarul.ro