Un angajat al Primăriei Florești, Marius Manu, fost funcționar în cadrul Compartimentului de Achiziții s-a trezit implicat într-un dosar penal, acesta fiind acuzat că ar fi favorizat firma Cridov SRL, administrată de Cristian Mureșan, să câștige o licitație în Florești. Numai că, având în vedere că angajatul primăriei putea achiziționa direct lucrări, în baza unei ordonanțe de urgență, practic firma Cridov nu avea cum să fie favorizată.

În luna februarie a anului 2014, în ședința Consiliului Local Florești s-a aprobat proiectul privind delegarea atribuțiilor de transport pentru Compania de Transport Public. Autobuzele CTP urmau să circule în Florești din 1 martie, situația venind ca urmare a faptului că firmei Fany i s-a retras licența de transport pe zona metropolitană în urma unui proces pierdut în instanță. Prin urmare, din momentul în care a fost aprobată extinderea liniilor CTP în comuna Florești, a fost necesar în regim de urgență înființarea de stații de autobuz pentru călători.

Așadar, Marius Manu, ce la acea vreme avea calitatea de angajat al Primăriei Florești în cadrul biroului de achiziții publice și investitii a trimis la trei firme de construcții adrese în vederea întocmirii unei oferte avizate. Adresele au fost trimise în contextul în care Marius Manu nu dispunea de mijloacele necesare pentru a calcula valoarea exactă sau estimativă a lucrării. Ulterior, cele trei firme au depus oferte de preț, iar lucrările au fost încredințate direct firmei Cridov SRL, deoarece s-a ținut cont de valoarea cea mai scăzută. Prin urmare, a fost încheiat contractul de execuție, ținând seama de OUG nr. 34/2006, potrivit căreiaautoritatea contractantă poate achiziționa direct lucrări dacă valoarea estimată a acestora pentru un an bugetar nu depășește 100.000 euro fără TVA. Mai mult, ordonanța de urgență respectivă spune că nu vor fi solicitate autorității contractante alte documente decât cele prevăzute de legislația în domeniul achizițiilor publice, respectiv factura sau contractul.

Cu toate că ordonanța de urgență respectivă arată că, cumpărarea directă nu este o procedură de atribuire, prin urmare Primăria Florești putea să achiziționeze direct lucrări, astfel că firma Cridov nu avea cum să fie favorizată, procurorii spun că ”activitățile desfășurate de Marius Manu au urmărit doar crearea unei aparențe de respectare a legii și de asigurare a cheltuirii eficiente a fondurilor publice, așa cum obligau dispozițiile OUG nr. 34. 34/2006 privind achizițiile publice, în vigoare la acea dată” și că ”încheierea contractului a fost rezultatul unei proceduri de achiziție frauduloase prin care s-a urmărit atribuirea lucrării către Cridov SRL”.

Mai mult, Marius Man și Cristian Mureșan sunt acuzați pentru „săvârșirea faptelor de ”participație improprie, sub forma complicității, la abuz în serviciu, constând în aceea că s-a încheiat în mod nelegal un contract de lucrări în data de 04.03.2014 la o valoare de 532.976 lei (valoarea totală a sumei plătite în executarea contractului)”.

Mai mult, anchetatorii de la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca spun că ”problema de fond a încheierii și executării contractului de lucrări menționate anterior este reprezentată de supraestimarea valorii lucrărilor, pe fondul neîndeplinirii corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către inculpatul Marius Manu, întrucât suma plătită de Comuna Florești a fost mai mare cu 135.535 lei (aproximativ 30.000 de euro decât cea care ar fi trebui plătită în mod normal”.

Practic, procurorul impută un prejudiciu, cu toate că singurul prejudiciu găsit de Curtea de Conturi a fost în valoare de 22.788, prejudiciu achitat ulterior de către Cridov. Concret, într-un control la Primăria Florești în anul 2015 inspectorii Curții de Conturi arătau că ”asupra lucrării realizate se constată faptul că din cele 64 de indicatoare în teren se regăsesc un număr de 40 și un număr de 4 stâlpi în condițiile în care numărul acestora ar trebui să fie de 64”. Practic, în locul indicatoarelor s-au efectuat la cererea primăriei o stație și o copertină în plus, însă cu toate acestea, prejudiciul imputat de Curtea de Conturi a fost achitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here