Primăria Municipiul Cluj-Napoca pregătește o licitație pentru achiziționarea a 14 autobuze autonome cu o valoare estimată de peste 27 de milioane de lei. Autobuze vor sta în perioada de testare timp de un an.

Conform Monitorulcj, Vor fi cumpărate două tipuri de autobuze, un model care are nevoie de intervenția șoferului în cazul în care nu se poate executa o manevră, iar un alt model în care șoferul va interveni doar în situații complexe produse de vreme.

„Suntem în etapa de a pregăti licitația pentru lansarea procedurii de achiziție publică în vederea încheierii unui acord-cadru cu o durată de 4 ani pentru furnizarea 14 autobuze autonome destinate transportului public de persoane. Valoarea este de 27,3 milioane de lei fără TVA. Aproximativ 1,9 milioane de lei pentru un autobuz autonom. Noi ne dorim să cumpărăm două tipuri de autobuze. Mașina se conduce singură, dar șoferul trebuie să rămână alert și gata să preia controlul dacă mașina nu poate să execute sarcina sau manevra. Cele care sunt la nivelul patru, conducătorul va trebuie să fie pregătit să preia controlul numai în condiții complexe sau atunci când situațiile meteorologice o impun. Autonomia în ore de funcționare va fi între 9 și 12 ore, cu 12 pasageri la bord”, a explicat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, la un radio local.

Autobuzele autonome, premieră în România!

La începutul anului 2020, Primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN va furniza consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice. Toate detaliile acestui proiect vor fi puse la punct împreună cu Universitatea Tehnică, instituție care va asigura inclusiv specialiști pentru stabilirea tipului de autobuz care va fi achiziționat.

Reprezentanții Primăriei au anunțat atunci că autobuzele fără șoferi ar urma să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele au o capacitate destul de mica, de aproximativ 12 locuri, iar acestea vor circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport.

Citește și: Cât dă statul pe mâncarea bolnavilor de COVID? „Pentru a avea o sursă proteică de calitate e nevoie de mai mult”

1 COMENTARIU

  1. Ț Mașina se conduce singură, dar șoferul trebuie să rămână alert și gata să preia controlul dacă mașina nu poate să execute sarcina…Ț Din categoria Esti Idiot Moncher, Ba nu, Domnule…Piticu cu Looserii dimprejurul lui sunt pusi pe spart banii Boului de contribuabil… Asta si merita BOUL DE CONTRIBUABIL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here