Vlas primeste un cadou de la prietenul Boc: un bloc de 25 de etaje
Un proiect imobiliar care nu a fost asumat de catre Radu Moisin, cel al unui bloc de 25 de etaje la intrarea in Cluj-Napoca pe Calea Floresti, este aprobat de unul dintre apropriatii lui Emil Boc, omul de afaceri Radu Vlas. Afaceristul care controleaza complexul din Piata Mihai Viteazu in urma unui contract de concesionare semnat cu Primaria pe 49 de ani, vrea sa investeasca 10 milioane de euro intr-un bloc de 25 de etaje la intrarea in Cluj-Napoca dinspre Floresti, proiectul West Tower.
Prima sedinta de urbanism sub tutela lui Emil Boc a aratat cine sunt “prietenii“ edilului. Omul de afaceri Radu Vlas, cel care a primit de la fostul primar pe perioada primului sau mandate concesionarea Pieţii Mihai Viteazul, cea mai importanta piaţa din urbea de pe Someş. Afacerile lui Vlas infloresc in cel de-al treilea mandate de primar al lui Boc, care i-a acordat omului de afaceri o autorizaţie de construcţie favorabila. Aceasta autorizaţie a fost refuzata de catre fostul primar Sorin Apostu şi Radu Moisin, primarul interimar. Chiar Vlas recunoaşte ca fostul edil interimar ar fi avut o problema cu acel Plan Urbanistic Zonal(PUZ) pentru blocul de 25 de etaje.
“Se aproba Planul Urbanistic Zonal si Planul Urbanistic de Detaliu-pentru imobil multifunctional pentru comert, servicii, birouri,locuinte si garaj subteran 2S+3D+P+25E- Calea Floresti f.n.(nodul N), beneficiara: S.C. Imperial Development SRL. Functional, cladirea va avea garaj colectiv in subsol si demisol(136+104 locuri), comert, birouri, servicii la nivelele inferioare, birouri, hotel si locuinte la etaje”, se arata in hotararea consilierilor locali.
Concurenţa publica, de 16 ori mai ieftina
“Hala agroalimentara Mihai Viteazul este situata la parterul complexului Multiplex LEU pe o suprafata de 3000 mp, şi este administrata de SC Ardeal Construct SRLTaxa pentru comercianţi este de 160 euro/mp/luna“, se arata pe site-ul oficial al Primariei. Chiar pe site-ul primariei se arata ca alte pieţe sunt mai ieftine decat cele private. “Taxa pentru comercianţi – 1 leu/masa/zi, un preţ extrem de mic comparativ cu pieţele private“, se arata pe site-ul primariei legat de Piaţa Abator. Calculat lunar ar fi un preţ de 10 euro/luna, de 16 ori mai mic decat preţul practicat de Radu Vlas.
Societatea de trei ani
Societatea care a cerut autorizatia de constructie este SC Imperial Development SRL, societate detinuta in totalitate de Vlas Radu Ioan. Societatea nu a declarat cifra de afaceri de la formarea sa in 2007, ci doar profit negativ. Firma a realizat in 2007 un profit negativ de -2.407, in 2008 un profit negativ de -3.223 lei, in 2009 -2.860 lei, iar in 2010 -6.973 lei. Societatea avea conform ultimelor declaratii datorii de 40.000 de lei. Alte societati detinute de Radu Vlas sunt Ardeal Construct, cea pe care a concesionat parkingul din Mihai Viteazul. Desi societatea a avut o cifra de afaceri de 7,3 milioane de lei in 2010, a realizat un profit de doar 53.075 lei. Societatea il are ca actionar majoritar pe Vlas si minoritar pe Moldovan Angela Nicoleta. O alta societate detinuta de Vlas impreuna cu sotia sa, Vlas Simona Mihaela, Rasimo. Societatea a avut o cifra de afaceri de 4,4 milioane de lei, iar profitul este similar cu cel al fostei companii, respectiv de 57.940 lei.
