Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului European, că în rapoartele MCV nu a văzut nimic despre încălcarea drepturilor omului şi despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile de justiţie din România.

”În numele României, vă mulțumesc pentru invitație. Spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Încep cu o întrebare specială: Pentru cine încercăm să construim un sistem de justiție viabil în România? Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni. De la cetățeni trebuie să înceapă orice discuție.  Este legitim să ne întrebăm: în ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor.

În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituții, despre magistrați, despre lupta anticorupție, dar nu am văzut nimic despre protocoalele secrete dintre SRI și alte instituții. Din cauza acestor protocoale milioane de români s-au aflat sub monitorizarea SRI în numele luptei anticorupție. Există decizii judecătorești care arată cum s-au falsificat probe, cum s-au modificat transcrierile unor interceptări pentru a crea vinovății. Nimic despre aceste lucruri despre rapoartele MCV. Acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat.

Cer oficial să se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și a omis din neglijență sau reacredință aceste realități de neconceput din Uniunea Europeană. Despre mitingul din 10 august spun câteva cuvinte pentru că văd că este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit într-un eveniment neautorizat împotriva unor manifestanți violenți. Nu am văzut aceeași poziție pentru evenimentul de săptămâna trecută la Bruxelles. Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de practici care se fac în toată Uniunea Europeană”, a spus Dăncilă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here