Violeta Alexandru, președinta PNL București, avertizează că este o mare greșeală faptul că organizatori de evenimente în aer liber nu sunt lăsați să își reia activitatea. Acestora li se face o mare nedreptate. Ar trebui să fie lăsați să organizeze măcar un proiect pilot. Dacă se va continua în acest fel efectul va fi resimțit nu doar de cei care lucrează în acest domeniu. Cetățeni dacă nu au nici un beneficiu vor începe să se întrebe dacă mai are rost să se vaccineze.

„Se greşeşte faţă de organizatorii de concerte, evenimente în aer liber, nelăsându-i să înceapă treaba. Aşa cred. Se greşeşte nedându-le un orizont previzibil, în condiţiile în care aceste evenimente nu se organizează de azi pe mâine ci e nevoie de o planificare mai amplă. Riscăm să punem în genunchi această industrie al cărei rol, dincolo de impactul în economie, este crucial în re-echilibrarea mentală a oamenilor, după un an de restricţii”, a scris,duminică, Violeta Aexandru pe pagina sa de Facebook. Liderul PNL Bucureşti spune că ar fi necesar ca în acest domeniu să se organizeze „măcar un proiect pilot”  

Autorităţile caută să stimuleze vaccinarea!

„Eu înţeleg şi sprijin faptul că autorităţile caută să stimuleze vaccinarea! Vaccinarea este soluţia pentru revenirea la normalitate. Am, în acelaşi timp, convingerea că publicul care vine la concerte a înţeles că vaccinarea este cheia, cei care aşteptau concertele rock, de exemplu, au fost printre primii care au înţeles acest lucru. Ştiu ce spun. Noi, liberalii, înţelegem că aici vorbim despre un public care are responsabilitate, atât în organizarea evenimentului cât şi în participare, în cele mai sigure condiţii”, a mai spus Violeta Alexandru.  

De asemenea, potrivit ei, acest lucru ar putea afecta şi campania de vaccinare, prin prisma faptului că dacă nu se permite la concerte nici vaccinat, „atunci oamenii vor începe să se întrebe de ce mai avem, până la urmă, încredere în vaccin ca măsură de protecţie„.  

„Da, dinamica la un concert în picioare este alta decât la un spectacol pe scaun dar dacă nici vaccinat nu ai voie la concerte, atunci oamenii vor începe să se întrebe de ce mai avem, până la urmă, încredere în vaccin ca măsură de protecţie. Cum îi mai convingem pe restul să se vaccineze? Este greu de înţeles ce consecinţe ar fi dacă un concert începe la ora 22 şi se termină la începutul celei de a doua zi (nu în aceeaşi zi, cum s-a stabilit regula acum).

Aici dialogul rezolvă semnele de întrebare! Înţeleg că am avea nişte limitări logistice – nu avem siguranţa că ar fi real certificatul de vaccinare prezentat de participanţii la concerte. Acelaşi pericol ar fi şi la piesele de teatru. Să nu avem preconcepţii. Dacă statul nu a găsit soluţia tehnică pentru accesul controlat, am încredere că organizatorii de concerte pot oferi soluţii”, a afirmat Alexandru.  

Violeta Alexandru: Simt că am greşit aici  

Totodată, preşedintele PNL Bucureşti spune că o preocupă şi faptul că mulţi dintre oamenii care lucrau în industria concertelor au plecat deja şi dacă nici celor care au mai rămas nu li se dă de muncă „vor pleca din industrie” şi dă exemplul guvernului elveţian care îşi propune să ajute organizatorii de evenimente în cazul în care acestea ar putea fi anulate,pe fondul pandemiei.  

„Mai este un lucru care mă preocupă. În industria concertelor se lucrează cu oameni calificaţi, o bună parte plecaţi deja din branşă, reprofilaţi ca să poată supravieţui. Nu pot fi înlocuiţi peste noapte, chiar să vrea cineva, cu noi angajaţi fără specializare. Dacă acestor oameni nu li se dă de muncă, vor pleca din industrie. Şi iarăşi va dura până ne revenim şi aici. Industria concertelor nu poate reîncepe activitatea bătând din palme pentru că implică un lanţ de măsuri de organizare care trebuie demarat din vreme, în condiţii predictibile. Astăzi nu îi mai poţi cere să se apuce de organizat un eveniment şi să se trezească cu o zi înainte că nu a crescut rata de vaccinare la nivel naţional (un lucru care nu li se poate imputa lor) şi, prin urmare, nu se mai ţine evenimentul.  

Măsuri de sprijin pentru independenţi/PFA-uri

Văd în Elveţia, de pildă, că Guvernul îşi pune problema să ofere asistenţă financiară organizatorilor pentru situaţia în care li s-ar cere, din scurt, anularea evenimentelor. Aceşti oameni deja au trecut printr-un şoc anul trecut când a apărut pandemia şi s-a oprit totul. Îi cunosc pe o parte pentru că au apelat, anul trecut, pe cont propriu, la măsura de sprijin pentru independenţi/PFA-uri.

Măsura nu a rezolvat problema de fond dar a fost o soluţie pe care am pus-o în practică rapid pentru că nu mai aveau oamenii nicio sursă de venit. De aceea, înţeleg acum de ce, în lipsa unor măsuri de sprijin mai consistente, cer să fie lăsaţi să muncească în condiţii de siguranţă. Nu sunt deţinătoarea adevărului absolut, sunt şi convinsă că nu am toate datele. Dar simt că am greşit aici. Şi nu am o problemă să recunosc”, afirmă fostul ministru al muncii Violeta Alexandru.  

Directorul de comunicare Untold şi Neversea, Edy Chereji, a atras atenţia că măsurile de relaxare luate de autorităţi nu se pot aplica la cele două festivaluri Untold şi Neversea, referindu-se în special la normele de distanţare. El spune că nu crede că mai sunt şanse ca aceste două evenimente să fie organizate în această vară, afirmând că „autorităţile au reuşit să compromită următoarele luni în ceea ce priveşte organizarea de evenimente”.  

Guvernul a adoptat vineri, 14 mai, o hotărâre privind prelungirea stării de alertă cu o serie de modificările care au intrat în vigoare din 15 mai

Organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private este permisă numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, în timp ce persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.

Citește și: Concerte cu zeci de mii de participanți în timpul pandemiei

Sursă: adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here