3.000 de metri, inchiriati la pret de trei
Pe un teren ultra-central Radu Vlas plateste aproximativ 676 de euro pe metro patrat pentru fiecare luna de teren concesionat de la Primaria municipiului Cluj-Napoca. Cu trei metri inchiriati la comerciantii care vand in Piata Mihai Viteazu Vlas reuseste sa isi castige banii pe care trebuie sa ii plateasca lunar primariei municipiului Cluj-Napoca. Vlas susţine ca a investit 17 milioane de euro in Piaţa Mihai Viteazu.
“Sursa de finanţare este in curs de rezolvare. Este vorba de o banca. Vreau sa iau un credit. Valoarea proiectului este in jur de 10 milioane de euro. Se va garanta cu terenul şi se va cesiona şi autorizaţia de construire. Nu are nicio legatura cu terenul din Piaţa Mihai Viteazul. Proiectul este foarte interesant ca business şi de acolo pleaca interesul bancii. Chiar daca firma nu are un istoric(n.r. societatea a fost infiinţata in 2007). Am depus autorizaţia de mult timp, inca de anul trecut din octombrie. Au existat tot felul de suspiciuni in legatura cu intarzierea autorizaţiei de construcţie. A trecut de patru ori prin consiliul local, oricine putea sa faca reclamaţii. Nu s-a intamplat nimic şi a fost aprobat proiectul. Era vorba la un moment dat ca lui Moisin(n.r. Radu Moisin, fostul primar interimar) nu i-a placut PUZ-ul. Nu am reuşit eu, au reuşit consilierii. A fost la comisii, a fost din consiliu. Pana la urma tot raul este spre bine atat timp ca şi noi nu ne-a convenit ca s-a tergiversat atat. Este foarte ok. Nu mai poate fi contestat de nimeni. Vrem sa incepem chiar de anul acesta lucrarile“, a declarat Radu Vlas.
Un teren de 3.616 metri patrati format din trei parcele a primit Vlas in concesiune:unul de 290 de metri patrati situat pe Ploiesti nr. 6, unul de 210 metri patrati situat pe Ploiesti nr 8 si unul de 3.116 mp, respectiv Piata agroalimentara Mihai Viteazul. Corpul de proprietate a fost concesionat pe o perioada de 49 de ani de catre SC Ardeal Construct SRL. Durata de executie este conform prevederilor din autorizatia de construire, fara a depasi termenul de punere in functiune a intregului obiectiv, respectiv data de 1 octombrie 2007. Pretul concesiunii este de 110 euro/mp, adica suma totala de 397.760 euro. Plata esalonata se face in maximum 25 de ani, stabilindu-se o taxa anuala de concesionare in suma de 15.910,40 euro. “Concesionarea poate inceta prin: Expirarea duratei de concesionare, rascumparare de catre concedent, retragerea concesiunii ca urmare a rezilierii contractului, renuntare. Daca partile nu se inteleg asupra pretului rascumpararii, urmeaza a se adresa instantei de judecata”, se arata in contractual dintre parti.
“Platesc lunar rate pentru terenul din Piaţa Mihai Viteazul. Nu se mai poate renegocia contractul cu Primaria municipiul Cluj-Napoca. Ei şi-au concesionat terenul şi e problema mea ce fac cu el. Ei au vrut parking şi piaţa, acestea doua condiţii erau atunci”, sustine Radu Vlas.
Cifra 2045- anul in care ii expira lui Radu Vlas concesionarea din Piaţa Mihai Viteazul
Suprafata desfasurata a West Tour
1. Cladiri cu spatii pentru locuinte si comert-690 mp 31,7%
2. Parcaje, circulatii auto- 540 mp 24,80%
3. Alei, Terase dalate-672 mp 30,86%
4. Zone verzi neamenajate 2177 mpp
5. Zone verzi amenajate, loc de joaca 275 mp 12,64%
Tiberiu Hrihorciuc
O sa incerc sa va ajut. As dori mai multe detalii asa ca va rog sa imi scrieti un mail la tibi@gazetadecluj.ro sau un sa imi dati un telefon la 0769072055