Preşedintele Comisiei pentru fonduri europene a PNL, Petru Luhan, a declarat vineri că premierul Dăncilă a minţit când a afirmat că în România au intrat 1,09 miliarde de euro în 2017, bani europeni. El a spus că România a pierdut anul trecut 1,5 miliarde de euro, contrar afirmaţiilor premierului, iar modificările aduse în domeniul Justiţiei ar putea duce ţara „la coada statelor europene în domeniul absorbţiei fondurilor europene”, potrivit news.ro

“În ianuarie 2017, la începutul guvernării PSD, guvernanţii spuneau că obiectivul lor, în domeniul fondurilor europene, este injectarea în economia românească a 5,2 miliarde de euro. Dar, un an mai târziu, realitatea şi cifrele arată un bilanţ dezastruos. La începutul anului 2018, premierul Viorica Dăncilă declara că în ţară au intrat 1,09 miliarde de euro, însă aceasta este prima minciună a guvernului PSDragnea. De fapt, aceste facturi au fost înaintate spre verificare la Agenţia de Control şi Plăţi din subordinea ministerului Finanţelor şi la Bruxelles”, a afirmat Luhan.

El mai susţine că, la finalul anului 2017, Guvernul a anunţat că a trimis la Bruxelles facturi în valoare de 3,5 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro pentru rambursări în zona fondurilor structural pentru investiţii, dar, de fapt, au fost doar 4 milioane de euro.

“La finalul anului 2017, Guvernul declara că a trimis la Bruxelles facturi în valoare de 3,5 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro pentru rambursări în zona fondurilor structurale, ce urmau să fie folosite pentru investiţii. Aceasta este o altă minciună a guvernului PSDragnea pentru că, din cele 1,6 miliarde de euro, doar 4 milioane de euro au intrat în ţară. Nici fondurile pentru subvenţia în agricultură pe hectar nu au intrat integral în conturile de la Bucureşti. De asemenea, investiţiile în zona rurală suferă din cauza incapacităţii guvernului de a atrage banii de la Comisia Europeană”, mai spune preşedintele Comisiei pentru fonduri europene a PNL.

“Veştile proaste şi minciunile PSD nu se termină aici: premierul Dăncilă a afirmat că România nu a dezangajat niciun euro, dar realitatea este că 1,5 miliarde de euro s-au întors deja la statele membre net contributoare, fondurile fiind cele aferente anului 2014, după regula N+3”, continuă acesta.

Luhan spune şi că premierul Dăncilă a declarat că România nu a pierdut niciun euro, dar „realitatea este că 1,5 miliarde de euro s-au întors deja la statele membre net contributoare, fondurile fiind cele aferente anului 2014, după regula N+3”.

Senatorul PNL atrage atenţia la faptul că, din cauza încălcării statului de drept, România riscă să fie la coada UE în domeniul absorbţiei de fonduri europene.

“Îngrijorător este şi faptul că oficialii europeni iau în calcul condiţionarea alocărilor de fonduri de respectarea statului de drept în ţările beneficiare, pentru că guvernarea PSDragnea este incapabilă să aibă un minim respect pentru justiţie. În acest ritm, România riscă să se afle mulţi de ani de acum încolo la coada statelor europene în domeniul absorbţiei fondurilor europene”, a mai adăugat Petru Luhan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here