Eugen Tomac

Eugen Tomac, liderul PMP îi transmite Vioricăi Dăncilă printr-o scrisoare că mass-media în limba română din Basarabia este în „moarte clinică din cauza reducerii substanţiale a finanţării acordate de statul român” .

„În contextul în care limba română este limba oficială a R.Moldova şi aproape o treime din populaţia R. Moldova are şi cetăţenie română, mass-media de limba română de peste Prut este în moarte clinică din cauza reducerii substanţiale a finanţării acordate de statul român. Astfel, cele mai importante publicaţii de limbă română, cum ar fi revistele “Limba Română” şi “Contrafort”, respectiv “Ziarul de Gardă” şi ziarul “Timpul”, precum şi unele posturi româneşti de televiziune sau radio, sunt în imposibilitate de a funcţiona sau trăiesc la limita supravieţuirii”, arată Eugen Tomac, în scrisoarea transmisă premierului.

Liderul PMP spune că, în acelaşi timp, mass-media de limba rusă de la Chişinău, „folosită de Federaţia Rusă ca armă în războiul informaţional”, este înfloritoare, iar voinţa politică a liderilor din stânga Prutului nu e să schimbe ceva, „ci dimpotrivă, să eternizeze influenţa Moscovei în R.Moldova”.

„Nu mă aştept să înţelegeţi nici importanţa simbolică a limbii române din perspectiva păstrării culturii şi identităţii naţionale a românilor din R. Moldova, nici impactul toxic al dezinformării şi manipulării servite cetăţenilor din R.Moldova de Moscova, prin mass-media de limba rusă, dominantă la Chişinău. Am însă pretenţia să nu zădărniciţi un efort pe care statul român îl face încă din 1991, acela de a subvenţiona presa de limba română din R.Moldova, măcar la nivelul la care au făcut-o predecesorii dumneavoastră care au ocupat fotoliul de prim-ministru al României, indiferent de coloratura politică a acestora. Este vorba de un efort financiar minor, cu impact major asupra parcursului pro-occidental al R. Moldova şi asupra perspectivei unirii R.Moldova cu ţara mamă, România. Pe această cale, vă cer imperativ să nu vă transformaţi în groparul presei de limba română de la Chişinău! Lăsaţi la o parte, măcar pentru o clipă, frământările din PSD, partidul în fruntea căruia vă aflaţi, şi cereţi Guvernului pe care îl conduceţi să aloce sumele necesare revigorării mass-media de limbă română în R. Moldova!„, potrivit sursei citate.

Iulia Boldor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here