Prof. univ. Viorel Mitre, fostul decan Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, a adunat o avere impresionantă. Acesta deţine, printre altele, patru terenuri (trei în judeţul Cluj şi unul în Sălaj) cu suprafeţe care însumează, în total, 491,154 metri pătraţi, adică aproximativv 49 de hecatre. La un preţ modic de 100 de euro pe metru pătrat, terenurile deţinute valorează 49 de milioane de euro.
Averea profesorului Mitre Viorel
Conform declaraţiei de avere din iunie 2024, profesorul universitar Mitre Viorel deţine, alături de Mitre Ioana, soţia sa, trei terenuri în Cluj-Napoca (unul intravilan şi două agricole), dobândite în anii 2005-2006, cu suprafeţe de 162300 m2, 12950 m2 şi, respectiv, 193904 m2. De asemenea, în anul 2007, cei doi au achiziţionat un teren extravilan în localitatea Sânmihaiu Almaşu. Terenul are o suprafaţă de 158000 m2. Totodată, soţii Mitre deţin trei apartamente şi trei case în Cluj-Napoca, un Audi Q7, din anul 2008, şi un ATV din 2010.
În anul 2023, Mitre a vândut cinci terenuri, două case şi un apartamente. În urma acestor tranzacţii a încasat o suma totală de 10,643,925 lei. Mitre este acționar la societatea Agromit Trade SA Cluj-Napoca, administrată chiar de fiul său, Mitre Dant, unde, în anul 2021, deținea acțiuni în valoare de peste 712.000 lei. În prezent, conform ultimelor date financiare raportate, Agromit Trade SA a avut, în anul 2023, o cifră de afaceri de 136 070 lei şi un profit net de -72 018.
Totodată, Mitre a încasat de la USAMV, un venit anual de 31016 RON. Acesta este şi membru în Consilul de administraţie al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa de unde a încasat 6648 RON şi membru CNADTCU de unde a încasat 334 ron.
Mitre a fost, de asemenea, acţionar si administrator în societatea SC Agroindustriala SA Cluj, societate care a preluat terenul deținut de fosta fermă pomicolă de pe Dealul Steluța. Societatea deținea, în anul 2013, 200 de hectare de livadă. Mitre explica pentru publicaţia Someşeanul, în anul 2013, următoarele: „Agroindustriala s-a format în 2002 pe terenurile retrocedate din fostul IAS (terenurile preluate de stat), iar prin proces de privatizare terenurile au fost luate pe contract de concesiune. Terenul aparţinea Bisericii Romano-catolice”. În prezent, Agroindustriala SA Cluj este deţinută de către omul de afaceri Ovidiu Turcu.
Cum a fost defrişată Livada în favoarea blocurilor
Fiul profesorului Mitre Viorel, Dan Mitre, administrează SC Ferma Steluța SRL Cluj, o firmă înființată în 2010 și bazată pe terenuri luate în arendă. Acesta a obținut aviz favorabil de la Comisia de Urbanism a municipiului Cluj-Napoca pentru un proiect european care vizează înființarea unei plantații pomicole pe Dealul Steluța. Proiectul include lucrări de sistematizare verticală, amenajarea incintei, împrejmuire, realizarea acceselor, construcția de bazine pentru stocarea apei, sisteme de irigație supraterane, reabilitarea rigolelor și construcția de podețe auto și pietonale, precum și structuri metalice pentru susținerea plaselor antigrindină. Ferma Steluţa SRL a avut, conform ultimelor date financiare raportarte, în anul 2023, o cifră de afaceri de 1 697 900 lei şi un profit net de 60 906 lei.
Dan Mitre deține, de asemenea, SC Gella Invest SRL Cluj, o firmă specializată în construcții rezidențiale și nerezidențiale. Tatăl său a fost cel care a obținut aprobările de la Primărie pentru dezvoltarea ansamblului de vile de pe strada Voroneț. În conducerea Gella Invest se regăsesc și Viorel Mitre, alături de soția acestuia, Ioana Mitre, profesoară la USAMV Cluj.
În anul 2022, Consilierii locali au respins plângerea prealabilă depusă de Viorel și Ioana Mitre, care dețin peste 10 hectare în vechea livadă Steluța, în nordul Clujului, între străzile Fânațelor și Oașului. Conform PUG, terenul este destinat livezilor, pentru a menține un echilibru ecologic, deși parcelele sunt încadrate în unități teritoriale diferite. Familia Mitre susține însă că livezile au fost defrișate în 2020, iar terenul a devenit arabil, motiv pentru care solicită schimbarea funcțiunii în locuințe. Municipalitatea precizează că defrișarea sau schimbarea categoriei în Cartea funciară nu modifică automat încadrarea din PUG. Gella Invest SRL a avut, în anul 2023, o cifră de afaceri de 311 202 lei şi un profit net de -28 106 lei De asemenea, Gella Invest a adunat datorii de 511 905 lei.
Un alt proiect al lui Dan Mitre este ansamblul rezidențial Panoramic Hill, format din 27 de vile, s-a dovedit a fi un eșec. Deși a contractat un împrumut de 2 milioane de euro pentru a-l lansa, nu a reușit să vândă nici jumătate dintre vile, iar ratele la bancă au devenit o povară financiară.
Dan Mitre a intrat cu maşina într-o turma de oi doar pentru că păşteau lângă ansamblul rezidenţial Panoramic Hill
Supărat probabil pentru că proiectul imobiliar Panoramic Hill nu a fost un succes şi îl îngropa în datorii şi credite la bancă, Dan Mitre, a ucis cinci oi doar pentru că păşteau în apropierea complexului rezidențial. Incidentul a avut loc în anul 2013 într-o zi de luni, în jurul orei 19:00. Mitre, s-a enervat la vederea turmei de oi care păștea lângă casele de lux şi a decis să le calce cu maşina.
„Fata mea era acolo cu oile când el a început să o amenințe. A urcat cu Jeep-ul pe deal și a gonit turma. Animalele au ajuns pe acest drum de beton, iar el a trecut cu mașina prin mijlocul turmei de 600 de oi și miei. Cinci dintre ele au murit, iar alte patru au fost rănite,” a declarat pentru Știri de Cluj Ioan Vințea, proprietarul animalelor.
Vințea a mai spus că a avut și în trecut probleme cu dezvoltatorul, care obișnuia să-l amenințe frecvent. După incident, Dan Mitre a dispărut și nu a mai putut fi contactat, telefonul său fiind închis. „Tatăl lui a fost director la Ferma pomicolă din zonă. Îl chema Mitrea, iar acesta este fiul lui, cel care a construit cartierul”, a încheiat Vințea, citat de aceeaşi publicaţie.
Bravo omului ca și-a bătut bota de Salanta. Culmea ca acestuia nu i-a spus ca el e D-zeu de cluj, cred ca la fel și lui Turcu… pt unii muma pt alții ,ciuma
No bine și ce-i cu toate astea? Io nu-mi dau seama daca articolul e de rău sau îl lăudați… Mno, ii faci inventarul la avere fara să înțeleg unde bați.