Schimbările politice din Ucraina sunt vitale pentru soarta românilor din această ţară * Zilele acestea, odată cu schimbarea vechii gărzi se decide practice dacă continuă politica de ucrainizare a comunităţii româneşti sau se respectă drepturile minorităţilor.

Comunităţile de români din dreapta Tisei sunt în fierbere! După o serie de ordiune şi măsuri care condamnă practic la asanare învăţământul cu predare în limba maternă, publicaţii româneşti sau chiar limba minărităţilor, românii din dreapta Tisei stau cu ochii aţintiţi spre Kiev. Practic, « în pixul » noilor guvernanţi şi a coaliţiei botezate sugestiv « Stabilitate şi reforme » stă viitorul românilor din Ucraina. Un viitor european, sau unul ucrainizat.
La finele acestei săptămâni, Rada Supremă a aprobat numirea lui Mikola Azarov, fost ministru de finanţe şi apropiat al noului preşedinte Viktor Ianukovici, în funcţia de premier. De asemenea, a fost formată o coaliţie parlamentară favorabilă noului preşedinte. Coaliţia « Stabilitate şi reforme » cuprinde 236 de deputaţi din Partiodul Regiunilor şi comunişti din Blocul Litvin, dar şi parlamentari care aderă în nume personal. Printre cei care susţin noua coaliţie se numără şi singurul deputat din Rada Supremă,. Ion Popescu.
De altfel, românii din Ucraina l-au sprijinit pe Ianukovici şi în alegerile prezidenţiale, iar
Preşedintele Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina", Ion Popescu, a avut o scurtă întâlnire cu Viktor Ianukovici la ceremonia de investire a noului lider de la Kiev şi că preşedintele a promis că nu va uita de proiectele românilor. Românii au depus un document la Administraţia Prezidenţială, în care îşi reitinerează solicitărileŞ stoparea procesului de asimilare forţată, neimplicarea în Biserica Orotodoxă şi participarea în comun la alegerile locale.
De altfel, Ianukovici a semnat un acord prin care garantează o serie de drepturi pentru minorităţi. Dacă acest document ar fi respectat, limba română ar putea fi declarată limbă regională şi ar fi anulate ordinele ex-ministrului învăţământului, prin care, treptat, din 2010, predarea materiilor să se faca exclusiv în limba ucraineană.

Ioan Botoş, preşedintele Uniune Regionale a românilor din Transcarpatia, Dacia, spune că: „În timpul de faţă practic nu s-a schimbat nimic, aşteptăm să se formeze coaliţia şi să avem un nou premier din partea Partidului Regiunilor Apoi vor fi schimbaţi guvernatorii şi preşedinţii de administraţii raionale. Deocamdată toate sunt aşa cum au fost, nu putem vorbi de schimbări. Noi tindem să credem că vor fi bune. Un pas bun e că s-a format un organ consultativ pe lângă Ministerul Învăţământului şi face parte şi doamna Aurica Bojescu din acest organ, ca vicepreşedinte. Noi tindem să credem că prin astfel de măsuri se va reuşi şi anularea ordinelor din educaţie. Azi (joi, n.red) se petrece şi şedinţa minorităţilor din Transcarpatia în legătură cu înregistrarea asociaţiei Liga minorităţilor din Transcarpatia şi vor fi 5 reprezentanţi de la fiecare organizaţie obştească, din partea noastră va fi filiala de la Ujgorod”.  

Ioana LUCĂCEL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.