Liviu Man

Editorial Liviu Man

Din 1 septembrie 2022 E.On Gaz România vinde un metru cub de gaz cu 11 lei și 22 bani, lucru pe care l-am aflat chiar în acea zi în care am semnat un contract de furnizare a gazului metan pentru un apartament. Tot în 1 septembrie, seara, guvenul a publicat ordonanța de urgență care stabilește noile prețuri ale energiei electrice și ale gazului metan pentru perioada iernii 2022-2023, urmând să fie valabile până în 1 aprilie anul viitor. Singura veste bună este că gazul metan este subvenționat de statul român la prețul de 3 lei și 25 de bani pentru consumatorul casnic diferența de aproape 8 lei pe metrul cub urmând să fie decontat de statul român firmei E.On Gaz România, care nu este decât o subsidiară a firmei germane E.on cu sediul în Essen, Germania, firmă membră a Dow Jones Global Titans 50 și care a raportat venituri de aproape 42 de miliarde de euro în 2019 înainte să înceapă toată această nebunie a creșterii prețurilor energiei. Mai trebuie spus că actualmente un metru cub de gaz metan se vinde la bursă cu patru dolari, adică cu 20 de lei metrul cub.

România, care are cele mai mari zăcăminte de gaz din Uniunea Europeană, subvenționează cu sume enorme prețul gazului metan pe care îl extragem din subsolul nostru și îmbogățim o firmă din Germania care binevoiește să distribuie gazul nostru metan consumatorilor români fără să fi investit nimic în infrastructura lăsată moștenire de mult hulitul regim comunist.

Întrebarea e alta! Cât timp va putea susține România, mai precis economia țării, aceste subvenții uriașe care acoperă ⅔ din prețul gazului metan din România, prețul subvenționat fiind mai puțin de 10% din prețul pe bursă actual al gazului metan. Prețul subvenționat este deja prea mare pentru mulți concetățeni de-ai noștri care nu-și mai permit să se încălzească în mod civilizat la iarnă.

Sigur că ar trebui statul român să naționalizeze toate firmele intermediare care vând gaz sau energie electrică sau dacă nu au curajul să facă acest lucru să le suprataxeze profiturile uriașe care se scurg în Occident, pentru ca noi românii să câștigăm ceva.

Dar cel mai important ar trebui să scăpăm de blestemata mentalitate de slugă odioasă care respiră prin toți porii mizerabilului guvern Ciucă. Premierul țării, acest Moș Teacă penibil care are un comportament de hipofren ca și ”nașul” său Iohannis nu reprezintă România, doar o conduc și din păcate au ajuns  democratic în pozițiile pe care le ocupă pentru ca noi românii n-am fost capabili să ne alegem conducători demni și curajoși care să pună pe primul loc țara și românii și nu ordinele primite de la stăpânii lor de la Bruxelles și Washington. Pe dragii noștri conducători îi doare în cur că mii de afaceri românești vor da faliment la iarnă și că milioane de români vor tremura de frig în casele lor și că mulți dintre noi își vor pune problema la ce renunțe: la medicamente, la un kilogram de carne de porc sau mai bine să stea la 15 sau 16 grade în casă pentru ca să poată să supraviețuiască de la o lună la alta.

Iată explicația de ce s-a făcut acest guvern trădător PSD PNL_UDMR care are o susținere de 70% în parlament pentru ca să nu existe nicio alternativă viabilă. De aceea hipofrenul Iohannis a fost obligat să primească PSD în guvern după ce i-a diabolizat ani în șir. Ca să nu mai existe niciun fel de opoziție coerentă în Parlament. Pentru că tot ce face Iohannis e la ordin. Ordin de la șefii lui de afară.

Ce a rezolvat UE cu sancționarea Rusiei privind exporturile de energie? Cum foarte plastic s-a exprimat cineva, UE s-a împușcat în picior. Uniunea dă arme Ucrainei, care ucid militari ruși de 6 luni încoace, dar are pretenții ca Rusia să livreze în continuare gaz metan Europei. Și încă iarna nu a început. Dar deja gazul metan din cauza politicii cretine a conducerii UE a ajuns la prețuri istorice care în cazul unei ierni grele și lungi vor ajunge la recorduri la care nici nu îndrăznesc să mă gândesc.

Recesiunea va lovi dur Europa la iarnă cu oameni care nu se vor putea încălzi pentru că pur și simplu nu vor avea cu ce. Nu pentru că gazul metan va fi prea scump, și aceasta e o mare problemă, ci, pentru că în cazul multor țări ca în Germania de pildă, pur și simplu să nu mai fie.

Ungaria care este condusă de patrioți au înțeles acest lucru și și-au asigurat pentru la iarnă gaz din Rusia, Bulgaria a început și ea negocieri cu Gazprom, noi suntem acoperiți de producția internă, dacă nu cumva vor hotărî șefii lui Ciucă și Iohannis să le dăm noi gazul nostru și să stăm noi în frig în loc să stea cei ce-au luat acest decizii idioate.

Și? Războiul continuă, mii de oameni mor în fiecare săptămână și Gazprom va avea cel mai mare profit din ultimii ani. Cine a pierdut? Ucraina care sângerează și UE care sărăcește accelerat. Cine a câștigat: SUA și marii producători de armament!

Iar cel mai mult pierdem noi românii cu asemenea jigodii la putere!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here