Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecţioase şi Microbiologie la Facultatea de Medicină şi la Şcoala Doctorală de Sănătate Publică a Universităţii din Pittsburgh, îl critică dur pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Specialistul cere demisia social-democratului.

„Domnul ministru Rafila mai dă un cap în gură campaniei de vaccinare. Demisia!”, aşa începe postarea profesorului de Boli Infecţioase şi Microbiologie la Facultatea de Medicină şi la Şcoala Doctorală de Sănătate Publică a Universităţii din Pittsburgh, Cristian Apetrei. 

Specialistul îşi începe critica la adresa ministrului Alexandru Rafila cu o declaraţie a acestuia: „Rata de vaccinare s-ar putea să se îmbunătăţească secvenţial. Fie dacă apare un vaccin customizat, adică adaptat tulpinii circulante, fie dacă apare un nou vaccin care are o formulă sau un mod de fabricare mai aproape de vaccinurile tradiţionale – toate aceste lucruri pot să ducă la creşterea interesului pentru vaccinare”.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Digi 24, în cadrul căruia ministrul a mai arătat că de fapt rata de vaccinare din România este de peste 50%, având în vedere românii care trăiesc peste hotare. În statisticile oficiale rata de vaccinare este de circa 40%.  

Rafila aşteaptă noi vaccinuri.

Apetrei: „Până atunci va trece valul 5” Apetrei critică declaraţia ministrului Sănătăţii care îşi pune speranţa în creşterea ratei de vaccinare odată cu apariţia unor noi vaccinuri, cu formule noi sau cu un mod de fabricare mai apropiat de vaccinările clasice. „Până atunci va veni şi va trece valul 5. În care, datorită marii transmisibilităţi a virusului, virusul îi va găsi pe toţi susceptibilii aflaţi la risc. Care vor suprasolicita din nou sistemul. Şi care vor muri datorită unei combinaţii de impostură, incompetenţă şi prostie a celor care ar fi trebuit să-i protejeze.”

Specialistul din SUA îi transmite o întrebare lui Rafila: „Domnule profesor, da’ ce au vaccinurile actuale?” Apetrei precizează că vaccinurile mARN actuale au o eficacitate: – de aproape 100% faţă de varianta iniţială a COVID-19; – de 90% faţă de varianta Delta  – faţă de omicron, vaccinarea cu două doze reduce cu 35% riscul de infecţie severă şi moarte, iar boostul o reduce cu 70%.   „N-aţi avut timp să citiţi toate lucrurile astea?”, îl întreabă ironic Apetrei pe Rafila. 

„Oare chiar am înnebunit?” 

Apetrei continuă arătând că producerea unor miliarde de doze de vaccinuri convenţionale, aşa cum aşteaptă Alexandru Rafila, este imposibil de realizat în timp util.    

„Ştiţi cât timp este necesar pentru producerea de masă (adică de miliarde de doze) a unui vaccin convenţional? Vreo doi ani. Adică vreo 5 variante virale complet noi. De ce nu le spuneţi celor pentru care faceţi aceste declaraţii descreierate toate lucrurile astea? De ce nu le spuneţi celor pentru care vorbiţi că tratamentele sunt eficiente doar într-o fereastra de timp extrem de îngustă (pe care cei mai mulţi n-o prind pentru că vin prea tărziu la spital)? Eu mă uit la ce spuneţi şi mă întreb: oare chiar am înnebunit, ori am intrat full throttle (cu mare viteză-nr) în Don’t look up?”.

Apetrei face apel pentru a doua oară la filme pentru a-şi expune punctul de vedere. El a început cu „Harry Potter” arătând că „am fost un prost când l-am comparat pe ministrul Rafila cu Gilderoy Lockhart (profesor de „Apărare contra Magiei Negre”-nr). De fapt, spune Apetrei, Rafula este „Cornelius Fudge. Ministrul complet incompetent şi inconştient care a negat resuscitarea lui Voldemort, până când acela i s-a arătat în carne şi oase în ministerul pe care-l conducea şi i-a făcut ferfeniţă portretul”. Apetrei sugerează că Rafila ignoră, la fel ca personajul din Harry Potter, valul 5 al pandemiei, până când sistemul sanitar va intra din nou în criză. 

Apetrei aduce în discuţie un alt film celebru – „Don’t look up?”- comparând modul în care este ignorat valul 5 al pandemiei în România, cu modul în care este ignorat, în peliculă, un asteorid uriaş care se îndrepta spre Pământ. „Don’t look up?” (Nu te uita în sus-nr) este mesajul clasei politice curupte către oameni în faţa iminenţei unui impact cu un asteroid: chiar dacă asteroidul se vedea cu ochiul liber, pe cer, politicienii îndemnau oamenii să nu privească în sus, astfel nevăzând asteroidul, vor avea impresia că deci pericolul nu există.   

Apetrei cere „demisia imediată” a lui Rafila

Specialistul vede o singură soluţie de ieşire din criză: demisia ministrului Sănătăţii. În cazul în care Rafila nu ştie că durează foarte mult producerea unor vaccinuri convenţionale, „atunci cea mai onorabilă soluţie este o demisie imediată, care v-ar împiedica să vă mai faceţi de râs în halul ăsta în continuare.” Dacă ar cunoaşte aceste informaţii „cea mai onorabila soluţie este o demisie imediată, pentru că aceste minciuni prin omisiune sau manipularea adevărului sunt neruşinate şi, din nou, fac nişte deservicii enorme campaniei de vaccinare, care este o prioritate a guvernului din care faceţi parte şi pe care în felul acesta îl sabotaţi în mod direct.”  

„Chiar nu vă e oleacă ruşine?”

„Chiar nu vă e oleacă ruşine?” îl întreabă Apetrei pe Rafila sugerând că acesta abdică de la orice deontologie pentru a aduna capital electoral pentru candidatura la preşedinţie. „Credeţi că vreo ambiţie politică de orice natură poate justifica asemenea exhibare a inconştienţei? Realizaţi că, de când aţi venit, n-aţi făcut nimic pentru ca să protejaţi populaţia pe care o guvernaţi de un pericol major care se vede de pe Marte?” În acest context, Apetrei este nedumerit de letargia unor instituţii medicale precum Colegiul Medicilor, Societatea Română de Microbiologie, UMF Carol Davilla. „Până când se vă permite acest derapaj de la toate regulile elementare de epidemiologie şi bun simţ?”, se întreabă el.


sursa: adevarul.ro

Citește și: Un bărbat a jefuit un copil de 9 ani. Polițiștii l-au urmărit cu focuri de armă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.