Două evenimente bizare produse în ultimele 24 de ore: la București descinde comisarul european Thierry Breton, responsabil cu probleme de piață internă, se vede cu președintele, cu mai-marii sănătății și ne trage de urechi că nu ne vaccinăm. Tîrziu, spre seară, cade bomba: premierul Cîțu îl demite din scurt, fără explicații, pe președintele ANPC. Or fi legate cele două evenimente?

Sosirea intempestivă a lui Thierry Breton la București și agenda sa de aici ridică serioase semne de întrebare. Breton, fost președinte de multinațională, e comisar european pentru piața internă și are în fișa postului buna funcționare a pieței unice, libera circulație a mărfurilor și serviciilor, dezvoltarea IMM-urilor, promovarea industriilor inovatoare ori chestiuni ținînd de digitalizare.

Nicio legătură cu problema pandemiei, a vaccinării, a sănătății în general șamd.
Și nu există la nivelul Comisiei Europene practica imixtiunii unor comisari peste domeniile păstorite de alții. Nu vine într-o țară comisarul pentru Pescuit special ca să atace chestiunea Justiției, ori cel al Agriculturii să tragă semnale de alarmă în domeniul Drepturilor Omului.

La București, problema gestionării pandemiei și a îmbunătățirii vaccinării ar fi revenit strict comisarului pentru Sănătate și Alimentație, Stella Kyriakides, ori, în cel mai rău caz, comisarului Janez Lenarčič, responsabil cu situațiile de urgență.

În niciun caz nu era treaba francezului Breton să se vadă cu ministrul Sănătății și cu șeful CNSU ca să ne ceară să vaccinăm și să ne vorbească despre riscurile Covid 19. Cît despre întîlnirea cu președintele țării, putem să o trecem, cel mult, la ceremonii protocolare.

Domeniul lui Breton are, în schimb, legătură cu cel al mărfurilor și serviciilor, cum spuneam.
Iar în acest domeniu, în ultimele săptămîni, în România s-a produs un deranj fără precedent, după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a demarat numeroase controale, soldate cu amenzi și chiar închideri, la unitățile aparținînd unor companii multinaționale, în special ale marilor retaileri franco-germani, precum Kaufland, Carrefour, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Real, Mega Image șamd.

Acei zei de care nu se atingea nimeni pînă acum.
Prin 2004, șefa ANPC de atunci, Rovana Plumb, și-a rupt dinții într-o amărîtă de înghețată cu salmonella, import grecesc, după ce ambsadorul Greciei la București sunase, nervos, la guvernul României.
Nu e greu de înțeles ce indignare vor fi stîrnit acum acțiunile ANPC în birourile marilor CEO din Vest. S-a relatat, deja, în presă, că ambasadori precum cel al Franței au bătut cu pumnul în masa lui Cîțu și au chemat la ordine conducerea ANPC.

Imediat după plecarea lui Breton de la București, premierul Cîțu l-a demis pe ”vinovatul” pentru sancționarea zeilor, Claudiu Dolot, fără măcar să numească un altul în locul său. A zburat din funcție, aproape concomitent, și președintele Agenției Naționale Sanitar Veterinare, Robert Chioveanu, altul care își permisese în ultima vreme să sancționeze multinanționalele.

Să fie o simplă coincidență venirea la București pe teme de vaccinare a unui responsabil european cu businessul, ori Bruxellesul și-a trimis un vizir la București cu firmanul de mazilire a celor care au deranjat afacerile celor mari? (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE: Contactat de Inpolitics, fostul președinte al ANPC, Claudiu Dolot, face o dezvăluire șoc: ”Am aflat de demiterea mea aseară, tîrziu, după ce un prieten mi-a trimis pe Whatsapp poza după Monitorul Oficial. Pînă la această oră nu știu de ce am fost demis”.

UPDATE 2: Surse din ANSVA au dezvăluit, pentru Inpolitics, că nici fostul președinte Robert Chioveanu nu a fost înștiințat de cineva de demiterea sa și de motivele acesteia. Ieri, Chioveanu avea bilet de avion să meargă la o conferință pe probleme din domeniul său, la Budapesta. Încă așteaptă să i se spună cu ce a greșit.

Sursa:inpolitics.ro

Citește și: Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj încasează sume colosale, dar au datorii de sute de mii de euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.